TARİH 8 Temmuz 2022
45,7b OKUNMA     470 PAYLAŞIM

19. Yüzyılda Fransız Askerlerinin Kafasında Bulunan Tüyler Ne İşe Yarıyordu?

19. yüzyıl Fransız askerleri üniformaları deyince kafanızda bir şeyler beliriyordur. Uzun, havalı şapkalar ve tuhaf tüyler...

19. yüzyıl fransız askerlerine ait üniformaları görmeyen veya o askerlerden bahsederken kafasında herhangi bir şey belirmeyen var mı? sanırım yoktur, ancak zihnimize oturması açısından ne olduğuna dair küçük bir görseli burada ayrıca paylaşayım:


bu üniformalarda dikkatinizi çeken şey ne? rütbeli askerlerin kafalarına geçirdikleri başlıklardaki kimine göre ''havalı'', kimine göre ise ''tuhaf'' duran tüyler olsa gerek diye düşünüyorum... belki de kimine göre komik. fransız askerlerin, en azından komuta kademesinde bulunan subayların hemen hepsinde o dönem için bu üniforma standart idi ve başlıklarında mutlaka bu renkli tüyler bulunuyordu. çok daha renkli tüyler de var, sarı, yeşil, mavi, kırmızı vs.


bu askerler, savaş veya savaş manevraları/talimleri esnasında başlarında bulundukları ve komuta ettikleri birlikleri temsil ediyor. (birebir karşılıkları bu değil ama anlamanız için işlevsel açıdan yazıyorum) örneğin kırmızı tüylü başlığa sahip subay, süvari takımını temsil ediyor. mavi tüylü başlığa sahip başka bir subay topçuları, sarı tüylü başlığa sahip olan piyadeleri... gibi. tüm orduya başkomutanlık eden kişi ise (19. yüzyılın ilk çeyreğinden bahsediyorsak mesela napolyon), hakim noktadan savaş ortamına baktığı zaman, hangi birliği nerede ve ne yapıyor, nasıl manevrada bulunuyor, aşağı yukarı sayıları ne, kimlerle mücadele ediyor, bunu görebiliyor ve ona göre karar alıp veriyor ve anlık talimatlar ile ordusunu yönlendirebiliyor.


işte bize zaman zaman tuhaf, komik ya da havalı görünen bu ''tüylü'' başlıkların böyle bir manası var.

üniformalar çok müthiş şeylerdir arkadaşlar, küçüklüğümden beri hep imrenerek bakmışımdır üniforması olan insanlara. çünkü bu üniformalar salt anlamda görüntüden ibaret değil. üzerlerindeki apoletlerden tutun, başlıklara, nişanlara, türlü türlü aksesuarlara, hatta belki de düğmelerine kadar her şeyin bir işlevi ve manası oluyor. öyle ''aa ne kadar güzel bir üniforma, çok şık duruyor'' deyip de geçilebilecek şeyler değil. tüyler gibi en ilginç olanlarının bile savaş anında hayati derecede ehemmiyeti olabiliyor. üniforma bu yüzden çok önemli. bilen biri için çok şey anlatıyor.


kaynak soracaklar için, ülkemizin mühim isimlerinden askeri tarihçi mesut uyar'ın konferanslarına katıldım 1 hafta kadar, onun sunumundan öğrendim ben de. açıkçası iyi ki de öğrenmişim, çok güzel bir bilgi olduğu şüphesiz. sevgiler.