110 Yıllık Kült Marka Ece Ajandası'nın Az Bilinen Hikayesi

İlk olarak 1910 yılında basılan, 1930'lu yıllardan itibaren aşk defteri olarak kullanılan, bir dönem hemen herkesin elinden geçmiş olan Ece Ajandası'nın tarihçesi.
110 Yıllık Kült Marka Ece Ajandası'nın Az Bilinen Hikayesi

ece ajandası; balkan harbi, birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşı dönemlerinde bile, sıkıntılar göz ardı edilerek basılmaya devam etti. osmanlı imparatorluğu'nun türkiye cumhuriyeti'ne geçişini sayfa sayfa tarihe kazıyan ece'lerin hikâyesini bilir misin?


1910 yılından 1930 yılına kadar, "hatırlatmak ve hatırlamak için yazılan" anlamına gelen muhtıra olarak satılan ece'ler, 1930'lu yıllarda aşkın defteri olarak kullanılmaya başlandı. 


kurucusu mehmet sadık bey'in (kağıtçı) büyük oğlu ahmed, afganistan'a çıktığı seyahat süresinde bir kadına aşık olur. kadının ailesi ilişkiye onay vermez. sevdiği kadına sahip olamayacaksa ölmeyi yeğleyen ahmed intihar eder. 


uğruna oğlunu kaybettiği kadının da adı ece olduğu için, ajandalar aşkın defteri olarak satışa sunulmaya başlar kağıtçı ailesi tarafından.

Kağıtçı Ailesi

sonraları da ilk türk dünya güzeli keriman halis'e, atatürk bizzat ece soyadını verdiğinde, aile "ece" isimli ajandayı keriman halis'e adar ki, tekrar bir kadının güzelliğinde ece ismi yaşasın.

Keriman Halis

aradan geçen yıllar sonunda ece ajandası, 2019'da bir davalar silsilesi sonucunda tarihe karıştı. daha fazla detayı şu haberden okuyabilirsiniz.