HAVACILIK 24 Ağustos 2017
153b OKUNMA     1237 PAYLAŞIM

1975'ten Beri Sırrı Çözülemeyen, 42 Kişinin Öldüğü THY Marmara Denizi Uçak Kazası

30 Ocak 1975'te, THY'nin 345 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren Fokker F28-1000 Fellowship uçağının İzmir'den başladığı yolculuğu, İstanbul Atatürk Havalimanı'na varamadan Marmara Denizi'nin serin sularında son buldu. Bu kazanın ayrıntılarına bakıyoruz.
Kazayı yapan uçak. / Werner Fishdick


30 ocak 75 tarihinde, türk hava yolları'na ait f-28-1000 fokker fellowship tipi bursa uçağı, izmir'den havalanıp normal bir şekilde istanbul'a kadar geliyor. marmara denizi (florya) üzerinden alçalarak son yaklaşmasını yapıyor. teker koymaya çok az bir süre ve mesafe kala havaalanında elektrikler kesiliyor, dizel jenaratörlerin devreye girmesi 10 saniye sürüyor. o sırada uçak pisti göremiyor, pilot pisti kaçırdığını, marmara denizi üzerinden tekrar dönüp iniş yapacağını söylüyor. bu noktada uçağın hareketi gece olmasına rağmen tamamen vfr, yani aletsiz, sadece görerek.

uçak kısa bir süre sonra radar ekranından kayboluyor, bilinmeyen bir sebepten ötürü marmara denizine çakılıyor. kazada resmi kayıtlara göre 41, gayri resmi kaynaklara göre 42 kişi var. yolcu listesinde olmayan bu gayri resmi kişi hostes leyla önal'ın bir yaşındaki kızı elif önal. neticede yolcu ve mürettebattan kurtulan olmuyor. ölenler arasında seyyal taner'in kız kardeşi hostes serap özşahin ve fatih terim'in kayınpederi kamuran aksu da bulunuyor.


uçak enkazı, ölüleriyle birlikte bugün hala florya deniz köşkü'nün 3 mil açığında, 75 metre derinliğinde tüm matemiyle yatmaktadır. 42 beden arasından sadece birkaçına ulaşılmıştır, onlar da yalova gibi yerlerde kıyıya vuran cesetlerdir. bunun dışında enkaz kurtarmaya dair en ufak bir girişim olmamıştır. hatta kaza nedeni bile araştırılmamış, kazanın kara kutusuna ulaşılmak istenmemiştir. 42 yıl aradan sonra uçak düştüğü gibi orada durmaktadır, enkaza halen dalış yapılması yasaktır. fakat florya-avcılar arasındaki bütün balıkçılar bu enkazın yerini bilir, çünkü sürekli ağlarına uçak parçaları takılmaktadır. en son geçtiğimiz yıl 200 kiloluk şu parça balıkçılar tarafından çıkarılmıştır.


peki kazanın sebebinin araştırılmamasının, enkazın çıkarılmamasının sebebi nedir?

bilderberg'in fikir babası ve kurucusu, hollanda prensi, hollandalı fokker uçak firmasının sahibi prens bernard türkiye'ye 5 adet fokker-28 tipi uçak satar. f-28'lerin ilki kısa bir süre içinde 24 ocak 1974 izmir uçak kazasında düşer. 30 ocak tarihinde türkiye sınırları içinde ikinci f-28 düşünce olayın üstüne gidilmez, sadece uçakların lanetli olduğu ilan edilir. zaten 4 yıl sonra 23 aralık 1979 ankara uçak kazasında üçüncü f-28 de düşecektir. (düşmek f-28'lerin kaderinde var) 79'dan sonra düşmemiş olan 2 adet uçak seferden kaldırılıp yurtdışına satılır. kısa bir süre sonra bu iki f-28'de düşecektir.


çoğu araştırmacı türkiye'ye sus payı ödendiğine inanıyor. zaten bu kazadan 2 ay gibi bir süre sonra çeşme'de türkiye'nin ikinci bilderberg toplantısı düzenlenmiştir. süleyman demirel o toplantının katılımcı listesinde adı olmasına rağmen toplantıya katılmadığını iddia etmektedir.


şu an bu kazanın adliyedeki dosyası kayıptır ve thy hiç bir yolcu yakınına tazminat ödememiştir.

her neyse, sonuçta bu kaza oldu bittiye getirilmiş, araştırılmamıştır. bugün ise yapılması gereken enkazın çıkarılmasıdır. kazada ölenler ve ölenlerin yakınları en azından bunu hak ediyor sanırım.

Yasağa rağmen 2014 yılında Hüseyin Güngör adlı bir dalgıç, enkazı görüntülemeyi başarmış.

Al Jazeera Turk

Konuyla ilgili olarak Al Jazeera Turk'ün haberine de göz atabilirsiniz.