DOĞA 28 Aralık 2021
19,1b OKUNMA     329 PAYLAŞIM

2836 Kişinin Hayatını Kaybettiği Küçük Kıyamet: 1912 Şarköy Depremi

9 Ağustos 1912 tarihinde Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde meydana gelen 7.4 Ms büyüklüğündeki deprem, ülke tarihinin en yıkıcı depremlerinden biri.

9 ağustos 1912 tarihinde, gece saat 3'te meydana gelen 7.4 ms büyüklüğündeki deprem, mürefte ve şarköy havalisi ile tekirdağ, gelibolu ve çanakkale'yi etkilemiştir. depremden önce meydana gelen hadiseler hissedilmemiş fakat, istanbul kadıköy'de denizde kabarmalar olduğu ve kum fırtınası şeklinde rüzgar oluştuğu fransızca yayınlanan stamboul gazetesinde zikredilmiştir.


depremde, mürefte'de ve şarköy'de neredeyse sağlam bina kalmamıştır. o günkü nüfus ile kıyas edince yüksek bulunabilecek 2836 ölüm hadisesi ve deprem sonrası meydana gelen yangınlar bölge halkını perişan etmiştir. depremde 7353 kişinin yaralanmış ve toplamda 24.980 ev yıkılmıştır. 83.633 kişi ise evsiz kalmıştır.

kaynak: tarih ve düşünce, afad

sokakları kaplayan enkazın ve can kayıplarının yanı sıra; vadilerde (özellikle yenice ve kestanbol arasında) geniş ve uzun yarıklar meydana geldiği, içme suyu kuyularının zarar gördüğü, su sıkıntısı çekildiği, çok sayıda hayvanın enkaz altında kalarak telef olduğu da gözlenmiştir.

devletin deprem bölgesine ulaşması çok gecikmiş ve afetzedelere tıbbi müdahale, yiyecek, içecek, çadır, giysi yardımlarının ulaştırılmasında (ve dağıtılmasında) ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. kimi yerlerde yağma olayları rapor edilmiştir.


yardımı bölgeye ulaştırmanın bir yolu aranırken deniz yolu akıllara gelmiş, tahsis edilen bir gemiyle yardımların bölgeye iletilmesi ve yaralıların istanbul’a taşınması mümkün olmuştur. hilal-i ahmer’in bölgeye varması ile yaralar bir nebze sarılmıştır.


bu afetle ilgili önemli ayrıntılardan biri de; balkan savaşı’na hazırlanan askeri birliklerin, kışlaların, iaşe depolarının, mevcut yolların ve köprülerin görmüş olduğu zarardır. sarsıntıyla, yıkımla ve kayıplarla yüzleşen, uzun bir süre yiyeceksiz kalan askerler bu moral bozukluğuyla ekim ayında savaşa girmişlerdir. başka birçok nedenle birlikte, balkan savaşı’nda alınan feci yenilgide 1912 depreminin de payı vardır.