İLGİNÇ 12 Nisan 2022
60b OKUNMA     531 PAYLAŞIM

50 İlk Öpücük Filmindeki Lucy'e İlham Veren Gerçek Kişi: Michelle Philpots

Her sabah uyandığında önceki günü hatırlamayan Lucy adlı bir kadının hikayesini anlatan 50 İlk Öpücük (50 First Dates) filmini izlememişseniz bile duymuşsunuzdur. İşte o filme ilham veren gerçek bir hayat hikayesi.

50 first dates (50 ilk öpücük) filminindeki lucy whitmore karakterinin ilham alındığı gerçek kişidir michelle philpotts.

michelle philpotts, 1985'te bir motosiklet kazası ve 1990'da da bir araba kazası geçiriyor. bu kazalar sebebiyle de beyin yaralanmaları oluşuyor ve kendisine epilepsi teşhisi konuluyor. belirgin bir hafıza kaybı yaşıyor. hafıza kaybının ilk ciddi belirtilerinden biri de, bütün gün aynı belgeyi defalarca fotokopisini çektikten sonra bir avukatlık firmasındaki ofis işinden eve gitmesinin söylenmesi oluyor.

doktorların koyduğu teşhis tam olarak anterograd amnezidir. anterograd amnezi, beynin yeni hatıraları saklama yeteneğinin kaybıdır ve hastanın yakın geçmiş hatıraları hatırlayamamasına neden olur. bununla birlikte, uzun süreli geçmiş anılar beyinde iyi depolanır ve tamamen işlevseldir. anterograd amnezi genellikle en az üç farklı beyin bölgesine yapılan hasar nedeniyle oluşur: hipokampus, bazal ön beyin ve diensefalon.


hipokampus, yeni gerçek bilgilerinin geçtiği ve beyin tarafından kalıcı olarak hatırlandığı kapı görevi görür. bu nedenle, hipokampus hasar görürse -michelle'in durumunda ciddi şekilde hasar gördü- hiçbir yeni gerçek bilgi kalıcı hatıralar haline gelemez ve kısa süreli hafıza ile sonuçlanır. hipokampustaki hasar, michelle'in 1985'teki ilk trafik kazasından sonra teşhis edildiği epilepsiden sonra belirgindir. 

beynin, hafızayla ilgili aktiviteden sorumlu olan ve hasar gören bir diğer bileşeni, bazal ön beyindir. bazal ön beyin, beyin hücrelerinin yeni öğrenilen bilgileri hatırlamasına yardımcı olan bir nörotransmitter olarak işlev gören organik bir kimyasal olan asetilkolin üreten beyindeki yapı grubudur.

michelle'in bazal ön beyni, 1990'da geçirdiği ciddi bir trafik kazasında, bir arterin, beynin her yerine kan sağlayan önemli bir kan damarı olan ön komünikasyon arterinin aşırı lokalize genişlemesi olan anevrizma nedeniyle hasar gördü. beynin son kısmı hasar görmüş olan, beynin derinliklerindeki yapılar kümesi olan diensefalondur. şu an itibarıyla, diensefalondaki hasarın hafıza hasarına neden olmasının açık bir nedeni yok. bununla birlikte, korsakoff hastalığı -tiamin eksikliğinden kaynaklanan ve beynin hafıza için kritik olan bölgelerine zarar veren bir hastalık- diensefalona zarar verebilen ve anterograd amneziye neden olabilen bir sendromdur.


michelle şanslıydı çünkü eşini hatırlıyordu ama 1994'ten sonrasını hatırlamıyordu. tıpkı o filmdeki (50 first dates) gibi her gün o 1994 sabahına uyanıyordu ve tekrar tekrar aynı günü yaşamak zorunda kalıyordu. eşi ona güncel hayat ve gelişmelerle ilgili bilgiler veriyordu bir yandan. bir yandan da yapması gereken şeyleri unutmaması için evin her yerine not kağıtları yapıştıyordu.

"uyandığımda penceremin dışındaki her şey aynı, açıklaması zor ama benim için her gün aynı normal gün. sanki her gün aynı günü yaşıyormuşum gibi" diyordu.

eskrimci olan kocası, evliliklerinin başarısının sırrının sabır olduğunu söylüyor: "benim için çok sinir bozucu olabilir ama sabırlı ve anlayışlı olmalıyım. sakin olmalıyım çünkü onu seviyorum. onu 25 yıldır tanıyorum, bu yüzden kaza geçirmeden önce tanıştığımız için şanslıyım çünkü beni hatırlayabiliyor. neyse ki ona hatırlatacak çok fotoğrafımız var, yoksa hepsini unuturdu." diyor.

kaynak: 123