TARİH 24 Ağustos 2021
44,5b OKUNMA     329 PAYLAŞIM

ABD'nin, Nazi'lerin Gizli Üssünü Bulmak İçin Antarktika'ya Yaptığı Operasyon

1946 yılında, 8 ay sürmesi planlanan ancak 8 hafta sonunda apar topar bitirilen Operation Highjump, ABD'nin Antarktika'ya yaptığı keşif amaçlı bir operasyon.

amerikan ordusunun 1946'da antarktika'yı keşif amaçlı yaptığı operasyonun adıdır operation highjump. tabii buna keşiften çok, işgal girişimi demek daha doğru olur gibi; zira abd deniz kuvvetleri bu keşif harekatına kruvazör, destroyer, buz kırıcı vb.'den oluşan 12 adet muhtelif gemi ve 1 denizaltı, 1 uçak gemisi, 5 bine yakın personel, 6 helikopter, 15 uçak ve daha birkaç ıvır zıvırla katılmıştır.


daha önce de kutuplar üzerinde uçuşlar yapmış amiral richard byrd'ün organize ettiği operasyonun görünen amacı askeri personeli eğitmek, çeşitli bilimsel araştırmalar yapmak, ileride üs kurulmaya müsait yerleri tespit etmek vs. imiş.


8 ay sürmesi beklenen görev karşılaşılan bir takım ölümcül kazaların ardından 8. haftada aniden sonlandırılıyor ve abd ordusu hızlıca bölgeyi terkediyor. 1 uçak, 2 de helikopterin düştüğü kazalarda abd ordusu resmi olarak üç kişinin öldüğünü açıklıyor ancak şili yerel basını ve sovyetler, abd'nin kayıplarının çok daha ağır olduğunu iddia ediyor. aynı kaynaklar bu kazaların kaza değil, bilinmedik bir düşmanla yapılan çarpışmalar sonucu olduğunu ve bölgedeki birliklerin bu saldırılar yüzünden apar topar geri çekilmek zorunda kaldıklarını söylüyor. 


sovyet gizli servisi, abd donanmasının içine yerleştirdiği ajanlardan öğrendikleri bilgilerle operasyonun asıl amacının antarktika'da saklı olduğu iddia edilen gizli bir nazi üssünü bulmak ve yok etmek olduğunu stalin'e verdikleri raporlarda da dile getirmişler. abd donanmasının bu derece büyük bir kuvvetle ıssız bir bölgeye gitmesi de normal bir keşif veya bilimsel bir çalışmanın ötesinde bir amaçları olduğu iddialarını ayyuka çıkartıyor. ayrıca operasyon öncesi abd, başka ülkelerle işbirliği yapılmayacağını ve yabancı gözlemcilerin katılmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini üstüne basa basa duyurmuştu.


olaydan sonra harekatın komutanlarından amiral byrd verdiği bir röportajda şunları demiş: "amacım kimseyi korkutmak değil ama amerika'nın bir gün bir kutuptan diğerine inanılmaz hızlarla uçan düşmanlar tarafından saldırıya uğraması gayet ihtimal dahilindedir."

konuyla ilgili sovyet gizli servisinin belgelerinden yararlanılarak yapılmış bir rus belgeseli bu linkten izlenebilir.