1989 Yılında Piyasaya Sürülen Gameboyların Bugünkü Akıllı Telefonların Gerçek Atası Olması

Takvimler 1989'u gösterdiğinde ünlü Japon elektronik şirketi Nintendo tarafından piyasaya sürülen Gameboyların oyun haricinde başka özellikleri de varmış ki günümüzün akıllı telefonları direkt buradan hareketle geliştirilmiş diyebiliriz.
1989 Yılında Piyasaya Sürülen Gameboyların Bugünkü Akıllı Telefonların Gerçek Atası Olması
The Tech Reader


1989'da piyasaya çıkan el atarisi gameboy'da bugünkü anlamda app'lerin (uygulamaların) olması ufku rahatlıkla iki katına çıkarabilir.

gameboy deyince çoğu insanın aklına oyunlar (super mario!) geliyor ama bu alette oyun dışında app'ler de mevcuttu. tabi ki bugün olduğu gibi app'leri internet üzerinden indirme imkanı mevcut değildi ama aynı oyunlarda olduğu gibi kasetler vasıtasıyla kullanılıyordu.

mesela 1990 yılında piyasaya çıkan frommer's travel guide bu app'lere güzel bir örnek. aynı oyunlarda olduğu gibi bu app'e de gameboy'a arkadan takılan bir kartuşla erişiliyordu ve adından da anlaşılacağı gibi dünyanın bir çok tatil mekanı hakkında bilgiler içeriyordu. mesela "los angeles" gibi bir şehir seçiyordunuz ve şehirde yapmak istediğiniz aktiviteyi seçiyordunuz. daha sonra o aktiviteyi nerede yapabileceğinize dair bilgiler elde ediyordunuz.


gameboy'daki bir başka app de "personal organizer" isminde olan ve isminden de anlaşılabileceği gibi kişisel notlarınızı, telefon defterinizi, takviminizi ve günlük aktivitelerinizi organize edebildiğiniz bir app'ti. bu app'in hesap makinesi de mevcuttu.


o zamanlarda gameboy için yapılan bir başka app de "incil" kitabının tam metnini içeriyordu. dinibütün hıristiyan vatandaşlar bu kartusu gameboy'larına takarak yolculuklarda elektronik ekranda incil okuyabiliyorlardı.


"french translator" ismi verilen bir app isminden de anlaşılacağı üzere ingilizce-fransızca tercüme yapmaya yarıyordu. app'in 2 kısmı vardı: kelime tercümesi (kısaca sözlük) ve cümle tercümesi. cümle tercümesi kısmı tabi ki google translate kadar komplike değildi ama günlük hayatta kullanılan "nasılsınız" "otobüs saat kaçta kalkacak" tarzı cümleleri tercüme edebiliyordu.


adamlar o zamandan geleceği görmüşler işte.