Akraba ve Yakınları Herhangi Bir İş Durumu İçin Kayırmanın Evrensel Adı: Nepotizm
kelimenin kökeni ve anlamı
nepotizm, eski latinceden değil modern italyancadan gelir. dante lisanında yeğen anlamına gelen 'nepote'den 'nepotismo' sözcüğü türetilmiştir ki, bu deyim 'aile kayırıcılığı'nın bir yönetim şekline dönüşmesini tanımlar. nezih ülkemdeki tüm kurum ve kuruluşlarda “nepotizm (akraba kayırma)”, kronizm (eş-dost kayırma) ve partizanlık (iktidara yakın siyasi çevreleri kayırma) birer hastalık haline gelmiş ve ne yazık ki tedavisi de imkansız görünmektedir.
nepotizm ailenin iktidarda söz sahibi olması, siyasetin aile meselesi haline gelmesidir
kennedyler, bushlar, rooseveltler, papandreular ve buttolar hatta gandhiler -kongre partisi içinde devam ediyo- 4 kuşak hindistan. nepotizm tanımlandıktan sonra işte ilk akla gelen isimler bunlar, ama araştırsak liste uzar... daha iyi anlamak için mısır'a baktığımızda firavunların iki jenerasyon kardeşleriyle evlendikleri görüyoruz. sebebi kutsanmış olmalarına inanmaları. kısacası kendinde erdemler olduğu vehmedilen kişiler bunlar, ya da bi bakıma despotizmin ta kendisi. garip bir sosyopolitik devamlılık. en dikkat çekici tarafı ise yönetim biçimi cumhuriyet olan ülkelerin içinde kraliyet olması. (başta saydığımız isimler sadece doğuya özgü diil batıda da örnekleri olduğunu gösteriyor.) bi bakıma kitlesel zaaf, demokrasi zaafı.
nepotizm günümüzde moda dünyasının popüler trendidir
artık çalışkan, farklı ve hırslı modeller yerine ailesinin iteklemeleri ve bağlantılarıyla kolayca yer edinen modeller en iyi işleri alıp en çok parayı kazanıyorlar. fakat bu durum moda sektöründeki kaliteyi düşürüyor çünkü artık kimin popüler olacağını, modellerin fotoğraflarda nasıl çıktığı ya da podyumda nasıl yürüdüğü değil de aileleri ve sosyal medya takipçileri belirliyor. en güncel örnekleri olarak hadid kardeşler ve kendall jenner örnek gösterilebilir.
nepotizm, türkiye'de son yıllarda etkisini daha çok göstermekte
öyle ki devlet katında liyakat diye bir şey zaten kalmadı biliyoruz da, özel sektöre ne oluyor? özel sektörde de herkes birbirinin kuyusunu kazdığı için, ekonomik dar boğaz sürekli bir tehlike olarak durduğu için insanlar normal olarak yakınlarına yöneliyor. daha eğitimli, daha tecrübeli, daha iyi iş çıkarabilmenin de pek bir önemi yok. dıdısının dıdısı her zaman bir adım önde oluyor, öbürü de kapı önünde kalıyor.