KÜLTÜR 30 Aralık 2020
228b OKUNMA     726 PAYLAŞIM

1937 Yılında Niğde'de Çekilen Bebek Fotoğrafı

Ara ara çeşitli sosyal medya mecralarında da paylaşılan, 1937 tarihli bu bebek fotoğrafı neyin nesi?

nsdap hükümetinden kaçıp cumhuriyet türkiyesi'ne ilticasından sonra ankara üniversitesi'ne gelen çocuk hastalıkları profesörü eckstein'ın albümünden bir fotoğraf bu.

buradaki olay bir nazar ritüeli. kara çalmak da deniyor. islam öncesi türklerde oldukça popüler şamanist bir inanış olan nazar değmesine önlem almak için yapılıyor. sık hastalanan ve sürekli huysuzlanan çocukların çok güzel oldukları için nazara geldiğine inanılıyor ve bu sebepten dolayı bebekler çirkin gösterilmeye çalışılıyor.

kültür bakanlığı chucky'ye telif atsa iyi para kaldırır bence.

othr nick'li ekşi sözlük yazarı, vikings dizisindeki floki'ye benzeyen bu bebişi renklendirmiş:


anadolu'da nazara karşı yapılan uygulamalardan sadece birisini yansıtan bir fotoğraf bu. başkasının gözünün değmemesi için insan, hayvan ya da eşyaya uygulanan bir çok yöntem vardır eskiden beri. mesela:

mavi boncuk, muska, maşallah yazılı altın veya gümüş, yedi delikli boncuk, kendiliğinden delinmiş taş, hurma çekirdeği, yumurta kabuğu, kurban gözü, geyik boynuzu, çörek otu, kuru karanfil, üzerlik, beş parmağı açık el çizimi, akik taşı, nal, kurbağa kabuğu, hayvan kafatası, koç boynuzu, çan, şap sarılı bez, yumurta kabuğu, iğde ağacı yaprağı, çocukların yüzüne is ve kül sürme, çamaşırı ters giydirme, çengelli iğne, kurşun dökme, köz söndürme, tütsü ve tuz patlatma sayılabilir.

bazı yörelerde nazar eden kişi konuşurken göt kaşınır ve parmaklar çıtlatılır.