BİLİM 9 Mayıs 2016
124b OKUNMA     1342 PAYLAŞIM

299.792.458 Metre Uzunluğunda Çubuk Yaparak Işık Hızını Geçmek Mümkün mü?

Bu konuda Sözlük yazarı ''piflo''nun akıllara zarar bir teorisi var. Lafı hiç uzatmadan sözü kendisine bırakıyoruz.

öncelikle ışık hızı

tanım: ışığın 1 saniyede aldığı yol boyutunda, yani 299.792.458 metre boyutunda çubuk yapıp ışık hızını kolayca geçme fikri.

yapılışı

-sağlam, esnemeyen ve ultra hafif bir maddeden ince bir kalem çapında çubuk üretmeye başlıyoruz.

-bu çubuğu, doğrultusu yeryüzüne dik olacak şekilde üretiyoruz ve ürettikçe boyu uzuyor, boyu uzadıkça binaları, bulutları, atmosferi aşıyor, dünya sınırını aşıyor, uzaya kadar uzanıyor ve 299.792.458 metre boyutuna ulaşıyor.

final

-299.792.458 metrelik çubuk bu yüksekliğe ulaştığında, dik konumda olan çubuğu iki elimizle sıkıca kavrayıp, yere doğru savuruyoruz. balta ile yere vurur gibi. savurma hareketimiz maksimum 1 sn sürmeli. 299.792.458 metrelik bu çubuğun savurma hareketi sırasında, çubuğun uzaydaki ucu 299.792.458 metre/saniyelik hızı rahatça geçmiş, dolayısıyla ışık hızını geçmiş olacaktır.

görsel


dalga geçebilirsiniz ancak şu an teorik olarak ışık hızının geçilebileceğini ıspatladım.
bilim dünyasına bir katkımız olduysa ne mutlu bize.

Piflo'nun bu teorisinin neden gerçekleşemeyeceğini yazarlarımız açıklamış

seneler evvel bilim teknik dergisinde sorulmuş bir sorudur bu. oradaki soruda verilen cevap şöyleydi yanlış hatırlamıyorsam.

300 bin km boyundaki çubuğu ittirdiğinizde o çubuk aynı anda diğer uçtan hareket etmez, ses hızında hareket eder. biz günlük yaşamda bunu fark edemiyoruz çünkü kullandığımız cisimler bu hızı algılamamıza yetecek uzunlukta değil. yani 300 bin km boyundaki çubuğun bir ucundan ittiğinizde etkinin diğer uca varması için geçen süre, mesafenin ses hızına bölünmesiyle elde ediliyor.

konuyla ilgili bir espri bulamadığım için arada kaynamaz umarım açıklamam.

aynı boyutlardaki bir çubuk çok daha etkili bir şekilde kullanılabilir eğer ışık hızı aşılmak isteniyorsa.

örneğin ayla dünya arasındaki mesafe 385.000 km yaklaşık. ayda bir makine olduğunu ve bunun da bir tane tuşu olduğunu düşünelim. çubuğu dünyadan aya doğru uzatsak ve ittirip çubukla o tuşa bassak, ışığın 1 saniyeden daha uzun sürede gidebileceği mesafeye anlık olarak bilgi gönderip fizik kurallarını yıkmış mı oluyoruz?

tabi ki hayır.

ittirme dediğimiz olay atomların her birinin birbirini sırayla itmesiyle gerçekleşir ve bu da ses hızında gerçekleşir. tabi günlük hayatta kullandığımız nesnelerin menzilleri çok kısa olduğundan ses hızı da bize anlık gibi gelir ama hiç de öyle değildir.

yani o çubukla o tuşa basma eylemi anlık olmaz. hatta yaklaşık 310 saat alırdı.