1883 Yılında Muğla'da Yaşayan Yörüklerin Saç Modelleri

1883 yılında Alman bir antropoloğun Muğla, Fethiye'de çektiği fotoğraflarda görülen yörüklere ait ilginç saç şekileri.
1883 Yılında Muğla'da Yaşayan Yörüklerin Saç Modelleri
YouTube/Uzak Zamanlar

1883 yılında alman bir antropologun, muğla fethiye'de çektiği yörük fotoğrafları:


kaynak: youtube/uzak zamanlar

söz konusu fotoğraflar antropolojik bir çalışmanın içinde yer alan ve sadece türklere (yörük, tahtacı yörük) değil; ermeni, çingene vs. etnisiteye de ait fotoğraflardır.


çalışmaya gelirsek; batılı sömürgecilerin başarılarının birçok nedeninden biri de sömürecekleri toplumu en doğru yöntem ve araçlarla sömürerek başarı sağlayabilmek için o toplumu iyi tanımak, analiz etmek noktasında birçok farklı bilimsel disiplini kullanmalarıdır.


bu disiplinlerden en işlevsel olanlarından biri antropolojidir. vaktinde son derece berbat amaçlarla üretilmiş olsalar da bu türden çalışmaların en önemli hayrı ise bizim gibi kendisine hiçbir zaman bilimsel ve nesnel olarak bakmamış, bakamamış toplumlara öyle ya da böyle bir ayna tutmaları, bir kaynak sunmalarıdır.


anadolu halklarının tarihi inanılmaz zengin, çeşitli ve görkemlidir. ne yazık ki geçen yüzyıldan bu yüzyıla da sirayet eden iki kimliğin (türk- kürt), aşırı gürültülü çatışması içinde sesi yiten bu görkemli çeşitliliğin muazzam özellikleri ancak bu türden kaynaklarda karşımıza çıkınca bir anlık ilgimizi çekiyor.

içeriğe kaynak teşkil ettiği söylenen kitabı şurada inceleyebilirsiniz: archive.org

kitaptaki öteki enfes fotolardan bazıları:

ek: kısa bir araştırma sonucunda içerikte bahsi geçen yörüklerle alakalı kitabın aslında yine aynı antropolog tarafından yazılan "tahtacılar" isimli kitap olduğu sonucuna vardım. antropolojik bilgiler ve çizimler içeren o kitabın ilk kısmı şurada. fotoğrafların yer aldığı cildi ise bulamadım: archive.org


almanya'da yaşayan ilhami yazgan isimli araştırmacı yazar aynı kitapları ve fotoğrafları kaynak alarak konu hakkında derli toplu içerik üretmiş ve blogunda yayınlamış.