TARİH 2 Mart 2023
22,4b OKUNMA     298 PAYLAŞIM

Adolf Hitler'in Yaptığı En Büyük Hatalar

Adolf Hitleri adım adım büyük bir yenilgiye götüren hataları.

abd'ye savaş ilan etmesi

pearl harbor'a yapılan saldırı abd'yi 2. dünya savaşı'na soktu; ancak hitler'in savaş ilanı, amerikan'in ingiltere ve rusya'nın yanına gecmesine sebep oldu.

dunkirk'te verdiği dur emri

bu emir, ingilizlere dunkirk etrafındaki savunmalarını sağlamlaştırmaları için iki gün verdi ve modern tarihin en ünlü deniz ulaştırma harekatının gerçekleştirmelerine izin verdi. bu amaçla, bazı fransız savaş gemileri ve 800 özel gemiden oluşan bir filonun yardımıyla kraliyet donanması, 118.000 fransız, belçikalı ve hollandalı asker dahil olmak üzere dunkirk sahillerinden 338.226 asker çekildi. kurtarılan bu adamlar, ingiltere'nin ordusunu yeniden inşa etmesini sağladı.

doğudaki ikinci cephe

batı cephesinde savaşın sonucu hala belli değilken rusya'ya karşı doğu’da bir savaş başlatmak gercekten şaşırtıcı düzeyde stratejik yetersizlik gerekiyor ve bu da hitler'de fazlasıyla mevcuttu.

moskova'yı almada başarısızlık

moskova, siyasi bir hedef olmanın ötesinde, komünist parti için önemli bir sanayi merkezi ve en önemlisi, sovyetler birliği'ndeki hemen hemen her büyük demiryolu hattının bağlantı noktasıydı; moskova düşerse, sovyet kuvvetlerinin yanal hareketi imkansız hale gelecekti. dahası, moskova'nın yenilgisi, batı rusya'nın şehrin yardımına geçmeye başlayan doğu ordularından kopmasına yardımcı olacaktı.

fakat hitler, ağustos sonunda kuvvetlerini moskova’ya göndermek yerine, güneye gitmelerini emretti. açıklama olarak ukrayna'nın doğal kaynaklarına ve kafkasya'daki petrole işaret etti ve bunların her ikisini de alman savaş sanayi için hayati olması gösterildi. fakat inatçı rus direnişi, almanların aşırı genişlemesi ve berbat havanın bir kombinasyonu sonucu, kısa süre sonra alman saldırısı (moskova'dan 20 milden daha az bir mesafede) nihai hedefine ulaşamadan durdu. sadece iki hafta sonra, ruslar felç edici bir kış karşı saldırısı başlattı. almanya korkunç kayıplar yaşadı ve bir daha asla moskova'yı tehdit edecek konumda olamadı. hitler’in doğu’da hızlı ve kesin bir sonuç alma şansı ortadan kalktı.

stalingrad'a aşırı değer vermesi

petrol yataklarına odaklanmak yerine, kuvvetlerinin yarisini güneye bakü'ye, diğer yarısını stalingrad'ı almaya göndererek gücünü böldü. hitler’in stalingrad’ı ele geçirme ve elinde tutma konusundaki hastalıklı ısrarı 750.000'den fazla kayba ve yeri doldurulamaz bir ordunun kaybına mal oldu.

kursk'ta oynadığı kumar

rusların kursk civarında yaptığı büyük hazırlıkların farkında olan birçok alman general, saldırmak konusunda isteksizdi; saldırı düşüncesinin kendisini hasta hissettirdiğini kabul eden hitler'in bile şüpheleri vardı. fakat bunlara rağmen, hitler taarruz emrini verdi.

prokhorovka köyü yakınlarında, sovyet tankları, hücum eden almanlarla çarpıştı. "dördüncü panzer ordusu'nun ölüm yolculuğu" olarak bilinen olayda, her iki taraf da tanklarla yakın mesafeli bir muharebeye girdi. bittiğinde doğudaki alman taarruz gücü imha edilmişti. 1943'ün ilk yarısında büyük bir maliyetle yeniden kurulan panzer tümenleri paramparça oldu ve tabi onlarla birlikte hitler’in zafer umutları da gitti.

afrika birliklerinin geç takviyesi

1941'in başlarından beri hitler, kuzey afrika'daki alman kuvvetleri komutanı erwin rommel'in ısrarına rağmen iki yıl boyunca düzgün takviye gönderilmemesi sonucunda rommel’in efsane afrika kolordusu dahil yaklaşık 230.000 mihver askeri mayıs 1943’te tunus’ta teslim oldu.

normandiya'daki tereddüt

müttefikler normandiya'ya çıktığında, hitler bunun bir aldatmaca olduğundan ve gerçek hedeflerinin oranın kuzeydoğusunda, pas-de-calais bölgesinde olduğundan şüpheleniyordu. bu şüphenin sonucu olarak, altı güçlü panzer tümeni de dahil olmak üzere yakınlardaki 19 alman tümeni çıkarma gününü boş boş bekleyerek geçirdi. sonraki haftalarda bu tümenler icin hareket emri verilse de her şey icin çok geç olmuştu.

dur ve öl emri

stalin, 22 haziran 1944'te bagration harekatının başlamasını emretti. sovyet saldırısından önce, hitler’in generalleri ona orduyu geri çekmesini, sonra minsk şehrini daha kısa ve savunulabilir konumlarda tutmasını tavsiye ettiler. bunun yerine hitler, kuvvetlerinin çoğuna ileri pozisyonlarını korumalarını emretti ve durum ne kadar çaresiz olursa olsun geri çekilme taleplerini kabul etmedi. sonuç felaketti. bir ay içinde sovyetler saldırının ilk haftalarında 20 tümeni yok etti.

kaynak