3 Boyutlu Gözlükle Günde 1 Saat Tetris Oynayarak Göz Tembelliğini Yenmek
yetişkinler için de göz tembelliğinin artık tedavisi var. düzelme oranı yaşa göre değişmektedir fakat orta yaşlılarda bile ciddi düzelme kaydedilmektedir. orta yaşlılar, ekstra omega 3 desteği ve biraz daha uzun bir tedavi ile tedavide ilerleme katedebiliyorlar.
2013'te çıkan tetris ile tedaviyi duymuşsunuzdur. doktorunuzun bilmemesi veya internette türkçe kaynakların pek olmaması sizi yanıltmasın. çünkü hâlâ hastaneler 10 bin tl alabilecekleri o meşhur göz bantların alıştırma yaptırma programını satmak istiyorlar. neden bedava olana yönlendirsinler ki? sizi yabancı kaynaklara bakmaya davet ediyorum.
yeni tedavinin mantığı şudur
sağlam gözü kapatıp sorunlu gözü görmeye zorlamak yerine, iki göz aynı anda çalıştırılır. peki bu nasıl sağlanır? örneğin sanal gerçeklik gözlükleri olan vr gözlükle tetris oynadığınızı düşünün. bir gözünüze sadece yukarıdan inen bloğun görüntüsü gelirken, diğer gözünüzle ise bloğu oturtmaya çalıştığınız zemini görüyorsunuz. iki gözünüz aynı anda koordine çalışıyor. bu metodla çok daha hızlı bir tedavi sağlanmasının yanısıra, yetişkinlerde de işe yaradığı görülüyor.
vr gözlükler pahalı ama merak etmeyin, 10 liralık kırmızı-mavi üç boyutlu gözlük de işe yarıyor. sağlam olan gözünüz tetristeki zemin ve diğer her şeyi görürken, tembel olan gözünüz sadece yukarıdan inen o tek bloğu görüyor ve beyniniz ikisini eşlemeye, aynı hizaya getirmeye çalışıyor.
ilk günler düşen bloğu bile göremezken, 3. haftada düşen blokları daha net, stabil ve keskin görüyorsunuz. (bizzat denendi) ve stereo görüş git gide artıyor.
ne yapıyoruz?
red-cyan gözlük alıyoruz. (kırmızı mavi üç boyutlu gözlükler yok mu? eskiden yılbaşlarında gazetelerin dağıttığı)
"lazy eye blocks" ve "lazy eye snake" gibi isimleri olan uygulamaları indiriyoruz. bildiğin tetris falan oynayacağız. keyifli yani. günde 1 saat tetris oynayarak tedavi ediyorsunuz.
oyunda ayarlar kısmından, tembel olan göze hareketli nesneyi göstermesini (tetris ise düşen blok) ayarlıyor, renk ve ışık ayarlarını yapıp her gün aynı saatte oynuyoruz.
doktorunuza danışarak, tedaviye başlamadan 2 hafta önce omega 3 almaya başlayın. (günde 1-2 gram epa + dha) solgar 950 marka alıp günde 2 tane alabilirsiniz. omega 3, nöronlar arasındaki nörotransmitterlerin geçişini hızlandırdığından daha hızlı öğrenmenizi sağlar. yani aslında beyni yağlar...
tedaviye başlamadan önce lens alın. kullandığınız gözlüklerin üzerine 3 boyutlu gözlükleri takarsanız da olur. ama kendi gözlüğünüz veya lensiniz yokken çalışmayın.
başlamadan önce göz testine girin veya kendi görüşünüzü test edin ki gelişimi görebilesiniz.
gözünüzdeki göz tembelliğinin çok eskiden siz bebekken başlayan bir sebebi vardır. hipermetropi, astigmat veya göz kapağı düşüklüğü olabilir. bununla ilgili gözlük, lens veya operasyonun ardından bu işe girişin.
sonra günde 1 saatten ortalama 2 ay bunu oynayın.
beyinde nöroplastisite yetisi vardır. yani beyin hücreleri, sinyallere yeniden açık hale gelebilir veya yeni yollar üretebilir. umut kaybetmeyin. bu daha 2013'te keşfedilen, dünyada başlanan ama türkiye'de kimsenin bilmediği, bedava bir tedavidir. ve araştırma sonuçları, tek gözü kapatıp zayıf gözü görmeye zorlama yönteminin, iki gözün koordine çalışması yöntemine göre çok daha etkisiz olduğunu göstermektedir.
ekleme
bu konuda yeni makaleler yayınlanmakta fakat bunların hiçbirisi türkiye'de yayınlanmamaktadır. kaynaklardan derlediğim en son gelişmeler:
1) en büyük oyun yapımcılarından ubisoft da bu işe el attı. dig rush isimli yeni bir oyunun, tetristen daha etkili olduğu ortaya çıktı. bunun sebebi olarak da tetris oynayanların 2 hafta geçmeden sıkılması, dig rush'ın ise daha eğlenceli olduğu ve hastaların severek oynadığı belirtildi.
2) patching (sağlıklı gözü kapatma) ve tetris'i kombine ederek tedavinin daha etkili olduğunu geçen ay bir kaynakta okudum. fakat nasıl kombine edildiği yazmıyordu. tahminim, her gün alıştırmadan sonra veya önce 1-2 saat kapama da yapılarak desteklendiği yönünde.
3) kırmızı mavi gözlüklerde zor görüldüğü için bir daralma, sıkılma olabiliyorken vr gözlükle alıştırma yapanlarda tedavinin yarım bırakılmadığı, daha rahat olduğu gözlemlenmiş.
ingilizce kaynaklar: akademik makale, ingilize sunum