HABER 28 Kasım 2016
783b OKUNMA     3024 PAYLAŞIM

1987'den Bugüne Jet Fadıl ve Şeytanın Dahi Aklına Gelmeyecek Dolandırıcılıkları

Jet Fadıl olarak tanıdığımız Fadıl Akgündüz, 1987 yılından beri ülkemiz insanlarını çeşitli şekillerde dolandırıyor. Bu sansasyonel iş adamının gerçekleşmeyen projeleriyle ilgili 140journos ekibi çok iyi bir derleme hazırlamış.


iş hayatına giriş: jet sürücü kursu

mehmet fadıl akgündüz, ya da kamuoyunun onu tanıdığı isimle jet fadıl, iş hayatına 1987'de jet sürücü kursu ile girdi. aynı yıl, türkiye kalkınma bankası’ndan aydın didim akbük körfezi’ndeki projesi caprice otel’in inşaatı için almaya başladığı ve 1987–1990 yılları arasında borç olarak aldığı anapara ve faiz dahil 5.3 milyon liralık krediyi ödemedi. ödemenin yapılmadığı, başbakanlık yüksek denetleme kurulu’nun tbmm kit komisyonu’na sunduğu raporla kanıtlanan akgündüz’ün, bankaya faiz dahil toplam 5 milyon 338 bin 999 lira tutarında borcu olduğu belirtildi. bankanın borcu, 30 yıla yakın süredir tahsil edilemiyor.


“evsizlere ev”: jetkent sitesi

akgündüz’ün ismi kariyeri boyunca sansasyonel projelerle anıldı. “evsizlere ev” sloganıyla 1995’te başlanan jetkent sitesi için almanya’daki türk vatandaşlarından dönemin parasıyla 5 trilyona yakın kaynak toplandı, ancak projenin teslimi 2 yıl gecikince 661 kişi akgündüz hakkında şikayette bulundu.


proton’un türkiye temsilciliği

fadıl akgündüz’ün bir sonraki projesinde refah partisi ile yakınlığı önemli rol oynadı. malezya, milli görüşçü refah partisi’nin uluslararası müttefiklerinden biriydi ve erbakan döneminde iki ülke arasında iyi ilişkiler kuruldu. erbakan’ın da başbakan sıfatıyla aracı olmasıyla malezya’nın milli otomobili proton’un türkiye distribütörlüğü fadıl akgündüz’e verildi. ancak proton markasının jet-pa ile ortaklığının ömrü uzun olmadı. akgündüz, ödemesini yapan 6 binden fazla kişiye otomobillerini teslim etmedi. maliye bakanlığı’nın 1999’daki raporuna göre, jet kent sitesinden ev alanlara bedava proton vereceğini söyleyen firma, proton araçlar için dağıtım ve trafik izni almamıştı.


jetpa holding’in kurulması

jet fadıl’ın 1998’de kurduğu jet-pa holding, bünyesinde konuttan pazarlamaya, otomotivden tekstile farklı alanlarda 10 şirketi barındırıyordu. ancak bu şirketlerin 6’sında hiç kimsenin çalışmadığı yine maliye’nin raporuyla ortaya çıkacaktı.


hiç üretilmeyen yerli otomobil: imza

akgündüz’ün sıradaki projesi, osmanlı’nın kuruluşunun 700. yılında ve 1999 yılının cumhuriyet bayramı’nda tanıtılan imza isimli otomobildi. imza için avrupa’da yaşayan vatandaşlardan kar payı ortaklığı ve islami değerlere uygun olarak para toplandı. imza’nın tanıtımı için görkem bir gece düzenlendi ve geceye birçok ünlü isim katıldı. akgündüz imza’yı cenevre otomobil fuarı’nda tanıttı. ancak 2002’de siirt ve batman’a kurulacak jet-pa motors otomobil fabrikalarında üretimine başlanacağı söylenen imza, hiç üretilmedi. vaat edilen istihdam da gerçekleşmedi.


güven hamlesi: siirt jetpaspor

fadıl akgündüz jet-pa markasıyla 99–2000 sezonunda türkiye birinci ligine yükselen siirtspor’a sponsor oldu. takımın adı siirt jetpaspor olarak değiştirildi. siirtspor, ligde güçlü bir kadro ile oynadı. ertesi sezon küme düştü ancak ses getiren transferleriyle bu sponsorluk, akgündüz için kamuoyuna ve yatırımcılara güven veren bir etmen oldu.


