TARİH 25 Kasım 2021
28,8b OKUNMA     436 PAYLAŞIM

8. Henry'nin Cinsel İlişkiye Bile Orkestra Eşliğinde Girmeye Varan Müzik Tutkusu

8. Henry'yi hepimiz Anne Boleyn için Katolik Kilisesi'ni karşısına alarak Anglikan Kilisesi'ni kuran kişi olarak biliyoruz ancak kral, aynı zamanda (söylentiye göre) cinsel ilişki sırasında bile dinlemek isteyecek kadar seviyormuş müziği. İnceliyoruz.

8. henry... biraz psikopat ve şehvetli olmakla birlikte ince bir ruhu da olacak ki müzisyen ve besteci olarak dinleyeni rahatlatan eserler vermiş ingiltere kralı.

tahta geçmesi pek olası gözükmeyen henry yine de soylulara yakışacak bir eğitim almıştı. iyi bir avcı, güçlü bir güreşçi, kılıç ve mızrak kullanmada usta, sportmen bir kişiliğe sahipti. bunlar zaten tahta aday hanedan üyelerinden beklenen şeylerdi fakat henry diğerlerinden farklı olarak müziğe de özel bir ilgi duyuyordu. güzel bir sese sahip olduğu söylenen henry şarkı söylemek dışında arp, ut, flüt gibi dönemin müzik anlayışında önemli bir yer tutan enstrümanları da çalabiliyordu.

tahta geçtikten sonra da müziğe olan ilgisi devam etti

belki de kaotik hayatından bir kaçış olarak gördü müziği. özel hayatı karışıktı. ölen abisi arthur’un eşi aragonlu catherine ile evlenmişti ama daha sonra tahta çıkacak mary (bkz: bloody mary) adında bir çocukları olmasına karşın bir türlü erkek çocuklarının olmamasından dolayı lanetlendiğini düşünüyordu. boşanma isteği habsburg etkisiyle katolik kilisesi tarafından kabul edilmedi. 1533 yılında önce papa’dan habersiz bir şekilde katherine’den boşandı. kısa süre sonra da aşık olduğu anne boleyn ile evlendi. haberi alan papa tarafından aforoz edilen henry ingiliz kilisesini katolik kilisesi’nden ayırarak anglikan kilisesini kurdu ve başına geçti.

anne boleyn ile olan evliliğinde de bir türlü erkek çocuk sahibi olamadı. yine gayrimeşru saydığı mary gibi daha sonra tahta çıkacak elizabeth (bkz: elizabeth i) adında bir kızları olmuştu fakat henry’nin erkek çocuk isteği bir takıntıya dönüşmüştü. üstelik anne iki kere çocuk düşürmüştü ve henry’nin daha fazla sabrı kalmamıştı. anne’den soğuyan henry eşinden kurtulmak için bir oyun düzenledi ve bunun sonucunda anne boleyn ensest, zina ve vatan hainliği gibi suçlarla aralarında kardeşinin de bulunduğu beş kişi ile birlikte idam edildi.


anne’den sonra jane seymour ile evlenen henry’nin erkek çocuk özlemi edward’ın (bkz: edward vi) doğumuyla son bulmuş fakat doğumdan kısa süre sonra jane ölmüştür. bir nevi lanet devam ediyordur. henry’nin bir sonraki evliliği clevesli anne’dir (bkz: anne of cleves) fakat siyaseten evlenen kralın, çirkin ve kötü koktuğunu düşündüğü anne’den pek hoşlanmaması üzerine altı ay sonra boşanırlar. bir kere daha bekar kalan kral boş kalmamaya yeminlidir ve boşanmadan kısa süre sonra ikinci eşi anne boleyn’in kuzeni catherine howard ile bir evlilik yapar. mutlu bir evlilik sürdürürken, en azından henry öyle düşünürken catherine’nin saray görevlisi thomas culpeper ve francis dereham ile ilişkisi olduğu ortaya çıkar. catherine ve aşıkları idam edilir. bu ihanet ve trajedi dolu evliliklerden artık bunalmış olan henry son evliliğini daha önce iki kere evlenmiş zengin bir dul olan catherine parr ile yapar ve iki catherine, iki anne ve bir jane harcayan kral üçüncü catherine ile kısmen de olsa aşk hayatında huzuru bulur (gerçi catherine’in kaderi değişmez. bir süre sonra henry ölecek ve catherine üçüncü kez dul kalacaktır).

henry’nin tüm bu çalkantılı süreçte müziğe saplantılı bir şekilde bağlı olduğu söylenir

kral uyanır uyanmaz müzik çalınırmış ve uyuyana kadar devam edermiş. kralın cinsel ilişkiye müzik eşliğinde girdiği ve doğal olarak müzisyenlerin kralın yatak odası performansına şahit olduğu da söylenmektedir. sarayına ülkenin her yerinden müzisyenler gelir ve kralın geniş müzik aleti koleksiyonunu kullanarak sarayda çalışırlarmış. kral aynı zamanda kendi bestelerini de üretmiştir. çok sayıda eser bestelediği düşünülen henry’nin eserlerinden sadece prenslik döneminden kalma çok az sayıda eser günümüze geldi. 1518 yılında derlendiği düşünülen henry viii songbook isimli bir el yazması londra kütüphanesi’nde sergilenmektedir. bu yazmanın içerisinde zamanla ingilizlerin milli müziklerinden birisine dönüşen ünlü pastime with good company adlı eseri de vardır.


iktidarı boyunca altı kere evlenen, 70 binden fazla insanı idam ettiği söylenen, her türlü ihaneti yapmış ve yaşamış olan müzisyen henry 1547 yılında obezite, gut gibi rahatsızlıkların etkisiyle acı çekerek dünyadan göçer, geriye film gibi bir hayat ile bestelediği birkaç şarkı kalır.

pastyme with good companye (pastime with good company)


without discord (withowt dyscord)


lusty youth should us ensue

kaynak: https://www.bl.uk/…earning/timeline/item101064.html