1990 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'na Damga Vuran Missing Koreografisinin Anlamı

1990 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'nda yarışan Fransız ikili Isabelle ve Paul Duchesnay'ın koreografisi özel bir siyasi anlam içeriyormuş meğerse... Buyrun.
1990 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'na Damga Vuran Missing Koreografisinin Anlamı

80'li yıllarda çocuk olmuş olanlar çok iyi bilir; kış aylarında trt ekranlarında rahmetli kenan onuk'un sunumu ile artistik patinaj avrupa-dünya şampiyonaları ve kış olimpiyat oyunları gösterilerini izler ve buzun üzerinde yapılan bir sporun sanatla harikulade buluşmasına şahitlik ederdik. genellikle sovyetler birliği sporcularının baskın olduğu buz dansında hafızalarda yer etmiş bir gösteri vardır: bu gösteri 1990 dünya şampiyonasında fransa adına yarışan isabelle ve paul duchesnay kardeşlerin buz dansı serbest programıdır:

İşte o performans


artistik patinajda sporcular zorunlu, orijinal ve serbest program olarak 3 etapta yarışıyordu ancak biz trt'de şampiyona boyunca sadece serbest programı izleyebiliyorduk (muhtemelen dünyada da böyleydi). isabelle ve paul duchesnay kardeşlerin serbest programının koreografisini ingilizlerin efsanevi buz dansı sporcusu christopher dean yapmıştı.

jayne torvill ve christopher dean, bolero ile 1984 yılında dans etmişler ve avrupa, dünya ve olimpiyat madalyalarını toplamışlardır


dean'in duchesnay kardeşler için yaptığı koreografi alışılageldiği gibi bir klasik müzik parçasına göre değil güney amerika ezgilerine göre şekillenmişti. bugün öğrendim ki bu serbest program gösterisi güney amerika'da kaybolan insanlara adanmış ve ismi missing yani kayıp imiş. ben de biraz araştırdım kim bu kaybolan diye...

arjantin'in kirli savaşı (guerra sucia, the dirty war) olarak bilinen (1976-1983) askeri cunta döneminde, askeri güçler, güvenlik güçleri ve sağcı ölüm timleri muhalif sol görüşlüleri ve sosyalistleri hedef alıyor. bu komünist avı öğrencileri, sendikacıları, yazarları ve gazetecileri, sanatçıları, sol görüşlü aktivistleri (ve hatta ailelerini) de kapsadığı için bu dönemde 9.000-30.000 arasında insanın öldüğü düşünülüyor. bu operasyonlar sırasında insanların gizli kamplara ya da nerede olduğu bilinmeyen yerlere götürüldüğü ve hatta uçaktan okyanusa atıldığı söyleniyor. ortada ceset olmadığı için de arjantin hükümeti herhangi bir şekilde kayıplardan sorumlu tutulamıyor.

1981'de yapılan bir protestodan.

işte bu insanlık dramı üzerine christopher dean, duchesnay kardeşler için bu koreografiyi yapıyor. onlar da 1990 yılında halifax, kanada'da yapılan dünya şampiyonasında serbest programı missing ile 2. olarak bitiriyor ve gümüş madalya alıyorlar (serbest programda 1. olmalarına rağmen, zorunlu ve orijinal programlardaki puanları nedeniyle altın alamıyorlar). 1991 yılında münih, almanya'da yapılan şampiyona için yine christopher dean serbest programı missing'in devamı olarak missing ii olarak tasarlıyor. bu kez çift altın madalya kazanıyor:

1991, Missing II