TARİH 27 Ocak 2023
50,3b OKUNMA     1334 PAYLAŞIM

11 Nisan 1954 Neden Dünyanın En Sıkıcı Günüydü?

11 Nisan 1954 günü, son 100 yılın en sıkıcı günü olarak adlandırılıyor. Neden mi?

18 nisan 1930 akşamı saat 20.45'te bbc spikeri, ana haber bülteninde “iyi akşamlar, güzel bir cuma, haber yok” demiş. 15 dakikalık bültenin geriye kalan bölümünde, dünya tarihinde bir ilk gerçekleşmiş ve wagner'in operası parsifal'dan piyano müziği yayınlanmış.

gerçek şu ki, 1930 yılında tüm dünyada 1929 ekonomi buhranının yıkıcı etkileri devam ediyordu, işsizlik başta olmak üzere çok ciddi sosyal sorunlar vardı, faşizm avrupa'da tırmanıyordu. ingiliz hükümeti işte bu yüzden, bbc'ye baskı yapıyordu. gerçeklerin bütün çıplaklığıyla dile getirilmesini istemiyorlardı. bu nedenle bbc spikeri mikrofonun başına geçmiş ve “haber yok” demiş.


bu tarihi olaya ek olarak; böylesi bir dünyada, böyle bir habersizlik, dinginlik, huzur mümkün olabilir mi? cevap: evet, olmuş.

2010 yılında, cambridge üniversitesi'nde dünya basın tarihi üzerine bir araştırma yapılmış. türkiye de dahil tüm ülkeler gün gün taranmış.

11 nisan 1954 günü, yüzyılın en sıkıcı günü ilan edilmiş. çünkü o gün, kayda değer bir olay gerçekten yaşanmamış. ne savaş, ne kriz, ne doğal afet, ne facia, ne de önemli birinin ölümü gerçekleşmiş. dünyada hiçbir ülkede, toplumu sarsıcı, ciddi insani sorunlara sebep olan olaylar meydana gelmemiş.

yüzyılın en huzurlu günü'ne, “haber” açısından araştırma yapıldığı için “yüzyılın en sıkıcı günü” demişler.

the atlantic