TELEVİZYON 26 Ağustos 2024
9,5b OKUNMA     41 PAYLAŞIM

3 Cisim Problemi'nin Netflix ile Çin Uyarlaması Arasındaki Üzücü Farklar

Liu Cixin'in Hugo ödüllü bilim kurgusunun yeni uyarlaması maalesef eskisine yetişemiyor... Neden mi?

3 cisim problemi... çin yapımı orijinal dizi çok daha hard bir bilimkurgu dizisi ve 30 bölümden oluşuyor, ve kitaba bire bir sadık kalarak kitapta anlatılan hemen her şeyi birebir gösteriyor. bu dizi kitaptaki gibi, aksiyondan ziyade konuşmalara ve işin felsefesine odaklanıyor. bu anlamda diziyi bitirmek 22 saat sürüyor ve dizi bazı yerlerde oldukça yavaşlıyor. ama yine de kendini merakla izletiyor. özellikle 20. bölümden, yani bilmece artık anlaşıldıktan sonrası daha heyecanlı.

netflix versiyonunda ise konu çok hızlı geçilmiş ve hikayeyi güzel kılan çoğu detay atlanmış. bu hikayede esas güzel olan bilimsel tartışmalar netflix versiyonunda hemen hemen hiç yok.


örneğin orijinal dizinin en güzel yerleri olan oyundaki einstein ve galileo arasındaki bilimsel teorik tartışmalar netflix versiyonunda kendine hiç yer bulmamış. oysa ki 3 güneşin yarattığı etkileri, uzaylıların geçmişte yaşadıklarını ve bu yüzden oluşan asıl amaçlarını tüm bu bilimsel tartışmalarla adım adım keşfediyordu izleyici...


hele orijinal dizideki uzaylılardan ilk gelen mesajı çözme anındaki heyecanı dizinin netflix versiyonunda hiç verememişler. bu kısım çok hızlı geçilmiş. bu yüzden de adım adım sırrı çözme gerilimi netflix versiyonunda yok. yine çin versiyonunda 3 güneşli sistemli bir gezegenin ne denli kötü, ve dünyanın evrende tek güneşi olduğu için ne denli şanslı olduğu bilimsel tartışmalarla çok güzel anlatılıyor. netflix dizisinde bu ambians hemen hemen hiç yok, bu yüzden uzaylıların yaşadıklarını ve yolculuğa çıkma motivasyonlarını tam anlayamıyorsunuz. yine orijinal 30 bölümlük dizinin 20. bölümünde ancak çözülebilen esas sır ve amaç, netflix versiyonunda daha dizinin ilk bölümlerinde zaten hızlıca çözülmüş oluyor. sonrasında ise gereksiz diyaloglar ile zaman dolduruluyor. ama hikayenin esas olayı zaten sırrın adım adım çözülmesi ve bu süreçte yaşananlar.

sonuç olarak; teorik fizik ve bilimsel tartışmaları seviyorsanız, çin versiyonu dizi bu anlamda çok daha başarılı ve konuyu ve gerilimi çok daha güzel aktarıyor.