TARİH 4 Eylül 2019
104b OKUNMA     819 PAYLAŞIM

Adolf Hitler'in Askeri Bir Deha Olmadığının Kanıtı Olan Tarihi Olaylar

Milyonlarca insanın ölümünden sorumlu olan Adolf Hitler'le ilgili zaman zaman 'ama askeri bir dehaydı...' cümleleri kuruluyor ancak durum tam olarak öyle sayılmaz.

evet, adolf hitler büyük dehaydı.

o kadar büyük dehaydı ki alman orduları ukrayna içlerinde sovyetler'den nefret eden ukraynalılar tarafından çiçeklerle karşılanırken ukraynalıların untermensch oldukları için katline izin verdi, einsatzgruppen ukrayna'da terör estirdi ve ukrayna halkı partizan örgütlenmeler kurup almanların başına bela oldu.

o kadar büyük dehaydı ki stalingrad'da alman 6. ordusu kuşatmadan kurtulabilecekken olduğunuz yerde kalın diyerek koskoca 300.000 kişilik alman ordusunu telef ettirdi.

o kadar büyük dehaydı ki almanların savunma için harcayabilecekleri son kaynakları ardenler taarruzu'nda harcadı.


o kadar büyük dehaydı ki kuzey afrika'yı tamamen göz ardı edip sadece sembolik bir kuvvet gönderdi ve ingilizlerin sömürgeleri ile bağlantısını kesemedi. o sembolik kuvvetle bile ingilizleri duman eden erwin rommel'e rommel'in bütün ısrarlarına rağmen ne tank ne de yeterli mühimmat göndermedi. rommel'i yenen montgomery değil, ikmalsizlikti, ikmalsizligin sebebi de deha hitler'di. halbuki kuzey afrika üzerinden ortadoğu'ya girecek alman ve italyan kuvvetleri savaşın seyrini ciddi manada değiştirebilecekti, ki böyle bir durumda muhtemelen türkiye de almanların yanında savaşa girecekti.

o kadar büyük dehaydı ki ne heinz guderian'ı ne erich von manstein'ı ne de başka bir generali dinlemeyip görevden aldı, üstüne himmler gibi vasıfsızları ordu komutanı olarak atadı.

o kadar büyük dehaydı ki abd'ye savaş ilan etti, oysa ki abd sadece japonya ile savaş durumundaydı.

o kadar büyük dehaydı ki 400.000 ingiliz'i dunkerque'te sıkıştırmışken ve imha edebilecekken güçlerine ağırdan almalarını emretti.


o kadar büyük dehaydı ki moskova'ya 20 kilometre uzaklıktaki guderian'ı geri çekip ukrayna'ya gönderdi. ha hakkını verelim, bu hamleyle neredeyse 1.5 milyon rus askerini esir aldı ama moskova düşse herşey çok başka olabilirdi, belki de teslim olacaklardı. aradaki sürede ruslar moskova savunmasını güçlendirdi ve sonradan gerçekleşen moskova saldırısı başarısız oldu.

kendisine atfedilen en büyük askeri başarı fransa harekatıdır. almanlar'ın fransa'yı ardenler üzerinden geçerek 6 haftada ele geçirmesi hitler'in planı değil, zaten birinci dünya savaşı'nda da benzer bir plan uygulanmıştı, hatta adı schlieffen planı'ydı. o planda da almanya belçika üzerinden girmişti fransa'ya. ikinci dünya savaşında erich von manstein bu planı revize ederek zırhlıları ardenler üzerinden geçirebileceğini düşündü ve bu planını hitler'e açtığında hitler tarafından büyük destek gördü, zırhlıların önemini ve manevra kabiliyetini pek anlayamamış bazı yüksek rütbeli generaller itiraz etse de hitler manstein'e güvendi. evet hitler manstein'in yanında durdu ama bu hitler'in deha olduğu anlamına gelmez, o başarıdaki asıl deha von manstein'ındır.

