SAĞLIK 8 Mart 2017
441b OKUNMA     1140 PAYLAŞIM

20 Yaş Dişinin Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

20 yaş dişi olayı gerçekten berbat bir durum. Ağrısı, çekimi, çekimi sonrası falan hepsi ayrı bir dert. Bu dertle ilgili Sözlük yazarı ''maveric''in bazı tavsiyeleri var.
iStock.com


agzınızı birkaç saat su ile çalkalamayınız (aksi halde çekimden sonra iyileşmeyi saglayacak olan kan pıhtısının olusumunu engeller ve çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olursunuz).

çekim yerine konan steril gazlı bezi en az 25 - 30 dakika sıkıca bastırarak yerinde tutunuz. bu tamponu attıktan sonra, kesinlikle ikinci bir tampon yerleştirmeyiniz. çünkü hiçbir zaman bu tampon steril olmayacaktır. ayrıca her seferinde yaranın üzerindeki pıhtı bu tampona yapışacak ve kanamanızın durmasına mani olacaktır.


sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. bu kanama 6 ila 24 saat arasında bir süre devam edebilir. kanın tükürdüğünüzü boyama özelliğinden dolayı kanamanızın fazla olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz.

ağrınız olabilir. bu durumda ağrı kesici alabilirsiniz (asprin hariç: çünkü asprin kanı sulandırdığından kanamayı artırır). özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek düzeye ulaşır. bu normal bir durum olup uyuşukluk geçmeden önce asğrı kesici almak yararlı olacaktır.

48 - 72 saat sonra şiddetli ağrı oluşabilir. 24 saati geçen kanama, kötü bir tat ve koku hissi olursa derhal diş hekiminizi arayınız. ağız hijyeninizin iyi olmaması ve çok fazla sigara içilmesi alveolit "kuru boşluk iltihabı" denilen bu durumun oluşmasının en önemli sebeplerindendir.


24 saat süreyle sigara içmeyiniz ve alkollü içkilerden kaçınınız.

diş çekimi yerine dilinizi ya da herhangi bir aleti sokup kurcalamayınız.

dişler çene kemiğine gağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldıgını düşünebilirsiniz. o bölge ile hiç ilgilenmeyin. birkaç gün içerisinde açık kemiğn üzeri diş atiniz ile örtülecektir.

diş çekiminden sonra uyuşukluk geçne kadar bir şey yemeyiniz. farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralayabilirsiniz.

çok sıcak ve soğuk gıdalar yemeyiniz ve içmeyiniz. ilk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar alınız. sonra tedbirli olarak gunluk gıdalara geçebilirsiniz.


diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edin. seyreltik ılık tuzlu su vey ağız gargaralarından yararlanabilirsiniz. bu işlemler yara ortamını temizler, iyileşmeyi hızlandırır, çekim sonrası ağız kokusunu azaltır, mikrop birikimini angeller ve ikincil enfeksiyon olma riskini elemine eder.

diş çekimi sonrası mumkunse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, başınızın kalp hizasından yukarıda kalmasına dikkat ediniz.

şayet diş çekimi normale göre zor olduysa; mutlaka çekilen diş bölgesine dışarıdan 8 saat boyunca saatte bir 5-10 dakika süreyle buz tatbiki yapmalısınız. şiş ve morarma buz tatbiki ile önlenmiş olacaktır.

cerrahi müdahale ile diş çekimi yapıldıysa; şişlik olabilir. bu normaldir.

dikiş atıldıysa; dikişler 7 ila 10 gün içerisinde alınmalıdır. dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz.


gömülü diş çekimi veya apikal rezeksiyon yapılmış hastaların dikkat edeceği hususlar

verilen ilaçları size belirtilen süre kadar kullanınız.

hekiminizin belirttiği zamanlarda kontrole gitmelisiniz.

yüzünüzde veya görünüşünüzde bir değişiklik olmayacaktır ancak işlemden 1 gün sonra ödem dediğimiz şişlik olabilir. ödemin aşırı boyutlara ulaşmaması için su sızdırmaz bir tormba içine koyacağınız buz parçalarını operasyon yapılan bölge tarafındaki duda veya yanak üzerinde 15'er dakikalık seanslar halinde 5 - 6 saat süre ile tutunuz. buz uygulamasının aralıksız olarak yapılması dokuların donmasına neden olabileceğinden buzu devamlı koymayınız.


işlem bittikten sonra evinize gider gitmez yatıp uzanmayın. istiharat ederken bile mümkün olduğu kadar oturur pozisyonda kalmaya çalışın. gece yatarken başınızın altına birkaç yastık koyarak başınızın kalp seviyesinin üzerinde kalmasına dikkat ediniz.

aşırı kanamalar, şiddetli ağrılar ve diğer beklenmedik belirtileri mutlaka hekiminize bildiriniz.

20 yaş diş çekimi'nin sonrasında yapılması gereken bu uyarıları dikkate almanız durumunda bu iğrenç olayı benim kadar rahat atlatabilirsiniz. ankara gata hastahanesinde olduğum ameliyat sonrası hekim tarafından verilen bir dökümandan alınmış ve paylaşıma konmuştur.

Tek Kelimeyle Duygulara Tercüman Olabilen Almancanın 10 Harika Kelimesi