'Almanlar Yapmış Abi' Dedirten Ürünler
şüphesiz otomotiv, makina vs alanında bir çok ürün örnek gösterilebilir. ama benim için bugün gördüğüm faber castell'in şu ürünüdür.
85 model kettle.
adamlar bir cihaz yapmış, alet halen daha çalışıyor. tarihteki ilk kettle'lardan. tuşu yok. fişi takıyorsun su kaynayınca çıkarıyorsun.
geçen yerli marka bir kettle aldım, mutfakta yangın çıkıyordu mk. alet alev topuna döndü.
(bkz: dövme demir)
(bkz: dövme çelik)
adamlar bu işi o kadar kusursuzca ve yüksek ebatta yapıyorlar ki sırf malzemeyi tutma yerlerini dövemedikleri için heba ettikleri miktar, bizim gibi ufak hesaplar peşinde koşanlara kalp krizi geçirtir. bu malzemeyi kullanarak ürettikleri ürünler de doğal olarak temel anlamda sağlam oluyor. sanıyoruz ki almanlar muhteşem tasarımları ile aşırı sağlam ürünler üretiyorlar. hayır. adamlar öncelikle ana malzemeyi aşırı kaliteli şekilde üretiyorlar.
inanılmaz kaliteli üretim teknikleri olsa bile kritik işlerde kullanılacak malzemenin ayrıca elektromagnetik dalgalarla iç incelemesini yapıyorlar.
biz mi?
osman gazi köprüsü'nde yerli imalat olan tek yer yırtılıyor, hiç bir suçu olmamasına rağmen utancından japon mühendis intihar ediyor. son dönemin pek meşhur müteahhitlerinden birinin yaptığı barajda 50'lik cebri boruyu su yırtıyor konu bu sefer de örtbas ediliyor.
tasarımı falan geçtim. o konuda 2-3 çağ var en az aramızda ama ana malzemeyi bile adam öyle kaliteli üretiyor ki görseniz gözleriniz dolar.
anamın evinde hala çalışan 15 ürün.
babam daha ben doğmadan(80'ler) alamanya'dan getirmiş gitmişken. eve her geldiğimde "ya anne bu hala çalışıyor mu?" diye sorduğum ne varsa alman malı.
abartmıyorum, insanın hayatına ilham veren bir iş yaklaşımı bu. çıkarılacak çok ders var.
yahu bir tane salata kabı 30 yıldır sürekli kullanılmasına rağmen nasıl hala bu kadar düzgün durabilir.
bu adamlar bu salata kabı için "öyle yapalım ki 30 sene namımız yürüsün" diye düşünürken biz ne yapıyorduk amk yerinde
(bkz: sennheiser)
kulaklıkta bir dünya markasıdır benim için
yaklaşık 25 yıldır bmw markalı otomobillerin kapılarında kapı ayar vidası veya civatası yahut aynı işlevi gören başka bir zamazingo yok.
niye yok? çünkü kapıları robotlar tam da olması gerektiği noktaya lehimliyor da ondan yok. kusur olmayınca kusuru düzeltecek bir mekanizmaya da ihtiyaç yok.
(bkz: smart card)
bugün banka kartlarında, sağlık kartlarında, kimliklerde kullanılan çipler iki alman, jürgen dethloff ve helmut gröttrup tarafından bulundu.
(bkz: the wendelstein 7-x)
almanların 19 yıllık çalışmasının ürünü olan bu reaktör açıldığında bir parça güneş görevi görecekmiş deniyor videoda. bunun bir sonraki adımı, kendi güneşimizi dünyanın yörüngesine oturtabileceğimiz anlamına geliyor benim için. böyle şeyleri görebilecek kadar uzun yaşamak dileğiyle.
bmw 7 serisi -audi a8 - mercedes s
bu araçların neredeyse kusursuz olarak seri üretilebiliyor olması...bakın seri halde gofret üretmek, vw polo üretmekle çok başka bir dünya bu...bunu ancak almanlar yapabiliyor.
(bkz: unimog)
türk silahlı kuvvetlerinde kullanılan köşeli tasarımlı ve dikdörtgen farlı tipleri,
zamanında (70'li yıllar) marshall yardımı nedeniyle ile ordumuza verilmiş brandalı ve yuvarlak farlı versiyonları,
istanbul büyükşehir belediye itfayesinde görebileceğimiz modern versiyonu hiç farketmez;
en uçuk ve güçlü kamyonlardan biridir. kendisiyle yarışabilecek ender üretim ise rus öküzlüğüne sahiptir;
(bkz: kamaz)
(bkz: krupp)
dünya'nın en büyük çelik üreticilerinden biri.
(bkz: miele)
koku kartuşlu çamaşır kurutucuları hayallerimi süslüyor. keşke banyomda yer olsaydı.
(bkz: heidelberg matbaa makinesi)
ilk gördüğümde cidden şaşırmıştım böyle birşeydi.