3 Ayda İngilizce Öğrenmek Mümkün mü?
malumları olduğu üzere, ingilizce öğrenme veya öğrenilen dilde konuşma hususlarında toplum olarak ciddi sıkıntı çekmekteyiz.
öncelikle kabul etmemiz gereken şey şudur: öğrenme sadece gözle yapılmaz. dil bir matematik veya fizik değildir. ve bu sebeple de öğrenme ve öğretme metodu da farklı olmak zorundadır. özellikle bir dil öğrenirken, algılama şeklimiz birçok duyularımıza hitap etmelidir. bu şekilde ancak bir dil kaliteli bir şekilde öğrenilebilir. sadece kitap okuyarak veya sadece dizi, film izleyerek dil öğrenilmez.
bu konuda özellikle dil öğreniminde beyin temelli yaklaşım hususunda yaptığım araştırmalardan ve tecrübelerimden sizlerin de yararlanmasını istedim.
bunu araştırırken dikkatimi çeken örnek, japonya'daki delilerin 2+2'nin sonucunu bilmemelerine rağmen çatır çatır japonca konuşmaları ve hatta azımsanamayacak sayıdaki delinin japonca okumayı bilmesi ve okuduğunu anlaması idi.
taktiği veriyorum:
1. ilk halledilmesi gereken şey kelime ve gramer eksikliğidir
gramer hususunda sıkıntı varsa herhangi bir gramer kitabından konuları hızlı bir şekilde 1 hafta günde yarım saat gözden geçirmek, özellikle üniversiteye kadar iyi-kötü bir ingilizce eğitimi almış herkese genellikle yeterli olmaktadır. yetmezse 2 hafta bakın. günlük yarım saat ilgilenmek yeterlidir.
2. gramer konusu bittikten sonra reader at work 1 ve 2 olmak üzere isimli odtü akademisyenlerince hazırlanan iki kitap var
bunlar yarım, 1 ya da 1.5 sayfalık okuma parçalarından oluşan kitaplardır. pdf'i internetten bulunabilir ancak ben şu ana kadar hep satın aldım, emeğe saygı. zaten fiyatı gayet uygun.
(bkz: reader at work)
bu kitaba çalışma metodu şu olmalı: bilmediğiniz kelimenin anlamına bakın, sadece kelimenin yanına kısaca not edin ve geçin. aynı kelime kitap boynunca 30 kez karşınıza çıkacağı için zaten öğreneceksiniz. yani ezberlemeye çalışmanıza gerek yok. bu sayede hem sıkılmayacak, hem de kelimeyi farklı yerlerden gördüğün için çok rahat öğreneceksin. okuma parçalarının altındaki alıştırmaları falan çözme, bu süreçte hiç gerek yok. taktiği tekrar veriyorum: bir kez anlamına bak, kitaba yaz ve geç.
bu şekilde bir kitap 2 hafta içerisinde çok rahat bitmektedir. ve bu kitap bittikten sonra ingilizceyi hiç bilmeyen arkadaşımın kelime eksikliğini yüzde 70-80 seviyesinde azalttığını bizzat gördüm.
3. günde 10 dakika listening'e zaman ayırmak zorunludur
bu youtube kanalında her seviyede listening practice yapabilirsiniz:
4. aynı şekilde günlük reading yapmak gerekmektedir
bunun için de günlük 10 dakika yeterlidir.
5. son olarak speaking çok önemli
bilen birisi ile günlük gene 10 dakikalık bir speaking yeterli olacaktır. konular çok sıradan şeyler olsun, mesela:
talk about your family?
which kind of arts are you interested and why?
which kind of sports are you interested and why?
tell me about your country.
talk about your daily routine.
what is your business? explain.
what do you study? explain.
talk about your hometown?
tüm bunlar için günlük düzenli 1 saat gerekmektedir. 1 saat gayet herkes için yeterlidir.
ben şu an için ingilizce ve rusça biliyorum. yeni bir dile de yakında başlayacağım.
çok da müthiş bir zekaya da sahip değilim. sadece doğru taktiklerle bu başarılabilir.
ayrıca yds için iki ekşi sözlük yazarı arkadaşımızdan linkler geldi
inceledim, kaliteli iş yapmışlar. özellikle listening hususunda katkı sağlayacaktır.
- maksimum ingilize youtube kanalı
kanalı incelediğimde yds için yararlı olabileceğini gördüm ancak kanalını biraz daha detaylandırması ve teknolojinin marifetlerinden/sunduğu teknolojilerden daha fazla faydalanması gerekmektedir.