yurt dışına çıkış

akgündüz hakkında ‘kara paranın aklanmasına dair kanun’a göre yüksek kar payı vaadiyle kandırıp dolandırıcılık yapma suçundan 5 yıla kadar hapis ve tüm malvarlığına el konulması istemiyle dava açınca fadıl akgündüz 2000 yılının başlarında türkiye’den ayrıldı. 2,5 yıl boyunca almanya, isviçre ve amerika birleşik devletleri’nde yaşadı.

siirt milletvekilliği ve hapis

2002 seçimleri, akgündüz’ün ülkeye dönüş bileti oldu. meclis’in aldığı erken seçim kararı sonrası seçimlerde memleketi siirt’ten bağımsız milletvekili seçilen akgündüz, elde ettiği dokunulmazlık sayesinde seçimden bir hafta sonra türkiye’ye geri döndü. ancak yüksek seçim kurulu’nun siirt seçimlerini iptal etmesiyle milletvekilliği düştü ve tutuklandı. akgündüz, topladığı paraları geri ödeyemediği için kesinleşen cezasını çekmek için 2003’te cezaevine girdi, 15 ay sonra kefaletle serbest bırakıldı.


“fadılzedeler”

ocak 2006'da fadıl akgündüz hakkında açılan davalar nedeniyle dairelerine tedbir konulan beylikdüzü jetkent 1 sitesi sakinleri, adliyeye üzerinde ‘‘fadılzedeler’’ yazılı otobüslerle geldi. 928 daireli sitede 800 vatandaş, şikayet dilekçelerinde tapularını alamadıklarını belirtti.


geri dönüş: caprice gold bayrampaşa

jet fadıl; jet kent, proton, imza projelerinden yıllar sonra 2011’de caprice gold bayrampaşa projesiyle kamuoyunun karşısına çıktı. projenin pazarlamasında “avrupa’nın 7 yıldızlı tek sarayı”, “kendisini 5 yılda ödeyen dünyanın en kârlı yatırımı”, “caprice gold sarayı’nda neler var?”, “tapu ve kira garantili otel odaları” gibi sloganlar kullanıldı. 2011'deki temel atma töreninde akgündüz’le poz veren cübbeli ahmet hoca sahneye çıkıp dua ettikten sonra “buradan yer satın almak caiz midir? ben size fetva veriyorum, caizdir.” sözleriyle jet fadıl’a açık destek verdi. sonrasında yaptığı açıklamada ‘islami ilkelere göre hizmet sunacak otel yokluğundan dolayı caprice gold’a sıcak baktığını, amacının reklam değil islam’a hizmet olduğunu’ belirtti. islami devre mülk projesi 12 bin ile 20 bin mağdurdan yaklaşık 750 milyon lira toplanmasına rağmen yıllarca bitirilmedi. caprice gold bayrampaşa projesi nedeniyle reklam kurulu, akgündüz’e 652 bin lira ceza kesti. gerekçe, 7 yıldızlı olarak tanıtılan otelle ilgili ilanların müşteriyi yanıltmasıydı. mevzuatta 7 yıldızın karşılığı yoktu.


islami otel: caprice gold maldivler

akgündüz, 2014 yılında istanbul’daki reklam panolarını ‘maldivlerde müslümanlar’ın özel adası oluyor’ afişleriyle donattı. yeni projesi caprice gold maldivler için 60 bin kişiden 170 milyon dolara yakın para topladı. yapımına başlanmayan ve faaliyete geçmemiş otel için hizmete açılmış gibi satışlar yapılmaya başlandı. yaklaşık 7 milyon lira harcanan reklam filmlerinde ekim 2014’den itibaren müşterilerin maldivler’deki otelden yararlanabilecekleri belirtildi ama teslim gerçekleşmedi.

