TARİH 6 Ağustos 2021
18,4b OKUNMA     220 PAYLAŞIM

2500 Çocuğu Nazilerin Elinden Kurtaran Kahraman Hemşire: Irena Sendler

İkinci Dünya Savaşı'nda 2500 çocuğu kurtaran Irena Sendler'ın hikayesi.

irena sendler, ikinci dünya savaşı'nı yaşayanlardan biri. bir hemşire. sosyal yardımlar örgütü üyesi. ilhak edilen ve neredeyse taş üstüne taş kalmamış varşova'nın kenar mahallelerinde tifo salgını başladığında bu kadın bu üyeliği sayesinde özel izin alarak, oraya gitti. elinde çok büyük bir çanta ile. çantanın içinde ilaçlar vardı. tıbbi malzemeler vardı. hastalara şifa dağıttı, günlerce. her gün gettolara girdi çıktı. özellikle küçük yahudi çocuklara yardım etti irena. kendisi koyu bir katolikti. ama bu küçük çocuklara yardım etmesine asla engel değildi.

her gün büyük çantasıya varşova gettolarına girdi, orada dolaştı irena. ilaçları, tıbbi malzemeleri dağıttı çocuklara. dolaşırken yanında köpeği vardı irena'nın. enteresan bir köpekti bu. daha doğrusu enteresan bir şekilde eğitilmişti. bizzat irena tarafından. öyle ki, bu köpek bir nazi askeri görünce, havlamaya başlıyordu. o kadar yüksek sesle havlıyordu ki, kontrol noktalarından minimum kontrolle geçiyordu.

her sabah varşova gettolarına büyük çantasıyla giriyor, büyük çantasıyla çıkıyordu irena. girerken çantasının içinde ilaçlar oluyor, çıkarken ise küçük çocuklar, bazen de bebekler oluyordu. işgal bölgesinden çıkarken, bebeklerin ağlama sesini, üniformalı askeri gören irena'nın köpeğinin havlamaları bastırıyordu.

irena bir grup kadınla birlikte 2500 çocuğu bu şekilde işgal bölgesinden çıkarmayı başardı. kurtardığı çocukların isimlerini yazdı irena. birer birer. her gün bir kağıda yazdı isimlerini. sonra bu listeyi bir kavanoza koydu ve evinin bahçesine gömdü.


irena 1943 yılında gestapo tarafından yakalandı, tutuklandı. ciddi işkencelere maruz kaldı. fakat kurtardığı çocuklar ve aileleriyle ilgili hiçbir isim söylemedi. polonya'daki bir yerel direniş örgütü, alman gardiyanlara rüşvet verdi ve irena'yı tutuklu bulunduğu hapishaneden kaçırdılar. savaş bitene kadar saklandı irena. hakkında ölüm bültenleri çıktı. ama o kurtardığı o çocuklar için çalışmaya devam etti.

2500 civarı çocuk kurtardı irena. savaş bittiğinde kurtardığı bu çocukların ailelerini bulmaları için çalıştı. bazılarının anne babalarını bulamadı. bu çocukların bakımevlerine yerleşmesi, bazılarının evlatlık verilmesi ve iyi birer eğitim almaları için uğraştı. savaş sırasında 3000 civarı sahte döküman hazırladı.

1999 yılında kansas unitown lisesi kavanozdaki hayat adlı bir tiyatro oyunu hazırladı. bu tiyatro oyunundan yola çıkılarak irena sendler'ın gözüpek kalbi adında bir sinema filmi yayınladı.

irena sendler 2007 yılında nobel barış ödülüne aday gösterildi. ama bu ödül başka birine gitti. zira o seneye, al gore'un küresel ısınma slaytları ve üzerine bindiği minik vinci damgasını vurmuştu.

irena sendler 2008 yılında 98 yaşında iken varşova'da öldü...