TARİH 13 Mayıs 2019
42,8b OKUNMA     680 PAYLAŞIM

Adolf Hitler'in Konuşmaları Üzerinde Yükselen 3. Reich'ın Sloganı: Deutschland Erwache

1933-1945 yılları arasındaki Nazi yönetimi altındaki Almanya'ya 3. Reich (Drittes Reich) adı veriliyor. İşte bu dönemin lokomotif sloganı ise Deutschland Erwache idi. Nedir bu slogan?

deutschland erwache; sokak kavgaları, resmi geçitler, seçim propagandaları ve feryat figan adolf hitler konuşmaları üzerinde yükselen 3. reich'ın lokomotif sloganıdır. bu slogan uydurulduğu dönemde 1. dünya savaşı'ndan utançla? çıkan bir nesile adeta yeniden yaşama gücü verirken aynı zamanda almanya'da yaşayan binlerce "diğer" insana da korku salan bir laf öbeğine dönüşmüş, 2. dünya savaşı bittiğinde de ayaklar altına alınmıştır.

deutschland erwache'in salt kelime anlamı 'almanya uyan!'dır. bu lafın (şimdi burada girmeyeceğim) çok geniş bir art politik söylemi olsa da temel kullanılma amacının; adolf hitler'in gerçekte 1. dünya savaşı'ndan sonra çeşit çeşit siyasi fraksiyonlara bölünen alman ulusunun, aslında dış güçler ile dünya yahudiliğinin bir komplosuyla! uyutulduğunu iddia ettiği bir halk olduğu ve bu halkın da mümkün olan en kısa sürede uyanarak gerçekleri görmesini hedeflemesi iddia etmesi olarak söylenebilir. gelgelelim işin arka planında olanlar bir parça farklıdır. 1920'den itibaren yükselişe geçen ve daha fazla taraftar toplamak için sıkı bir ideolojik söylemin yanında heyecan uyandırıcı sloganlar arayan nasyonal sosyalist hareket durmaksızın bu amaçlarını gerçekleştirmek için çabalıyorken hareketin başlangıcından beri hitler'in yanındaki tuhaf bir şair olan dietrich eckart 1920 yılında kaleme aldığı ve daha sonraları sturmlied olarak ünlenen bir şiirinde bu başlığı kullanır. şiir ve slogan eckart'ın hiç beklemediği bir ilgi görüp adeta patlama yapar ve naziler bir anda bu slogan üzerinden yürüyüp türlü propaganda materyalinde (posterinden bardağına, anahtarlığından rozetine) bu sloganı kullanmaya başlar.


slogan, adolf hitler'in de dikkatini çeker ve bu sloganı nasıl daha etkili bir şekilde kullanabileceğini hesaplar. hitler'in kafasında partisinin reklamını yapabileceği ve aynı zamanda teşkilatın askeri mantığını sergileyebileceği putatapıcı karakterli enteresan tötonik şovlarını tüm alman halkına gösterme planı vardır. bu şovlardaki en önemli unsur da elbette kullanılan görsel malzemelerdir.

nazi hareketi ilk dönemlerinde görsel propaganda malzemeleri konusunda biraz dağınık ve düzensiz bir görüntü çizse de giderek büyüyen yapı bir noktadan sonra bu işe de el atar. nazilerin hastalıklı, herşeye bir standart getirme düşüncesi propaganda görsellerinde de kendini gösterir ve deutschland erwache sloganının ortaya çıkıp ilgi toplamasından sonra hitler 1922 yılında bir gün destekçilerinden biri olan georg hagl'in şirketine gider. hagl münih'li bir bayrak üreticisidir ve ve eşi maria hagl ile birlikte bu işi yürütmektedir. hitler ve hagl oturur, partinin törenlerinde kullanılmak üzere bir bayrak tasarlamaya girişir. hitler'in kafasından geçen roma lejyonlarının kullandığı tipte bir bayraktır. bu tasarım süreci sonunda ortaya çıkan bayrak, 3. reich'ın sonuna dek kullanılacak olan şu bayrak olur ve öncelikle partinin o dönemdeki savaşçı birliği sa'larda kullanılmaya başlar.


bayrağın en üstünde altın renkli bir nazi kartalı, onun altında gümüş renkli bir çember için beyaz çerçeveli siyah gamalı haç, gamalı haçın altında da arkasında nsdap, önünde de bayrağı taşıyan birimin adının yazılı olduğu gümüş renkli bir plaka yer alır. bu metal yapının alt kısmında standart gamalı haçlı ipekten üretilmiş nazi bayrağı bulunur. bayrağın üst kısmına deustchland alt kısmına da erwache kelimeleri, bayrağın arka tarafına da nsdap'in ve sa'nın açılımları yazar.

tasarlanan bayrağın ipek kısımları hagl, metal kısımları ise bir diğer münih'li nazi olan ve aynı zamanda kuyumculuk yapan otto gahr tarafından üretilir. ilk olarak 4 adet sa birliğine, münchen i, münchen ii, lanshut ve nürnberg'e verilir. adı geçen sa birlikleri de ilk olarak 28 ocak 1923'de yapılan parti gününde bayrakları görücüye çıkartır. kısa sürede yaygınlaşan ve bir nazi partisi standardına dönüşen bayrak sa'ların ortadan kaldırılıp ss'lerin yükselmesinden sonra da ss'ler tarafından kullanılmaya devam eder. ayrıca polis birlikleri ve diğer bazı nazi birimleri de bu bayrağı kullanmıştır.

başka hiçbir nazi materyali deutschland erwache bayrağı kadar sıklıkla kullanılmamış, bilinirliğe ulaşmamıştır. bu bayrak korkunç bir dönemi tek başına anlatan ve hakkında kitaplar yazılan enterasan bir sembol olarak günümüze dek gelmiştir.

Hitler'in Nazi Almanyası Döneminde Aşırı Sıkı Bir Şekilde Uyguladığı Anti-Tütün Hareketi