TELEVİZYON 14 Mart 2018
29,3b OKUNMA     2016 PAYLAŞIM

1. Bölümde Birbirlerini Seven Çiftlerin 150. Bölümde Kavuştuğu Dizi Türü: Telenovela

Rosalinda, Marimar, Maria Mercedes gibi bir dönem ülkemizde fırtına gibi esen diziler aslında genel bir konseptin ürünü.
Rosalinda

telenovela; sadece orta ve güney amerika'da değil, dünyanın pek çok yerinde çekilen ancak uluslararası izleyicinin genellikle meksika, brezilya ve abd'de çekilenleri izlediği bir dizi formatıdır. genel konusu 1. bölümde birbirlerini çok seven çiftin son bölümde(150. bölüm civarı) kavuşmalarıdır.

izleyici ağırlıkla kadın olduğundan erkek oyuncu seçiminde oyunculuk ana kriter değildir. hem bu sebeple hem de arka arkaya çok sayıda bölüm çekilmesinin olumsuz etkisiyle oyunculuklar abartılı ve gerçek dışıdır.

telenovela'ları takip eden ülkeler arasında türkiye'nin, orta doğu ülkelerinin ve eski sscb ülkelerinin bulunması şaşırtıcı değildir. izleyici gelir seviyesi önemli etmenlerin biridir. bu sebeple bu dizilerin pek çoğunda izleyiciyi özendiren görkemli malikaneler, zengin aileler bulunmaktadır. tarzı farklı olsa da aşk ı memnu'daki ziyagil ailesinin zenginliği, malikaneleri ve arabaları telenovela aileleri ile benzerlik göstermektedir.


150 bölümü doldurmak için çok sayıda küçük hikaye ana hikayeye eklenmiştir. bu sebeple bazı dizilerde 20'ye yakın karakter bulunmaktadır. kim kimin bacanağı kim kimin kaynatası anlayıncaya kadar 10 bölüm geçer.

telenovela'larda sınıflar çok keskin hatlarla çizilmiştir. bahçıvan karakteri günlük yaşamında da bahçıvan kıyafetiyle gezmektedir (bkz: dame chocolate). ana karakterler(esas kadın, esas erkek) dışında hiçbir gönül ilişkisi sınıflar arası değildir. yan karakterlerin biri başka sınıftan bir kişiye aşık olursa onu bekleyen acı ve gözyaşıdır. kaynak eser oldukça eski olsa da aşk ı memnu'da ziyagil ailesinin kızına aşık olan beşir karakteri bazı telemundo karakterlerine benzemektedir.

ana konu neredeyse sabit olduğundan yapımcılar konu ve karakter zenginliği için daha önce denenmemiş bazı unsurlardan faydalanmaya başlamışlardır. ispanyolca yayın yapan abd televizyon ağı telemundo'nun bazı yeni dizilerinde bilim kurgu (bkz: el rostro de analia) ve eşcinsellik (bkz: dame chocolate) gibi öğeler bulunmaktadır.

insanların the young and the restless , the bold and the beautiful , days of our lives , generations gibi amerikan menşeili soup operalar ile karıştırdığı ve yıllar boyunca bitmediğini sandığı, ama aslında tam tersi amerikan türdaşları 30-40 yıl sürerken kendileri en fazla 1 senede sona eren, daha ilk bölümü çekilmeye başlandığı zaman kaç bölüm olacağı, senaryosunun nasıl ilerleyip nasıl sona ereceği belli olan, çoğunlukla da 30'ar dakika olarak çekilip yayınlanan, en ünlüleri meksika çıkışlı olan pembe dizilerdir. 

meksikalı televisa şirketi en ünlü üreticisidir. logosunu bilmeyen neredeyse yok gibidir. türkiye'de nedendir bilinmez brezilya dizileri şeklinde bilinirler. aslen gündüz kuşağı için hazırlanmış, ucuz yapımlar olsalar bile bazıları dünya çapında fenomen yaratacak, unutulmazlar arasına girecek denli aradan sıyrılabilecek başarıyı yakalamayı becermişlerdir. özellikle şarkıcı thalia ve hepsi ayrı ayrı reyting rekoru kırıp dünyayı birbirine katan dizileri bu türün en ünlü ve en önemlileridir. marimar, maria la del barrio ve rosalinda gibi diziler bugün hâlâ 90'lı yılların en başarılı telenovelalarından sayılmaktadır. zamanında ülkelerinde ödüller kazanmış, 2000'li yıllarda filipinler'de yeniden çevrimleri yapılmıştır. 

türk halkının çok iyi bildiği escrava isaura (köle isaura) haricinde 70'lerin sonu ve 80'lerin başında thalia'nın o dönemki çağdaşı olan veronica castro'nun başrolünde oynadığı zenginler de ağlar (marianna), rosa salvaje (yaban gülü) gibi örnekleri de önemli eserleri arasındadır. 


hepsi türkiye'de de yayınlanmış en ünlü bazı örnekleri için

maria mercedes
marimar
maria la del barrio
rosalinda

los ricos tambien lloran (zenginler de ağlar)
rosa salvaje (yaban gülü)

escrava isaura
alcanzar una estrella
simplemente maria
la usurpadora
abrazame muy fuerte
esmeralda