TARİH 24 Ekim 2024
6,5b OKUNMA     65 PAYLAŞIM

1800'ler İngilteresi'nde Evsizlerin 4 Kuruşluk Tabut Yataklarda Hayatta Kalma Savaşı

1800'lerin ikinci yarısında İngiltere'de evsizler, sokakta kalmamak için kendilerine "tabut" kiralayabiliyorlardı.

viktorya dönemi'nde evsizler, londra başta olmak üzere tüm ülkede büyük bir sorun haline gelmişlerdi. sanayileşmenin hızlanması ve özellikle demiryolu yapımı yüzünden yıkılan fakir mahalleler problemin başlıca nedenleriydi. işsiz ve evsiz kalan kalabalıklar büyükşehirlere akın ediyorlardı ve bu da büyük bir konut yetersizliğine ve fiyatların patlamasına yol açmıştı. evsizlerdeki bu artış şehirlerdeki suç oranlarını da yükseltmişti.

bu proje salvation army tarafından yürütülüyordu. (ingiliz yardım kuruluşu ama asıl misyonu yardım yaparken insanları hristiyanlığa çekmekti.) büyük boş bir bina içinde ya da çatısı olan geniş herhangi bir yapının altında

evsizlere bazı zamanlar yiyecek ve içecekte verilen üç alternatif sunuluyordu. birincisi penny sit-up denilen bir "kuruşa" uzun tabureler önündeki uzun masalardı. burada insanlar otururken masanın üstüne doğru eğiliyor öyle uyuyorlardı ama masaların üzerine yatmak yasaktı, üstelik masaların üstüne eğilip uyuyanları da uyandırıyorlardı yasak diye.

ikincisi iki kuruşluk ip-two penny hangovers denen, kişi bir taburede oturup uyurken düşmesin diye önlerine çekilen bir halattan ibaret çözümdü. (dayanamayacağım; hangover kelimesi ingilizlerin 19.yy'da yarım kalmış işleri tanımladıkları bir deyim iken, sarhoşların barınaklarda iplere - two penny hangovers "asılı-dayalı" uyumaları üzerine alkolle de ilişkilendirilip şimdiki "geceden kalma" anlamına geldiği iddia edilir, ben ingilizlerin yalancısyım.)

üçüncü opsiyonda dört kuruş verdiğinizde ise içlerinde örtü ya da şilte olmayan, hepsi birbirine bitişik dizilmiş tabuta benzeyen ahşap çerçevelerin içinde uyuyabiliyordunuz. bu dört kuruşluk alternatifte sabah kahve veriliyordu.

insanlar gece boyunca bekçilerin olduğu, üstü kapalı bir alanda kendilerini güvende hissediyorlardı bu yüzden koşullar ilkelde olsa çok ucuza sunulan bu çözümü seviyorlardı.

evsizlere önlem olarak başlayan bu uygulamalar 1930'ların sonuna dek devam etti.