2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası'nda A, E ve H Grubu Takımlarının Kısa Analizi

Maalesef Türkiye A Milli takımının yer almadığı 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası'nı heyecanla izlemek için güzel sebepler hala var.

25 Ağustos'un programı şu şekilde

a grubu

angola: kağıt üstünde grubun en zayıf takımı olarak görülüyorlar ama atletik bir takım olduklarından dolayı özellikle dominik cumhuriyeti ve filipinler maçlarını kafa kafaya oynama potansiyelleri mevcut. nba patentli brunu fernando dışında takımı genelde portekiz liginde oynayan oyuncular oluşturuyor.

dominik cumhuriyeti: grupta italya'yı yenme adayı tek takım. towns kadroda onun dışında quinones gibi bir potansiyelleri var. ayrıca eloy vargas ve victor liz gibi 2014 dünya kupasını görmüş isimler de mevcut. eksik italya kadrosunu yenerlerse şaşırmam tempolu maçlar oynayacaklarını düşünüyorum.

italya: banchero'nun yaptığı ibnelik italya milli takımının bütün planlarını bozmuştur. bence turnuvaya vasat bir kadroyla geldiler ama italyanlarını sağı solu belli olmaz. melli düşüşte, datome son demlerinde.takımın tavanını fontecchio'nun performansı belirleyecektir. gruptan çıksalar bile devamını getirebileceklerini düşünmüyorum.

filipinler: ev sahiplerinden bir tanesi. clarkson'un milli takıma katılması acayip bir kalite artışı getirecek. filipinli basketbolcular normalde ülke dışına çıkmayı pek tercih etmezken son yıllarda japonya ligine 3 oyuncu gönderdiler. blatche önderliğinde 2014 dünya kupasına heyecan getirmişlerdi. bu sefer clarkson dışında kadro kaliteleri 2014'ün epey altında ama clarkson ve ev sahibi faktörleri ne kadar etkiler izleyip göreceğiz.

e grubu

avustralya: isim isim baktığımızda en korkutucu kadrolardan bir tanesine sahipler. josh giddey önderliğinde geçmiş senelerde ki karakterlerinin aksine çok iyi savunmacılardan kurulu bir kadroya sahipler. thybulle, dyson daniels, josh green gibi iyi savunmacılara sahipler. bence takımın tavanını mills, ingles gibi yaşlı kurtların hücumda ne kadar performans verebileceği belirleyecek. onlardan katkı almazlarsa turlar ilerledikçe hücum olarak sıkışabilirler. kendi fikrim grupta almanya'yı yenemeyeceklerini düşünüyorum.

finlandiya: en çok merak ettiğim takımlardan bir tanesi. inanılmaz bir nba de inanılmaz bir yükseliş gösteren markkanen dışında salin gibi güvenilir bir ele sahipler. ncaa de oynayan potansiyelli oyuncuları var. grupta almanya veya avustralya'dan birine sürpriz yapabilecekler mi göreceğiz.

almanya: bence birbirini en iyi tamamlayan kadrolardan birine sahipler. schröder önderliğinde wagner kardeşler, bonga gibi potansiyelli bir savunmacı ve theis gibi kaşar bir pivota sahipler. giffey, lo gibi eurolegue patentli isimler de katkı verebilirlerse çeyrek final yapmalarını bekliyorum.

japonya: hachimura'nın yokluğunda bu grupta şansları olduğunu düşünmüyorum. watanabe senelerdir nba de taşıyıcı ve skorer bir rol oynamıyor. acaba burada o rolü ne kadar taşıyabilir şüpheliyim. ancak şut ritmini bulduklarında rakiplerinin biriyle falan kafa kafaya oynayabilirler. grup sonuncusu adayıma çok boş takım da değiller.

h grubu

kanada: eğer murray sakatlanıp kadrodan çıkmasa şampiyonluk adayı olduklarını düşünüyordum. bence abd'nin bile durduramayacağı bir guard ikilisine sahip olacaklardı. ama murray'in sakatlanması hücum kalitelerini epey bir düşürecektir. yine de turnuvanın en iyi 3 4 kadrosundan birine sahipler. sga, rj barrett gibi yıldızların yanında dillon brooks ve lu dort gibi iyi savunmacılar mevcut. olynk ile powell pota altını idare edebilirlerse, yarı final yapabileceklerini düşünüyorum. bence grupta fransa'yı yeneceklerdir.

fransa: wembenyama'nında gelmemesiyle epey overrated bir takım haline geldiklerini düşünüyorum. herkes biraz fazla abartıyor ama batum harici bu kadroyu geçen sene az daha elediğimizi unutmamak lazım. gobert ve fournier düşüşte, de colo, batum son demlerinde gruptan yine çıkabilirler ama çok ilerleyeceklerini sanmıyorum.

letonya: eğer porzingis olsaydı grupta fransa'yı geçebileceklerini düşünüyordum ancak porzingis yokken işleri epey zor. yine de acayip potansiyelli ve şutör bir kadroya sahipler. bertans kardeşler, kurucs gibi kaliteli oyuncuları var. şu ritmini bulduklarında nasıl çıldırdıklarını milli takımımızın deplasmanda ki letonya maçında görmüştük. fransa'yı zorlayabilirler ama yenebilirler mi zor.

lübnan: grubun kapalı kutusu ve bence dünya kupasının en zayıf 3-4 takımından birisi durumundalar. omari spellman'ı devşirdiler. onun dışında arakji çok iyi bir skorer. diğer oyuncularını da pek tanıdığım söylenemez. grupta sonuncu olacaklardır.