20. Yüzyılın Başlarında Bazı Hastalıklar İçin Kullanılan Aşırı Saçma Tedavi Yöntemleri
20. yüzyılın başlarında bile hastalıkların tedavisi için kullanılan yöntemlerin ne kadar aptalca ve tehlikeli olduğu ufkunuzu açabilir.
astım için sigara
sigara ve esrar dumanı solumak astım hastaları için popüler bir tedavi yöntemiydi. hatta astım hastaları için özel üretilen "anti astım" sigaraları bile vardı. modern tıpta ise sigara bir kenara herhangi bir dumanı solumanın astım hastalığını kötüleştirdiği biliniyor.
alkol bağımlılığı, depresyon ve diş ağrıları için kokain
1800'lü yılların sonunda kokain alkol bağımlılığı ya da depresyon gibi psikolojik sorunların tedavisinde kullanılıyordu, hatta sigmund freud kokaine "sihirli ilaç" diyordu. ancak kısa zaman sonra ciddi derecede bağımlılık yaptığı anlaşıldı ve ilaç olmaktan çıkarıldı ve yasaklandı.
öksürük için eroin
eroin ilk üretildiği zaman bildiğimiz öksürük şurubu olarak satılıyordu, bir diğer kullanım alanı ise morfin bağımlılığıydı. ancak çok geçmeden eroinin son derece zararlı ve bağımlılık yapıcı bir madde olduğu anlaşılıp yasaklandı.
kansızlık için arsenik
arseniğin zehirli olduğu çok önceden beri bilinmesine rağmen o dönemde çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılıyordu. kansızlığın en önemli tedavisiydi. arsenik hastalara buharının solunması, yutulması, enjekte edilmesi gibi çeşitli yollarla veriliyordu. ancak arsenik hastalarda daha başka hastalıklara yol açmaktan başka bir işe yaramıyordu.
hıçkırıklar için kloroform gazı
geçmeyen hıçkırıklar için hastalara kloroform adı verilen o dönemde popüler bir anestezik olan ancak günümüzde son derece kanserojen olduğu bilinen bir kimyasal solutuluyordu. nitrogliserin adı verilen tehlikeli ve patlayıcı kimyasal da seyreltilmiş şekilde hıçkırık tedavisinde kullanılıyordu.
hazımsızlık ve sindirim şikayetleri için striknin
striknin bildiğimiz zehir aslında, küçük dozda bile vücuda girdiğinde kısa süre içinde vücuttaki tüm kasların kontrolsüz kasılmasına ve ölüme kadar götürebilecek durumlara yol açıyor, ancak o dönemlerde sindirim rahatsızlıkları için küçük dozlarda kullanılıyordu.
su çiçeği için laksatif ilaçlar
laksatif ilaçlar bağırsakları çalıştırıcı etki yaparlar. su çiçeği aşısı bulunmadan önce vücudun mikroplardan temizlenmesi için su çiçeği geçiren hastalara laksatif ilaçlar verilip hastalığın vücuttan atılması amaçlanıyordu, ancak bu ilaçlar hastayı daha çok tuvalete götürmekten başka bir işe yaramıyordu.
kaynak: merck tanı ve tedavi el kitabı, 1899.