MÜZİK 12 Ocak 2018
45,9b OKUNMA     847 PAYLAŞIM

ABD Askerlerinin Rock Müziği Bir Silah Olarak Kullanarak Başarıya Ulaştığı Nifty Package Operasyonu

Müziğin gücünü alışılmadık bir tarzda inceleme fırsatı bulduğumuz enteresan ve bir o kadar da eğlenceli bir hikaye.
Nifty package: "Fiyakalı paket" gibi çevirebiliriz.


acayip bir operasyon bu nifty package operasyonu

aralık 1989’da, amerika, general manuel noriega’yı tahtından indirmek için panama’yı işgal etti. amerikan askerleri panama’ya girer girmez, noriega ve yandaşları vatikan elçiliğine sığındılar. vatikan elçiliği panama toprakları içindeydi ama uluslararası kanunlara göre amerikan askerlerinin, elçilik binasına girme gibi bir yetkileri yoktu. yemezdi! salak bush babası en büyük push, "oğlum, siz gidin din minle uğraşın. niye diktatöre ev sahipliği yapıyorsunuz. ne iş?" gibisinden vatikan’a noriega'nın teslimi için ricada bulundu ama herhangi bir sonuç alamadı. vatikan, "yazıktır, bize sığınmış, veremeyiz" dedi, işi kapatmaya çalıştı!

amerikan askerlerinin, en büyük silahlarını kullanmaktan başka çaresi kalmamıştı!

amerikan askerleri nasıl bir silah kullandı dersiniz?

--- spoiler ---

rock müzik!

--- spoiler ---


evet, rock müziğini silah olarak kullandı amerikan askerleri

elçilik binasının etrafına çok güçlü hoparlörler getirildi. hoparlörlere güçlü bir radyo bağlandı ve radyo da amerikan askeri üssü’nün radyo istasyonuna çevrildi. radyonun sesi sonuna kadar açıldı ve sırasıyla van halen’den panama, the clash’dan i fought the law, guns n’ roses’dan welcome to the jungle ve jethro tull’dan too old to rock’n roll çalınmaya başlandı. bütün mahalle gümbür gümbür sallanıyordu. 3 gün boyunca, gece gündüz, müzik devam etti... kulakları sağır edecek bir ses tonda.

The Clash - I Fought The Law


vatikan büyükelçisi, her boka karışan, kıl tipli ve sorunlu komşu gibi aldı eline telefonu, george h. bush’u aradı. aralarında “ooolum, manyak mısın? kıssana müziğin sesini. yarın ise gidecem” gibi bir diyalog yaşandı. bush "efendilik bende kalsın, komşuluk bozulmasın" dedi herhalde ve müzik 3 gün sonra durdu. büyükelçi “lan şimdi bunlar yeniden başlar” korkusuyla, noriega’ya “sen git teslim ol lan” dedi.

noriega, 3 aralık 1990 günü amerikan askerlerine teslim oldu.

Noriega, DEA (ABD'nin uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele etmekle görevli birimi) tarafından götürülürken (1 Haziran 1990).