UZAY 9 Temmuz 2019
19,4b OKUNMA     620 PAYLAŞIM

2019 Yılı Meteor Yağmurları Takvimi

Meteor yağmurları yılın belli zamanlarında bize adeta görsel şölen yaşatıyor. İşte 2019'un ikinci yarısında bizi bekleyen meteor yağmurları.
iStock

çoğu düzenli olarak her yıl gerçekleşen meteor yağmurlarını izleyebilmek için gereken adresler ve minimum sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

perseids meteor yağmuru

en meşhur ve en parlak meteor yağmurudur. swift-tuttle kuyrukluyıldızının arkasında bıraktığı parçacıklardan oluşur. temmuz ayının ortalarında başlar ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder. zirve noktası 12 ağustos olup, saatte 100 kadar göktaşı görülebilir. bu tarihlerde ay dolunay evresinde olacağından meteorların görünürlüğü azalacak ancak ay battıktan sonra güneş doğana kadar net bir görüntü oluşacak. izleyebilmek için güneş battıktan sonra kuzeye, gecenin ilerleyen saatlerinden itibaren ise kuzeydoğu yönüne bakmalısınız.

radyan yönü: perseus takımyıldızı.
ay evresi: dolunay'a yakın.


orionids meteor yağmuru

halley’in arkasında bıraktığı parçacıklardan oluşan ikinci meteor yağmuru. radyan yönü orion takımyıldızının bulunduğu yönden doğru olduğu için adına orionids denilmiş. 2 ekim civarında başlayacak, 21 ekimde zirveye ulaşacak vekasım ayının ilk haftasında sona erecek. 21 ekimin gece saatlerinde doğu ufuk çizgisinde, sabaha karşı ise güneydoğu ufuk çizgisinin üstünde görünür olacak.

radyan yönü: orion takımyıldızı.
ay evresi: yarım ay.


leonids meteor yağmuru

bir diğer meşhur ve dengesiz meteor yağmuru. 33 yılda bir düzenli olarak patlayan bir kuyrukluyıldız olan tempel-tuttle’nin bir hayli fazla sayıdaki parçacıklarından oluşur. (1833 yılında saatte onbinlerce meteor yağmuruna sebep olmuş.) kasım ayının ikinci haftası başlayacak olan leonids meteor yağmuru 18 kasımda zirveye ulaşacak ve saatte 20-30 meteor görmek mümkün olacak. görmek için gece saatlerinden itibaren güneydoğu ufuk çizgisine bakmanız gerekiyor. bir dahaki seferiyse 2034’te olacak. 

radyan yönü: leo takımyıldızı.
ay evresi: yarım ay.


geminid meteor yağmuru

her yıl 4 aralıkta başlayan ve 15 aralıkta zirveye ulaşan bu meteor yağmuru phaethon kuyrukluyıldızının parçacıklarından oluşuyor. gözlemlemek için akşam saatlerinden itibaren kuzeydoğu ufuk çizgisine doğru bakmalısınız. ancak o tarihlerde ay ile aynı bölgede olacağından pek bir seyir keyfi vermeyecek. yine de saatte 120 göktaşı görebilirsiniz.  

radyan yönü: ikizler takımyıldızı.
ay evresi: yarım ay.


draconid meteor yağmuru

giacobini-zinner kuyrukluyıldızının parçacıklarından oluşuyor. 6 ekimde başlıyor ve 9 ekimde zirveye ulaşıyor. saatte yaklaşık 10 meteor görülebilecek. en iyi gözlem için sabaha karşı kuzeybatı yönünde draco takımyıldızına bakmalısınız. çünkü bu tarihlerde ay dolunay evresinde olacağı için gece saatlerinde gözlemlemek zor olacak. 

radyan yönü: draco takımyıldızı.
ay evresi: dolunaya yakın.


not: meteor yağmurlarını gözlemlemekteki en büyük faktör her zaman ay’dır. bu yüzden meteor yağmurlarını en iyi tan vaktinde; ay, ışığını kaybetmeye başladığında izleyebilirsiniz.

Kuyruklu Yıldız, Asteroid, Meteor ve Göktaşının Birbirinden Farkları Nedir?