10 Yıllık Araba Almak mı, Sıfır Fiat Egea Almak mı Daha Mantıklı?
açık ve net konuşuyorum. 10 yıllık ikinci el araba almak bir tercih meselesidir ancak bunun daha iyi bir tercih olduğunu savunmak ahmaklıktır. çünkü araba birçok plastik, metal ve elektronik aksamdan oluşan bir alet olduğundan 10 sene içinde çoğu parçası hiç kullanmasanız bile deforme olmaya başlayacak, kaldı ki bu araçların 10 sene boyunca nasıl kullanıldığından bihaber olacaksınız.
ayrıca normal bir otomobilin kullanma kılavuzunda kullanım ömrü 10 yıl yazar. üst sınıf denilen premium arabalar için üreticinin önerdiği kullanım süresi 15 yıldır. yani üreten, tasarlayan adamlar diyor ki 10 sene sonra bunun neresinden ne arıza çıkaracağı belli olmaz, en iyisi çöpe atıp yenisini alın. bunları bile bile şimdi gelip de yok alman'dı, japon’du diye saçmalayanlara bakmayın.
segment, konfor vs. bu parametrelere girmeyeceğim, biraz daha kişisel seçimler ancak başlık içerisinde herüç kişiden birisi egea 3 yıldız ile ncap testinden geçti on yıllık araç daha güvenli gibi tamamen yanlış bir değerlendirmede bulunuyor.
öncelikle on yıllık aracın metal yorgunluğunu geçmiş kazalarını dikkate almıyorsunuz hata 1. ikinci olarak ncap isterleri her sene daha da zorlaşıyor. bu sene 3 yıldız alan bir araba beş yıl önce 4 yıldız alan bir araçtan her türlü daha güvenlidir. son olarak üç yıldız lafı tutmuş gidiyor herkes ama safety paketi eklenmiş modellerin 4 yıldız aldığından kimse bahsetmiyor. ve ya puanlamanın elektronik sistemlere ne kadar bağlı hale geldiğinden ama kaza anında sizi ölüm ile yaşam arasında tutan şeylerin a pillar deformasyonu crumple zone deformasyonu sönümlenen veya yolcuya aktarılan ivme değerleri olduğundan kimse haberdar değil sanırım. ya da herkes kafasına göre sallıyor. gerçi burası hala beş yıldız alan clio ya teneke diyen insanların mekanı.
gerçekten otomotiv sektörünün en sevmediğim yanı herkes her şeyi biliyor. milyarlarca dolarlık arge yatırımları incelemeler analizler testler deneyler hepsi yalan. gelip buraya baksalar ya yapanlar.
egea euro ncap'dan 3 yıldız almıştır fakat yolcu için gayet güvenilirdir. yaya güvenliğinin kötü olmasından ve ucuz olması için boş paketinde güvenlik yardımcıları (kör nokta, şerit takip vs.) olmamasından dolayı 3 yıldız almıştır. egea çarpışma testi sonuçlarına buradan bakabilirsiniz. 10 yıl önceki çarpışma testleri ile şimdiki testler karşılaştırılamaz çünkü 10 yılda arabalarda aranan şartlar çok değişti ve zorlaştı. örneğin 2020 yılında 3 yıldız alan bir araç 10 yıl önce 5 yıldız alan bir araçtan çok daha güvenilirdir.
ben egea kullandım ve beğenmedim fakat egea şu an türkiye'nin en ucuz arabası ve buna göre değerlendirmemiz gerekiyor. konuya dönecek olursak sıfır egea almak 10 yıllık araba almaktan daha mantıklıdır çünkü 10 yıllık araba arıza dolayısıyla masraf çıkarma olasılığı çok yüksektir. egea'nın ise sıfır olduğu için kolay kolay arıza çıkarmaz, çıkarırsa garantiden halledersiniz. ayrıca egea'nın lastikleri sıfır, ilk üç sene vize derdi yok, 2. elde değerini korur, sıfır kokusu var, ilk sen kullanıyorsun, jelatinleri ilk sen söküyorsun. bunlar güzel şeyler.
