İLGİNÇ 20 Şubat 2023
17,6b OKUNMA     223 PAYLAŞIM

72 Saat Boyunca Zehirli Yılanlarla Bir Arada Kalan Adam: Neelam Kumar Khaire

Neelam Kumar Khaire, 72 saat boyunca zehirli yılanlarla kapalı bir yerde kalarak bu alanda bir rekor kırdı.

birçok kaynakta ophidiophobia, aşırı ve ezici bir yılan korkusu ile karakterize edilen spesifik bir fobidir diye tanımlanıyor. yılan korkusu ya da ophidiophobia, dünyada en yaygın ikinci fobidir.

bazı durumlarda bu korku hiç de mantıksız değildir çünkü bazı yılanlar yetişkin bir insanı 45 dakika içinde öldürebilecek kadar güçlü bir zehir salgılayabilmektedir. ister evrimsel bir koruyucu önlem olsun, isterse sadece bazılarımızın bacakları olmadan sürünen bir hayvandan korkması olsun, yılanlar muhtemelen hiçbir zaman insanların en iyi dostu olmayacak.

bu yaygın korkuya meydan okuyan hindistanlı bir adam, neelim kumar khaire , yılanların aslında sadece ciddi bir şekilde kışkırtıldıklarında saldıran uysal yaratıklar olduğuna inanıyordu, bunu da mümkün olan en çılgın şekilde kanıtlamaya çalıştı. ona göre yılanlar zararsızdı ve korkulacak hayvanlar değildi.

neelim kumar khaire 1986 yılında hindistan'ın pune kentinde beş yıldızlı bir otelde 28 yaşında bir resepsiyon görevlisiydi. bir sürüngensever olan khaire, daha önce bombay yakınlarındaki bir tatil köyünde çalışmış ve burada açıkça tatilin tadını çıkarmak isteyen çeşitli yılanlara maruz kalmıştı. yönetici olarak onlarla ilgilenmek onun sorumluluğundaydı.


"sürüngenler matheran'daki evimin sık sık ziyaretçileriydi. böyle güzel yaratıkları öldürmekten nefret ediyordum. çoğu zararsızdı. bu yüzden onları yakalamaya ve sahyadri tepelerinde serbest bırakmaya başladım. bir keresinde bir yılan yakaladım ve bombay'daki haffkin enstitüsü'ne götürdüm. bana zehirli olduğu ve bu şekilde taşınmasının çok riskli olduğu söylendi. bu olay cesaretimi artırdı ve böylece yılanlara olan takıntım başladı." şeklinde anlatıyordu bu sürüngenlere olan ilgisini.

khaire, 25.000 yılan yakalamış ve sadece 6.000 yılan tarafından ısırılmış olmakla övünüyordu. sık sık ısırılmasına rağmen khaire sürüngenlerle dolu bir ülkede yaşamaktan gurur duyuyor ve yılanları her zaman düşman değil dost olarak görüyordu.

bir gün khaire, 24 tane yılanla (18'i zehirli) 50 saat boyunca kapalı bir alanda kalan, peter snyemaris adlı cesur bir güney afrikalının haberini aldığında, yılanların ülkesi olduğuna inandığı ülkesi ve kendisi için bu rekorun üstüne çıkıp ele geçirmeye karar verdi.

kaldığı yerin tadını çıkarmak için, bir sandalyeyle birlikte camdan bir kafes kuran khaire, bu camdan konteyneri 72 yılanla doldurmaya koyuldu. bunlar dost canlısı mısır yılanları da değildi. khaire ile birlikte içeride 27 tek başlı (monokl) kobra, 24 russell engereği, 9 hint kobrası, sekiz bantlı krait ve dört tane de yaygın bilinen tür yılan vardı. bağlam açısından, 72 yılanın 68'i khaire'yi kolaylıkla öldürebilecek kadar zehirli ısırıklar yapabilirdi.


tek başlı (monokl) kobra şu anda tayland'daki en ölümcül yılan olup, zehri talihsiz avına ciddi nörotoksisite uygulayabilmektedir.

khaire şaşırtıcı bir şekilde 72 saat boyunca yılanlarla aynı yerde kaldı. guinness rekorlar kitabı yetkilisinin gözetimi altında, snyemaris tarafından kırılan önceki rekoru kırdı ve onun gözünde yılanların yalnızca kışkırtıldıklarında saldıracaklarını ona göre bir kez daha herkes için kanıtladı. bunu da kafesin içindeyken yılanları düzenli olarak üzerinden uzaklaştırarak ve bu noktada onları nazikçe kaldırıp yere geri bırakarak gösterdi. khaire yılanlarla birlikte yaşadığı 72 saat boyunca bir kez bile ısırılmadı. bu deneyim khaire'in sürüngenlere olan sevgisini daha da artırdı.

india today'in haberine göre khaire, başarısının ardından yaptığı açıklamada, "bu başarıdan elde ettiğim ilk fonlarla artık vakıf tarafından işletilen bir yılan parkı ve bir araştırma merkezi kurabileceğim" dedi. khaire hırslarının peşinden giderek hindistan herpetoloji derneği'ni ve katraj yılan parkı'nı kurdu. yılanları korumaya ve farkındalığı artırmaya devam etti ve halkı yılan güvenliği konusunda daha fazla eğitmek için hint yılanları üzerine kitaplar yazdı.

kaynak