2018 Nobel Barış Ödülünün Sahipleri Nadia Murad ve Denis Mukwege Kimdir?

Nobel barış ödülünü kim aldı? 2018 yılının Nobel barış ödülü sahipleri aktivist Nadia Murad ve Kongolu doktor Denis Mukwege oldu. İşte kısa biyografileri.

Nadia Murad

tam adı nadia murad basee taha. 1993 ırak doğumlu.

çiftçilik yapan ailesi ile suriye sınırı yakınında sincar'ın bir köyünde yaşarken ışid işgaliyle hayatı değişmiş. köyünden öldürülen 600 kişi içinde erkek kardeşleri de var.
bölgedeki yezidi köylerindeki erkekleri öldüren ışid militanları sayısı 6.700 olarak tahmin edilen kadını da köle olarak yanlarında götürmüşler. musul'a götürülen nadia defalarca dayak yemiş, üzerinde sigara söndürülmüş, kaçmaya çalıştığında tecavüz etmişler.

bir şekilde kaçmayı başararak insan kaçakçılarının yardımıyla duhok'taki mülteci kampına ulaşmış. burada belçikalı gazetecilere verdiği mülakat sonrasında dünya çapında tanınan bir figür haline gelmiş. ardından almanya'ya kabul edilen 1.000 mülteci kadın ve çocuk arasına katılmış.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne insan kaçakçılığı hakkında bilgi vermiş. ertesi yıl ışid yöneticilerine karşı bir ceza davası açılmasına öncülük etmiş. sonra 'nadia's initiative' isimli bir sosyal hareketi başlattığını duyurmuş. nobel ödülü de bu inisiyatif nedeniyle verilmiş sanıyorum. amacı soykırım kurbanlarına avukatlık ve yasal yardım sağlamak. aynı yıl birleşmiş milletler iyi niyet elçisi seçilmiş. ayrıca, avrupa konseyi vaclav havel insan hakları ödülü ve sakharov ögür düşünce ödülü de 2016 yılında nadia'ya verilmiş.

2017 yılında yayınlanan "the last girl: my story of captivity, and my fight against the ıslamic state" adlı bir biyografisi var.

Denis Mukwege

kendisi bir jinekolog. 1 mart 1955 kongo doğumlu.

hayatını kongo'da cinsel şiddete maruz kalan kadınlara yardım etmeye adamış diyebiliriz. bukavu'da panzi hastahanesini kurarak savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları tedavi etmesiyle tanınıyor. hatta çete tecavüzünün neden olduğu içsel fiziksel hasarın nasıl onarılacağı konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri haline gelmiş zaman içinde. "cinsel şiddetin savaş ve silahlı çatışma silahı olarak kullanılmasına son verme çabaları" nedeniyle nobel barış ödülüne layık görüldü kendisi. ayrıca bm insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödüle sahip.

açıkçası kendisini tanımıyordum ve insan onuruna yaraşır çabası nedeniyle en azından değerinin bilinmesine ve sembolik de olsa bir ödül almasına sevindim. uzun zamandır nobel barış ödülü için en isabetli seçim olmuştur sanıyorum.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?