1972 Olimpiyatlarındaki Ölüm Döngüsü Hareketiyle Tarihe Geçen Jimnastikçi: Olga Korbut

Beyin yakan 'Korbut Flip' hareketini literatüre kazandıran Korbut'un hayatında güzel detaylar var.
1972 Olimpiyatlarındaki Ölüm Döngüsü Hareketiyle Tarihe Geçen Jimnastikçi: Olga Korbut

O efsane performansla başlayalım

olga korbut... dead loop'uyla (ölü döngüsü) ünlü efsane beyaz rus cimnastikçi. korbut dönüşü kynsh ve korbut'un ortak çalışmasıdır. bu dönüş, asimetrik barda geriye doğru salınımdan oluşur. sscb içindeki başarılı performanslarından sonra, 72 olimpiyatlarına favori olarak katılan korbut, 3 kez barı tutamaması sebebiyle madalyayı (bkz: ludmilla tourischeva) ya kaptırır. fakat denge çubuğu, zemin egzersizi, takım yarışmalarında 3 altın madalya alır.

asimetrik bar performansında ise ilginç şeyler olur. ilk denemesinde başarısız olur. ancak ertesi günki performansında başarılı olur, jüri puan olarak 9.8 verir. fakat seyirci protesto edip tam puan ister, protesto sonuç vermeyerek olga 2. olur. (bkz: darling of munich) olarak anılır ve kan dökülen münich olimpiyatlarına az da olsa neşe getirir performansıyla olga korbut. (bkz: münih katliamı)

korbut dönüşüne herkes hayran kalır ve alkışlar. korbut jimnastiği bale, zerafetten arındırıp akrobasi, çalışma, güç ve teknikle birleştirmiş bence sembol olmuştur.

montreal'de comaneci'yi yeneceği düşünülen korbut sakatlandığından bunu başaramaz. comaneci'yi de çok severim ama korbut gönüllerin şampiyonudur.

Bu hareket gerçekten yasaklandı mı?

olga korbut, ingilizcesi korbut flip olan asimetrik bar hareketinin isim annesidir. kendisinden sonra hareketi geliştiren sporcular olmuştur. genel olarak bilinen yanlış ise, korbut flip yasaklanmamıştır. paralel ve asimetrik barlarda ayağa kalkmak yasaklandığından, birkaç diğer hareketle birlikte, korbut'un isim verdiği hareketin yapılması da engellenmiştir.

denge aletinde yapılan versiyonu da mevcuttur ve kurallara uygundur. zorluk olarak b kategorisindedir.

Hayat hikayesi

olga korbut 16 mayıs 1955'te, o zaman grodno, şimdilerde hrodna olan, o zamanlar s.s.c.b. 'e bağlı olan beyaz rusya'da doğdu. babası valentin korbut, fabrikada çalışan bir inşaat mühendisi, annesi valentina ise bir aşçı idi. dört kardeşin en küçüğü olan olga'nın kendisinden iki yaş büyük olan ablası ludmilla korbut da aynen olga gibi jimnastikçiydi ve s.s.c.b. zamanında prestij ödülü sayılan "sporların ustası" (master of sports) kazanmıştı.

olga'nın jimnastik yeteneği henüz küçük bir kızken ilkokul zamanında keşfedilmişti. sınıfındaki en kısa çocuk olmasına rağmen; hem erkeklerden hem de kızlardan, hem en hızlı koşandı hem de en yükseğe sıçrayandı.

olga, ilk jimnastik dersini aldığında, çok emek ve sabır isteyen bu spora aşık oldu. başladığı ilk evrelerde olga çok büyük gelişme ve geleceğe dair başarılı olacağına dair ilk sinyalleri verdi. ayrıca olga'nın önünde, kendisine her daim rol model olan ablası ludmilla vardı.

olga sekiz yaşında iken, renald kynsh tarafından çalıştırılan bir spor okuluna başladı. renald kynsh girişimci-yenilikçi olmasıyla kendisine haklı bir isim yapmış bir antrenördü.

