YEME İÇME 20 Ağustos 2021
33,9b OKUNMA     212 PAYLAŞIM

7000 Euro'luk Petrus Şarabının İlk Defa Görenleri Şaşırtan Açılışı

Şarap açılışı denince akla ilk olarak tirbuşon gelir fakat bu kez yöntem biraz farklı.

Öncelikle, şarabın açılışı şu şekilde

Peki neden bu şekilde açılıyor?

işin tiyatral kısmını bir kenara bırakırsanız, çok da abartılmaması gereken bir açılıştır bu. sadece 2 kişi olması biraz absürt olmuş.

biraz eskimiş/yıllanmış şaraplarda mantar çok daha kolay parçalanır. hoş, b*ktan şaraplarda da boktan mantar olduğu için onlar da çabuk parçalanır. ayrıca tirbuşon ile mantarı açmak istediğinizde -büyük ihtimalle- mantarı delerken kopan parçalar şarabın içine düşecektir.

içine mantar parçası düşmez ama bu şekilde cam parçaları düşer diye düşünenler olabilir. düşmez. camı zaten bu yüzden ısıtıp kırıyorlar. yani oradaki cam oldukça yumuşak oluyor ve ısıtıldığı için parçalanması önleniyor.

dediğim gibi, şov kısmını bir kenara koyarsanız, çok da mantıklı bir şişe açılışı bu. hatta bu tür açılışlardan sonra kırılan şişenin ucuna alüminyumu rulo yapıp şarabın düzgün şekilde ayrı bir şişeye dökülmesi sağlanır. keza bu şişeye dökülürken de şişenin ağzına ayrıca bir filtre konulur ve şarap şişesi içindeki partiküllerin diğer şişeye aktarırken boğazınızdan geçmeyeceğine emin olursunuz. yani şişeyi kırdıktan sonra bardağa servis yapılmaz. önce filtrelenmiş şekilde başka bir şişeye, sonrasında bardağa servis olur.

sürecin tamamını anlatan güzel bir videoyu buradan izleyebilirsiniz:


gereksiz bir not: şişenin bu yöntemle açılması için şarabın 7000 euro olmasına gerek yoktur. belli bir kalitenin üstündeki restoranlarda bu yöntemi görebilirsiniz.