NOSTALJİ 26 Nisan 2018
156b OKUNMA     1087 PAYLAŞIM

2001'de Yüzen Otel Olacak Yalanıyla Boğaz'dan Geçerek Uçak Gemisi Olan Varyag'ın Hikayesi

İstanbul Boğazı, 1 Kasım 2001 tarihinde ilginç bir olaya tanıklık etmişti. O olayı hatırlıyoruz.

varyag gemisi 1985 yılında kızağa bindirilirken 1988 yılında rusya tarafından suya indirildi. bu süre içinde berlin duvarı yıkıldı, sovyetler dağıldı böyle bir kaos içinde varyag yapım aşamasında kaldı ve askıya alındı. 5 yıl boyunca çivi bile çakılmadan rusların elinde bekledi, tarihler 1993'ü gösterirken rusya ve ukrayna arasında yapılan anlaşmayla varyag ukrayna'ya bırakıldı. fakat ukrayna'nın amacı gemiyi bitirip üstüne uçak koymak değildi. amacı tamamen duygusaldı. ruslardan 3'e aldığını bir başkasına 5'e satacaktı. öyle de oldu...

yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak ingiltere ile anlaşmaya varıldı, daha sonra yaşanan uluslararası problemler nedeniyle bu satış askıya alındı ve ukrayna varyag için bir turizm firmasıyla anlaştığını duyurdu.


turizm firmasının uçak gemisiyle ne işi olurdu?

varyag için 20 milyon dolar ödendi; gemi, turizm firmasına satıldı ve kamuoyuna geminin eğlence merkezi haline getirileceği, turistler için kullanılacığı yalanı söylendi. ruslar bu duruma içerlemiş olacak ki turizm firmasının paravan şirket olduğunu, geminin aslında çin'e satıldığını ve ilerleyen dönemlerde askeri amaçlar için kullanılacağını iddia etti.

artık geminin bir şekilde çin'e gitmesi gerekiyor, çin'e gitmesi içinde çanakkale ve istanbul boğazından geçmesi gerekiyordu. bu arada belirtelim; uçağın motoru ve dümeni yok, başka gemilerle çekerek gemiyi yüzdüreceklerdi. türkiye ilk olarak bu duruma karşı çıktı ve montrö boğazlar sözleşmesi'ni hatırlattı. geminin kontrolsüzce boğazlardan geçmesi tehlikeydi, olası bir kaza sonucu can ve mal kayıpları yaşanabilirdi ve gemi hala askeri bir amaca hizmet ediyor olabilirdi.


çin, türkiye'ye 1 milyar dolarlık bir kaza teminatı yazdı ve gelecek yıllar için turist göndereceğinin, geminin askeri amaçlar için kullanılmayacağının sözünü verdi. o dönem krizle boğuşan türk ekonomisi için iyi bir seçenekti. gemi boğazlardan geçecek, olası bi kazada 1 milyar dolar alacaktı ve ülkeye tatile gelen çekik gözlü turistler ekonomiye can verecekti. anlaşma imzalandı.

1 kasım 2001 günü varyag, sularımızdan kazasız belasız geçti. çin sözünü tutmadı, o yıl ve takip eden yıllar sözü verilen turistler ülkemize hiç gelmedi. yıllar sonra geminin yapımı tamamlandı, varyag bir eğlence merkezinden ziyade tam teşekkürlü bir uçak gemisi oldu ve çin envanterine girdi. özetle kandırıldık sayın okur...

Liaoning adıyla sulara geri dönen Varyag'ın son hali.

Bu içerik de ilginizi çekebilir