1969 yılında ilk s.s.c.b. ulusal şampiyonasına katıldı. şampiyonada olga, kynsk ile geliştirdikleri ve hiç benzeri olmayan, eşsiz iki jimnastik hareketinin gösterisini yaptı. denge aletinde ve paralel barlarda yapılan bu hareketler jimnastik tarihine korbut salto ve korbut flip olarak geçmiştir. bu ilk ciddi yarışmasından ancak beşinci olarak ayrıldı. yarışma esnasında durmadan alkışlayan seyirciye rağmen, bu yapılan eşsiz hareketler sonucunda jüri "sovyet jimnastikçilerinin sahip oldukları belli imaja uymadığı" gibi sebeplerden bu yeni tanıştırılan jimnastik hareketleri ile ilgili olarak duruma son derece duygusal yaklaştı. ve bu resmi açıklama olduğu için, yeni yaratılan bu hareketlerinin sadece izlenmesi için değil aynı zamanda saygı duyulması ve kabul edilmesi için de uzun bir süre uğraşmaları gerekti.

1970'de, sovyet ulusal şampiyonasını sekizinci olarak, atlama beygirinde (bkz: vault) ise ilk altın madalyasını kazanmıştır. daha sonra jüri olga'yı tek izlemek istedi ve ondan yeni hareketlerini göstermesini istedi. jüri çok etkilendi ve pek çok sakatlık ve hastalık sorununa rağmen 1971'deki sovyet ulusal şampiyonasında bu defa dördüncü oldu. aynı yıl bu defa da kendisi sporların ustası (master of sports) ödülünü kazandı. bundan sonraki iki hedefi; ilk olarak ortaokulu bitirmek ve 1972 münih olimpiyatlarında altın madalya kazanmaktı.

ortaokulu bitirdi ve arkasından olimpiyatlara gitti. sürekli yüzünde olan masum gülümsemesi, teknik olarak mükemmel yaptığı eşsiz hareketleri ile orda başta jüri olmak üzere herkesi kendine hayran bıraktı. yaptığı pek çok hareket bugün bile kopyalanamamış, üstüne başka bir hareket çıkartılmamış, yapılması zor hareketler. olga olimpiyatlarda üç altın madalya, abc tarafından verilen "yılın atleti" ödülü ve kalbini fethettiği binlerce hayran sahibi olarak döndü...

ülkesine döndüğünde, "spor listesi onur ödülü"nü şimdiye kadar verilmiş en genç sporcu olarak aldı. bu arada o sıralar soğuk savaş dolayısı ile düşmanları olan abd'den bile hayran mektupları almaya başlamıştı.

1973 yılında bbc yaşadığı yer grodno'ya onunla ilgili, onun bir gününü anlatan bir saatlik belgesel yapmaya geldi. bu belgesel ile insanlar onun, normal ve sıradan genç bir kadın olduğunu gördükleri gibi; zekasını, canlılığını, kararlılığını ve olağan üstülüğünü de görmüş oldular.

mart 1973'de sağlığı iyice düzelince, sovyet kadın jimnastik takımı ile abd'ye türe gitti. olga orada yıldız gibi karşılandığında "sıcak bir ortam bekledim elbette ama bu kadar da değil" diyerek bu durumdan rahatsız olduğunu ve kendisini bir yıldız gibi görmediğini söyledi ve bu durumu los angeles'da hayranları ile karşılaşınca "kendimi bir star gibi görmüyorum"diyerek iyice vurguladı.

aynı tür esnasında new york'ta iki adet daha "yılın atleti" ödülünü, ödülleri arasına kattı.

1974 yılında bulgaristan verna'da beş madalya kazandı.

1977'de olga jimnastikten emekliye ayrıldı ve beyaz rusya kadın jimnastik takımının baş antrenörü oldu.

1979'da tek çocuğu richard doğdu.

1981'de ailesi ile beraber abd'ye taşındılar. orda kendine ait bir spor stüdyosu olan korbut jimnastik dersleri vererek, halen jimnastik ile beraber yaşıyor."

http://www.olgakorbut.com/biogr.htm adresinden çeviridir.