TARİH 7 Ocak 2020
90,4b OKUNMA     808 PAYLAŞIM

1995 Yılında Göbeklitepe'yi Keşfeden Alman Arkeolog: Klaus Schmidt

1995 yılında Göbeklitepe'yi keşfeden ve o andan, 2014'te kalp krizinden ölene kadar hayatını Göbeklitepe'ye adayan Alman arkeolog Klaus Schmidt, insanlık tarihi için çok önemli bir isim.

1953 doğumlu alman arkeolog klaus schimidt, 1982-1992 yılları arasında asıl kazı çalışması yaptığı yer olan nevali çori'deki işi bittiğinde türkiye'den ayrılmadan önce, kazı alanından çıkan kalıntıların müzede tutulduğu yerde daha önce görmediği bir heykel görür. bu heykel 1986'da göbeklitepe arazisi sahibinin bulduğu ve müzeye o zaman getirdiği heykeldir. 

klaus schmidt'in hocası harald hauptmann, bu arkeolojik buluntunun çok eskiye ait olabileceğini düşünerek test yaptırılmasını tavsiye eder. nitekim test yaptırılır ve sonuçlar mö 9500'i gösterir. bunun üzerine klaus schmidt, tekrar urfa'ya gelir, göbeklitepe'yi görür ve buranın doğal bir tepe değil de yığma bir tepe olduğunu tespit edip buranın kazılması gerektiğini düşünür.


1993 yılında kendi imkanlarıyla işçi tutarak yaptırdığı kazılar sonucunda önce kayda değer bir şey bulamazlar. fakat 1994 yılında yine kazı yapılır bu sefer dikkatleri çeken üstünde kabartma bulunan büyük t biçimli bir yapıyı bulurlar ve sonrasında 1995 yılıyla beraber alman arkeolog klaus schmidt önderliğinde resmi olarak göbeklitepe kazı çalışmalarına başlanır.


bugüne kadar insan eliyle yapılan en eski yapının mö 2500 yıllarında tarım toplumları tarafından yapılan britanya'daki stonehenge taşları olduğu biliniyordu. fakat göbeklitepe'deki anıt yapılar avcı toplayıcılar tarafından yapılmış olup, mö 9500'e tarihlendiler. harari de saphiens kitabında göbeklitepe'den bahsederken arkeoloji camiasının ilk başta bu bulguları kabul etmekte çekingen davrandıklarından bahseder. fakat yapılan bütün testler bu anıtların tarım öncesi toplumlara ait olduğunu gösteriyor ve bu insanlık tarihi hakkındaki bilinenleri kökten değiştirecek önemli bilgileri içermekte.


klaus schmidt, gösterdiği çabalar ve yaptığı çalışmalardan ötürü adını tarihe yazdırdı ve çok değerli bir arkeolog olarak 2014 yılında kalp krizi nedeniyle hayatına veda etti. 

ruhu şad olsun.

Atiye ile Tekrar Gündeme Gelen Göbeklitepe Neden Piramitlerden Bile Önemli?

Atiye Dizisinde Mehmet Günsür'ün Canlandırdığı Erhan Karakterine Dair İlginç Bir Detay