anschluss, südet bölgesi'nin ve çekoslavakya'nın ilhakı, rheineland'a asker çıkarılması, almanya'nın yeniden silahlanmaya başlaması gibi şeyler hitler'in askeri başarısı değil diplomatik başarısıdır, kaldı ki bu başarılarda ingiltere'nin aman ağzımızın tadı kaçmasın ali rıza bey tavrının payı büyüktür. fransa aynı dönem sürekli olarak ingiltere'yi almanya'ya savaş açmak için ikna etmeye çalışmış ama ingilizler savaşı göze alamamıştır. en son hitler'in danzig'i istemesiyle birlikte fransa ve ingiltere almanya'ya ültimatom vermiş ve polonya'ya olası bir saldırıda kendilerinin de savaşa gireceğini söylemiştir ama önceki tehdit politikalarının sonuç almasından cesaret bulan hitler "kimse danzig için dünya savaşı çıkarmaz" deyip ülkesini dünya savaşına sürüklemiştir.


savaşın başında almanlar'ın gücü iki cephede birden savaşmak için yeterli değildi. ingiltere ve fransa çabuk davransa ve alman orduları polonyada savaşırken almanya'yı işgal etse bu savaş çok çok kısa bir sürede bitebilirdi. o dönem için sizi şöyle alalım:

(bkz: phony war)
(bkz: sitzkrieg)

ben tarihçi değilim, daha ayrıntılı bilenler daha iyi analiz edeceklerdir. ama bir şeyi 6. kattan aşağı bırakınca yere düşeceği ne kadar kesinse tek adam rejimlerinin uzun vadede bu tip şeylere yol açacağı da o kadar kesindir. stalingrad faciasından sonra alman ordusunun kontrolünü tamamen ele alan bir onbaşıdan bahsediyoruz. kimse korkudan sesini çıkaramıyor, aksi bir şey söyleyemiyordu. hatalı emirlere muhalefet eden iyi generaller de geri plana atılıyor ve pasifize ediliyordu. bu da başarısızlık getirdi. iki kere iki kadar açık. istersen iq'su 300 olsun, güç yozlaştırır, kör eder, en basit şeyleri göremez hale getirir. öyle olduğunu ülkece görüyoruz.

hitler olsa olsa politik dehadır, manipülasyon dehasıdır, halkı kontrol etmeyi iyi becermiştir. geri kalan her konuda muadilleri gibi boktur, ittir, bir an önce ölmesi istenendir.


ekleme: ekşi sözlük'ten bir mesaj gelmiş ve yazıda genelde 'eğer öyle olsaydı şöyle olurdu' gibi varsayıma dayalı bir yaklaşım olduğunu söylemiş. ona özelden cevap vermek yerine buradan yazmak istedim; aynı şekilde düşünen başkaları da olabilir diye. 

bahsi geçen tarzda bir değerlendirmeyi iki yerde yaptım. ilkini türkiye'nin axis safında savaşa girmesi üzerine yaptım ama bu pek hayal ürünü ya da what if değil, o zamanlar türkiye'nin almanya'nın yanında savaşa girmek için fırsat kolladığı bilinen bir şey. stalingrad'da alman zaferi gelse türkiye savaşa girecekti. ortadoğu'daki bir alman başarısı da aynı mekanizmayı tetikleyebilirdi gayet.

ikincisi ise ingilizler ve fransızlar almanlar polonya'da savaşırken almanları batıdan vursa savaş daha kısa sürede bitebilirdi dediğim yer. bu da pek what if kapsamına girmiyor çünkü rakamlar belli. 1939'da almanlar iki cephede 3 farklı devlete karşı savaşabilecek güçte değildi.

şurada rakamlar var: https://www.quora.com/…-powerful-militaries-in-1939

Geçmişe Giderek Bebek Adolf Hitler'i Öldürmek, Bir Şeyi Değiştirir miydi?