HAVACILIK 22 Eylül 2021
21,6b OKUNMA     425 PAYLAŞIM

70 Yıldır Kullanılan Amerikan Bombardıman Uçağı: Boeing B-52 Stratofortress

Amerika'nın en uzun kullandığı hava araçlarından biri olan ve daha da kullanılması planlanan, Vietnam ve Irak savaşlarında rol oynayan bu tarihi teknolojiyi inceleyelim.

nedir?

1957'de dünya etrafında hiç durmadan uçarak rekor kıran savaş uçağı. 49 saat havada kalmış ve 3 kez havada yakıt ikmali yapmıştır. kamboçya, vietnam, ırak, afganistan ve sırbistan bombardımanlarında kullanılmıştır. havadan atılan ilk hidrojen bombasını taşıyan uçaktır. 1. körfez savaşında abd'de bulunan üslerinden havalanıp, ırak'ı bombalayarak üslerine geri dönmüşlerdir, bu uçuş 35 saat sürmüştür. 1962'de yakıt ikmali olmaksızın japonya'dan ispanya'ya kesintisiz uçarak rekor kırmıştır.

şimdi b-52 yolcu uçağı değil, yakıt ikmal uçağı da değil, kargo uçağı da değil, ne peki bu?

bombardıman uçağı. o halde taşıma kapasitesi diyince kahveden kaç tane adamı sırtında taşır hesabı yapmak yerine ne kadar bomba taşır ona bakmak lazım... bu konuda her yerde farklı sayılar çıkıyor ama bunların b-52 için 20-30 ton, b-1 için de 30-40 ton arasında değiştiğini söyliyeyim, iki de alıntı yapayım:

"the b-1a used shorter runways than the b-52, could carry twice the payload, and had a smaller radar profile than the b-52, making it harder for the enemy to detect."
(http://www.wpafb.af.mil/…search/bombers/b6/b6-2.htm)

"the b-1b represents a major upgrade in u.s. long-range capabilities over the aging b-52 -- the previous mainstay of the bomber fleet. significant advantages include:
-low radar cross-section to make detection considerably more difficult.
-ability to fly lower and faster while carrying a larger payload.
-advanced electronic countermeasures to enhance survivability."
(http://www.fighter-planes.com/info/b1b.htm)

ama yok taşıdığı adam kapasitesi denirse evet b-52'nin 6 personeline karşı b-1'in 4 adamı var, yakıt miktarı da b-52'de anlaşılan daha çok, çünkü 8 motoruyla oluk gibi yakıt tüketiyor.

özetle kapasite olarak kendisine yetişen/yaklaşan olmaması bir fantazidir. hala iş yapıyor olmasının sebebi de en başta yeni uçakların yüksek maliyetleri, sonra da sovyetlerin çöküşüdür. malum sovyetler aradan çıkınca ne b-52'lerin önünde duracak bi ülke kaldı, ne de b-1'in üstün özelliklerinin gereği...

b-52'nin çinhindi yarımadasında 4 milyon insan öldüren amerikan ordusunun bunu yapmasına çok büyük yardımı vardır

1964'de rolling thunder operasyonunda 100.000 sivil usaf tarafından öldürülür ama operasyon başarısız olur, usaf bine yakın hava aracı kaybeder. vietnam savaşı boyunca aynı şiddette bombardımanlar tüm hızıyla devam eder. vietnam'da amerika ve güney vietnam tarafına karşı savaşan vietkong ve kuzey vietnam ordusunun sam sistemleri, silah ve mühimmatları çinhindi yarımadasında üretilmiyordu. üretildiği yer olan sovyetler birliğine amerika bununla ilgili herhangi bir yaptırım uygulayamamasının yanı sıra amerikan ve sovyet birlikleri direk olarak birbirlerini vuramayacaklarından sürekli gelen ikmali de kesemiyordu. komünist birlikler tek bir merkezi üsleri olmamasına karşın organize olmayı başardı. ve 1968 yılında 17.000 askerini kaybeden abd kademeli olarak çekilmeye başladı. 1972 yılında sadece 730 amerikan askeri ölmüştü ve yalnızca havadan destek veriyorlardı. ama 1972 yılında kuzey vietnam taarruzuna karşı yapılan usaf bombardımanı tüm savaş boyunca yapılmış en şiddetli bombardımandı. linebacker 2 operasyonunda, 1972 yılının 18 aralık ve 29 aralığı arasında, 207 b-52 11 günde iki binden fazla sorti yaptı ve 9 günde 16 b-52 düştü.

amerika, çinhindi yarımadasına 7,660,000 ton bomba attı. bunda en büyük rolü b-52 ve f-105 oynadı.

uçağın kokpitine oturan birinden

kendisi sanılandan daha küçük ve dar, kokpiti de beklenenden çok çok daha dar olan uçaktır. herşeyin analog ve hatta telli kumandalı olduğu bu uçakta kokpit koltuğuna oturunca öyle yolcu uçağı gibi değil de resmen f-16'nın biraz daha genişine oturmuş gibi oluyorsunuz. görüş alanı çok dar. dr. strangelove filminde geniş açıyla çekilen iç mekan gerçekte çok daha dar hatta neredeyse bir otobüs içi kadar bir uçak bu.

yine de uçan canavar. abd bunu biraz daha uçurabilmek için ulusal yakıt denemesi yapmıştı. su gibi yakıyor yoksa benzini.