Almanya'nın Neredeyse Çalışmayı Gereksiz Hale Getiren Sosyal Yardım Seviyesi
almanya... sosyal yardımları öyle bir duruma getirdiler ki artık birçok insan çalışırsa zarar edecek duruma düşüyor.
devlet evi olmayana oturacak ev veriyor, üstelik bu ev bazen yeni binada, şehrin göbeğinde bile olabiliyor. üzerine elektrik, su, ısınmasını ödüyor. çalışmayan bir karı-koca ayda net 1374'luk yardım alıyor. tek çocuğu varsa net 1871, iki çocuğu varsa net 2311 euro. link. bunun üzerine bir de kıyafet parası vb. yardımlara başvurabiliyorlar. her türlü vergiden de muaflar.
aylık 250 net çocuk parası 18 yaşına kadar devam ediyor. yardım aldığı için kreş de bedava. çocuk büyüyüp okul çağına gelmişse çocuk da kendini geçindirecek kadar burs almaya başlıyor.
faydalanınan toplam yardım zaten aylık net 1400-2300 euro seviyesinde. bu düzeni kurmuş kişinin artık çalışmak için hiç bir motivasyonu kalmıyor. bir markette depoda ya da bir fabrikada üretimde işe girse zaten alacağı para aylık net 1600 €. giyim-kuşamına, yola, yemeğe, telefon kartına bir dünya masraf edecek, her gün sabah 6'da iş yerinde çalışmaya hazır olacak.
onu geçtim, bir işe gir-çık yapacak olsa kendini riske atacak ve yardımlara tekrar başvurması gerekecek ve büyük ihtimalle elindeki yardımı kaybedecek. evi boşaltması gerekse en az 1000-1200 euro kira, aidat, fatura ödeyecek. bu anlamda, bu çarkı bir kere kurmuş birisi için bir işe girip çalışmayı denemek bile büyük bir risk teşkil ediyor.
almanya'da çalışmadan bu yardımları alan 4 milyon insan mevcut. link. bu yazdıklarımın dışında da daha bir düzine yardım var.
ancak bir işe girip üniversite mezunu birisi olarak 2500 euro maaşla çalışırsanız aylık 250 euro çocuk parası hariç hiç bir yardım almıyorsunuz. bir ömür boyu çalışmayanların tadını çıkardığı tatlı hayatın faturası, çalışanların sırtına yüklenmiş oluyor.
ayarsız yardımların yol açtığı tembellik ve üretimin eskisi gibi olmaması sonucu ülke ekonomisi iki çeyrektir küçülüyor. ekonominin resesyona girmesiyle artık bu ve benzeri konuların tartışıldığını (umarım) daha çok duyacağız.