vatan gazetesi’nin ulaştığı, caprice gold maldivler için raporda gümrük ve ticaret bakanlığı’nca hazırlanan raporda sadece 818 kişiyle sözleşme yapılmışken ’20 bin aile, 60 bin kişi ve 500 bin yatak’ gibi abartılı ifadeler kullanıldığına, tüketicilerden toplanan 25 milyon 431 bin liranın hala bu kişilere iade edilmediğine, toplanan paranın otel inşaatı için kullanılmadığına, caprice gold maldivler projesi için 6 milyon 775 bin tl’lik reklam harcaması yapıldığına ancak reklam firmalarına paralarının bir kısmı ödenmediğine ve firmaların şirkete haciz koydurduğuna yer verildi. caprice gold için kiralanan 17 bin metrekarelik arazi, satış sırasında 29 bin metrekare olarak duyuruldu. ayrıca 49 yıllığına kiralandığı iddasıyla satış yapılan aynı arazinin aslında 30 yıllığına kiralandığı ortaya çıktı.


erdoğan’a “paralel” mektubu

temmuz 2014’te fadıl akgündüz, caprice gold web sitesinden dönemin başbakanı erdoğan’a seslenen bir mektup yayınladı. mektupta devlet içindeki paralel yapının kendisine karşı hareketlerde bulunduğunu, ticari iştiraklerine karşı kasıtlı vergi incelemeleri düzenlendiğini, bu sebeple insanların mağdur olduğunu iddia edip erdoğan’dan bu paralel yapıya karşı yardım istedi.

2014 aralık’ında caprice gold bayrampaşa ve caprice gold maldivler projesinden alım yapan mağdurlar caprice yatırımcılar derneği’ni kurdu. dernek üyeleri, şubat ayında fadıl akgündüz tarafından dolandırıldıkları, akgündüz’ün başlattığı projeleri bitirmediği ve verdikleri paraları geri alamadıkları iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

7 haziran seçimleri ile yeniden milletvekilliği adaylığı

fadıl akgündüz, 2002 seçimlerinde düşürülen vekilliği sonrası 7 haziran 2015’te yine siirt’ten adaylığa soyundu. adaylık kampanyasında imza otomobili miting meydanına getiren ve süren akgündüz, “arabamızı getirdik, yakında fabrikamızı da kuracağız. beni meclise gönderin, meclis renklensin ve yatırımlarımı daha rahat yapayım.” açıklamasında bulundu. 209 oy alan akgündüz milletvekili seçilemedi.

akgündüz, 21 aralık 2015’te istanbul 9’uncu sulh ceza hakimliği’nce, nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. savcı, 349 mağdur olduğu için dolandırıcılık suçunun 349 kez işlendiğine dikkat çekti ve jet fadıl hakkında 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep etti.

nisan 2016'da ilk duruşmada caprice gold bayrampaşa ve maldivler’de devre mülk satışı yaptığı vatandaşları dolandırdığı iddiasıyla ifade veren akgündüz “hayatım boyunca ülkemin kalkınması ve refahı için çalıştım. bu ülkenin benden yararlanması lazım ama 4 aydır cezaevindeyim” dedi.


haziran 2016’daki ikinci duruşmada söz isteyen akgündüz maldivler projesinin tamamlanmasına cezaevinde olmasının engel teşkil ettiğini belirtti.

evlerini satarak, takas ederek girdikleri projeden devremülk alamadıklarını ifade eden müştekilerle fadıl akgündüz arasında duruşma sonrası tartışma çıktı. “cehennemde cayır cayır yanacaksın” diyen müştekilere fadıl akgündüz, “hakkımı helal etmiyorum” dedi.

hakkında çıkan son haberlere göre akgündüz’ün cezaevindeki gardiyanlara bazı kişilerle görüştürülmesi karşılığında devremülk teklif ettiği ileri sürülüyor.

ankara 10. icra dairesi’nin 21 haziran 2016 tarihli kararıyla jet fadıl’ın alışveriş yapmak için cezaevi kantinine önceden yatırdığı 7 bin liraya haciz koyuldu.

davanın son duruşması 2 eylül 2016 tarihinde görüldü. fadıl akgündüz ile kız kardeşi, eniştesi ve yeğeninin bayrampaşa’daki caprice gold ile maldivler’deki caprice maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla yargılandığı davada, bayrampaşa’daki caprice gold’da keşif yapılmasına karar verildi.

(davanın tam derlemesi)

(yazının orijinali, görsel ve video materyaller ve kaynakça)

Yine 140journos ekibinin hazırladığı, konunun özeti niteliğinde bir video.