200 Sayfayı Aşmayan Birbirinden Ufuk Açıcı Kitaplar

Vaktiniz bu aralar biraz kısıtlıysa ilaç gibi gelecek, ufuk açıcı ve doyurucu kitaplar listesi.
200 Sayfayı Aşmayan Birbirinden Ufuk Açıcı Kitaplar
iStock

ufku iki katına çıkaran ince kitaplar... bir istisna harici 200 sayfa üst sınırı koydum ve buna göre belirledim kitapları. önem sırasına göre değil rastgele sıraladım. şimdiden iyi okumalar!

otomatik portakal - anthony burgess - 176 sayfa 

otomatik portakal, “iyilik ve kötülük” kavramlarını, “şiddet, suç ve ceza” üçgeninde değerlendiren bir roman. eser o yılların (1960'lı yıllar) modernleşme ve değişim sancılarını yansıtırken, bireylerin ne kadar özgür veya baskı altında olması gerektiğini ve sonuçlarını sorgular.

kendime düşünceler - marcus aurelius - 156 sayfa 

roma imparatoru marcus aurelius'un kendisine özel notlarını ve stoacı felsefe üzerine fikirlerini kaydeden bir dizi kişisel yazı.

yaşlı adam ve deniz - ernest hemingway - 136 sayfa 

yaşlı bir kübalı balıkçının açık denizde gulf stream'e kapılmış olarak dev bir kılıçbalığıyla olan can yakıcı mücadelesini son derece sade ve kuvvetli kelimelerle anlatır. bu hikâyesiyle hemingway, yenilgiye karşı cesaret, kayba karşı şahsi başarı temasını kendine has modern üslubuyla yeni baştan heykelleştirmiştir.

ölümcül kimlikler - amin maalouf - 133 sayfa

amin maalouf bu eserinde, kişinin kimliğini dini, etnik, kültürel hangi nedenlerle seçtiğini, bunu seçerken içinde bulunduğu toplumun kendisine bakışının etkisini ve kimlik çatışmalarını anlamlandırmaya çalışıyor.

insanın anlam arayışı - viktor e. frankl - 166 sayfa

20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından viktor frankl, insanın anlam arayışı'nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, ikinci dünya savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır.

kendine ait bir oda - virginia woolf - 128 sayfa

virginia woolf; kadınların neden daha az şiir yazdığını veya neden erkekler kadar yaratıcı olamadığını anlattığı eserinde, tarihsel süreç içerisinde kadının toplumdaki yerini de ele alıyor.

bozkırkurdu - hermann hesse - 200 sayfa

bozkırkurdu, hermann hesse'nin, toplumun sığ değer yargılarına ve kişiliksiz, yüzeysel yaşamına uyum sağlayamayan bir insanı anlatan bir romanıdır.

bir şeftali bin şeftali - samed behrengi - 100 sayfa

zengin ile fakirlerin yer aldığı, zenginlerin kazandığı bir dünyada bir ağacın dilinden haksızlığa boyun eğmemenin, vefanın öyküsü anlatılmış.

sessiz bir ölüm - simone de beauvoir - 126 sayfa

burada, hemşirelerin "sessiz bir ölüm" dedikleri şey anlatılıyor. sessiz bir ölüm'de simone de beauvoir, kendi annesinin ölümünü bütün ayrıntılarıyla betimlerken unutulmaz bir edebi eser yaratıyor. yetmiş yedi yaşındaki annenin geçirdiği küçük kazayla başlayan öykü, hastanede fark edilen ilerlemiş kanser teşhisiyle dramatik bir hal alıyor ve olayın kahramanları acılı bir süreç yaşıyor. yazar, bu süreç içinde yaşadığı karmaşık ve yoğun duygulanımları anlatırken, bir annenin ölümünü olanca soğukkanlılığıyla betimlemeyi de başarıyor. böylece eser, anne ile kızın arasındaki yabancılaşmayı iyiden iyiye açığa çıkardığı gibi, annenin bütün yaşamını da anlatarak bir ölümün betimlenmesinin çok ötesine geçiyor. yapıt bize insani ilişkilerin bir belgesini sunarken, yazara da kendi yaşamıyla yüzleşme olanağı sağlıyor.

aşka ve kadınlara dair( aşkın metafiziği) - arthur schopenhauer - 80 sayfa

aşkın metafiziği isimli kitapçığındaki analiz-tezinde, aşkın ne olduğunu, erkeklerin kadınlardan ne beklediğini ve kadınların erkeklerden ne istediğini analiz eder. aslen; schopenhauer bunu bir kitap amaçlı değil kısa bir tez amaçlı yazmıştır.

ecce homo - kişi nasıl kendisi olur - friedrich nietzsche - 126 sayfa

nietzsche, ecce homo'da, kendi değişim süreçlerini ve eserlerinin ortaya çıkış öykülerini anlatır ve "üst insan" kavramına model olarak kendisini ortaya koyar. "neden böyle bilgeyim?", "neden böyle akıllıyım?", "neden böyle iyi kitaplar yazıyorum?" gibi sorularla çalışmanın başlangıcında kendisini ameliyat masasına yatırır nietzsche. ardından da eserlerinin hangi dönemde, hangi şartlar ve sağlık koşulları altında, hangi esinlenmelerle yazıldığını detaylı olarak anlatır.

hayatın anlamı - arthur schopenhauer - 144 sayfa

eser, isminden anlaşılacağı üzere hayatı anlamaya yönelik yazılmış felsefi bir eser olmuş. yazara göre insan istemekten vazgeçtiğinde kurtuluşa erecektir.

mutlu olma sanatı - bertrand russell - 192 sayfa

mutlu olma sanatı, bertrand russell'ın iyi bir yaşam sürmek isteyenlere sunduğu bir reçetedir. kişisel gelişim kitaplarının vermeyi vaat ettiği ama veremediği mutluluk sırlarını açıklar. russell'a göre mutluluk birtakım insanların bizim elimizden alabileceği temel insan haklarından biri değildir.

aforizmalar - franz kafka - 112 sayfa

aforizmalar, franz kafka'nın veremle boğuştuğu sırada kız kardeşinin evinde geçirdiği sekiz ay boyunca yaşamı, evliliği, düşünceleri, felsefi görüşleri ve pişmanlıkları gibi birçok konuda yazdığı küçük yazılardan oluşan kitabıdır.

bilinmeyen adanın öyküsü - jose saramago - 59 sayfa

bilinmeyen adaların kalmadığına inanılan bir dönemde bilinmeyen ada arama cesaretine sahip bir adamla böyle bir cesareti görüp hayatını değiştirebileceğine inanan bir kadının hikayesi. insanın kendini bulma hikayesi aslında.

düşünce ve tartışma özgürlüğü üzerine - john stuart mill - 64 sayfa

düşünce ve tartışma özgürlüğü üzerine, yanlışlığından en emin olduğumuz düşüncenin bile özgürce dile getirilip tartışılabilmesinin toplum açısından neden gerekli olduğunu ortaya koyuyor. ifade özgürlüğünün tüm dünyada giderek daha da hor görüldüğü bu dönemde okunmasında yarar var.