egea fiyatına araba alacak kişinin maddi durumu çokta iyi olmadığını düşündüğüm için maddi yönden mantıklı olanları yazdım.
türkiye şartlarına göre belki de en mantıklı harekettir. öncelikle bir araç sizi bir yerden bir yere güvenli bir şekilde götürme amacı taşır. egea kuş serisi değildir. tasarımı sil baştan yapılmış bir modeldir. ncap testlerinde 3 yıldız değil 4 yıldız almıştır. 1 yıldız da yaya güvenliğinden kırılmıştır. araç şasisi sağlamdır. youtube'da ncap testlerinde "fiat tipo" olarak aratınız. otomobilin mesut abisi egea'yı adam yerine koymaz o ayrı tabi ama onun da ön yargılı olduğunu düşünüyorum.
araçlara yaptığım masrafları hep not alırım yaptğım km. ler ve yakıt masrafları dahil.
-2015 yılında 2006 model benzinli honda jazz aldım 50.000 km. kullandım araç yağ filtre değişim bakımları dışında kronik arızalarından dolayı çıkardığı masraf; 13.250 tl
-2017 yılında 2005 model wolksvagen polo aldım. uzun yola çıkmadan önce sanayici arkadaşıma götürdüm. arabayı lifte kaldırdı ve dehşetle "bu arabayı almadan önce ekspertize sokmadın mı?" dedi. "soktum ama bi şey söylemediler" dedim. "sat hemen" dedi. ben "yok binicem bir süre" deyince alt takımdaki oynar parçaların neredeyse tamamını alış fiyatından değiştirdi işçiliksiz 3.000 tl. 1 ay kullandıktan sonra şehrinde göbeğinde vites topuzu koptı. şaka gibi ve 2. viteste takılı kaldı. o şekilde rezil bi vaziyette sanayiye gittim. vites tamir masrafı; 400 tl. aradan 15 gün geçmeden motordan vızıltı sesi gelmeye başladı. bu sefer serviste tanıdık arkadaşa götürdüm. motor rulmanı değişim zamanı gelmiş. hiç unutmam sıfır polo'nun rulmanı neyse onu veriyorsun. servisteki fiyatı 1.200 tl olunca yan sanayisini 700 tl'ye aldım. 300 'de işçilik. ki bu rulmana ulaşmak için neredeyse motorun yarısı sökülüyor. sikerim bu işin ızdırabını deyip daha 10.000 km. kullanmadan sattım.
ben piyasadaki konforlu almancı ve sağlam japoncu arkadaşlar gibi fiat'a binmeden eleştiren sürekli sağda solda kötüleyen biriydim. mecburiyetten 2019 yılında 130 bin km.'de 2011 model dizel fiat linea aldım. dedim şimdi bu binilir mi amk? sağda solda attan inmiş eşşeğe binmiş demezler mi falan filan. neyse aracı tam 30 bin. km. kullandım. rutin yağ ve filtre bakımı dışında bir tane masraf çıkarmadı. üstelik az yakması da cabası. ayrıca bugüne kadar en az yakan aracım idi. türkiye şehir yolları çoğunluğu bozuktur bilirsiniz. acımadım kasislere girerken. alt takım da sağlam çıktı. meğerse bu araçların alt takımları türkiye yol şartlarına göre üretiliyormuş. süper harika asfaltlara sahip japon yollarına göre dizayn edilen honda jazz'ım 6 ayda bir kronik tekerlek rulmanı arızası çıkarırdı.
neyse bi gün istemeye istemeye aracı sattım. yerine ne mi aldım? 2020 model egea :) 10.000 km. kullanıyorum. alt takımda tık ses yok. akustik camlar, led gündüz farları, 17 inch çelik jantlar, yükseltilmiş şasi, sessizlik.. evet diyorum ki 10 yıllık alman eşşeği ve tipsiz japon aracı binip sanayicilerle kanka olacağıma sıfır km. egea binerim. ön yargılarınızı kırın amk.