Afrin'de Devam Eden Zeytin Dalı Harekatı'nın Stratejik Önemine Dair Aydınlatıcı Bir Analiz
- bu harekatın en önemli olayı -bence- şudur : tsk'nın bu harekattaki kararlılık ve başarı seviyesi suriye'nin kuzeyindeki pkk/ypg koridoru ile "de" savaşmak zorunda kalırsa nasıl sonuçlar alabileceğini abd'ye göstermek. tsk afrin'de ne kadar başarılı olursa bu durum fırat'ın batısındaki koridora o kadar negatif yansır.
- zaten hem kürtler hem de abd bu oyuna devam ettikleri sürece türkiye'nin saldırmasının kesin olduğunun başından beri farkında. abd oraya uçaksavarlar, ağır zırhlılar, toplar vs göndermediği sürece kürtlerin tsk ile savaşamayıp sürüleceğinin farkında. kürtler ışık görmüş böcek gibi ya farkında olarak ya da olmayarak kazanamayacakları bir savaşın içine yerleşti(ril)diler.
- eğer amerika bir kürdistan kurulmasını isteseydi barzani'nin referandumuna destek verirdi. eğer o referandumu kabul etselerdi bir kürdistan ülkesi planladıklarına inanırdım. ırak'ta kürdistan kurdurmayan abd, burada kesinlikle kurdurmaz. bu koridorun tek amacı türk kürt ve arapları birbirine düşürüp orada "oyalanmalarını" sağlamak. kürtle arap suriye'de zaten birbirini boğazladı. ypg vs ışid. sırada kürtlerin türkiye'ye bela edilmesi var.
- türkiye bu durumu kabul etmeyeceğini ısrarla söyledi, söylüyor. fırat kalkanı zaten gerekirse sahaya ineceğimizi göstermişti. bu harekat da vazgeçmeyeceğimizi gösterecek. burada tsk'nın göstereceği başarı da fırat'ın doğusunda yankılanır. en azından pkk/ypg ve abd üçlüsü, tsk'nın k. suriyedeki koridoru ne kadar sürede "süpüreceği" hakkında fikir sahibi olacak.
- afrin bütük kuzey suriye'nin en zor askeri operasyon alanı. kalan 650 kmlik koridor dümdüz ova. tsk'nın afrin operasyonu bittiğinde alınan sonuçlara göre karşı taraf bir hesaplama yapacak o koridorun tsk tarafından ne kadar sürede temizleneceği konusunda.
- işte o aşamada abd bir karar vermek zorunda kalacak. "attığımız taş, ürküttüğümüz kuşa değiyor mu?". bu konuda epey kötü hatalar yapmakla meşhurlar zaten. bu harekattan sonra abd fırat'ın doğusu konusunda türkiye'yi oyalayacak hiç bir argüman bulamayacak. ışid yok oldu. ırak'ta kürtler kendi sınırına çekildiler, ırak yaralarını sarıyor. suriye iktidarı ve muhalefetiyle bir süredir nefesleniyor. ypg/pkk'da abd'nin iddia ettiği "ışid ile savaşma" misyonunu bitirdi. eee hala var olmaları için sebep nedir? hatta abd'nin suriye'de ne işi var?
- bu harekat başarıldıktan sonra bu sorunun sorulması lazım. bu durum amerika'yı bir "karar almaya" zorlayacaktır. o aşamadan sonra iki hamle yapabilirler. ya kürtleri satarlar ve tsk oraları süpürür. ya da tam anlamıyla 100% kürtlerin arkasında durmaları ve bir nato müttefikini fiili olarak 100% karşılarına almayı kabul ederler.
- abd'nin tam anlamıyla kürtlerin arkasında durması da oradaki bir kaç dandik üs ve hava alanından başka yatırımlar ister. yani poker deyimiyle "potu arttırmaları" gerekir. bunun için diplomatik sebepler bulmaları ve tavizler vermeleri gerekir. buna kadro, mesai ve on milyarlarca dolar ayırmaları gerekir. çünkü onlar da biliyor ki o koridoru sadece "siyasi baskıyla" orada tutamazlar. abd o bölgeden çekildiği anda türkiye olmasa suriye ve ruslar çöker o bölgeye.
- yani abd eğer o bölgede kürtlere desteğine devam edecekse bunun maddi ve manevi bedeli oldukça ağırlaşacak. bahsedilen 5000 tır silah en fazla 10-20 milyar dolar falandır. eğer abd kürtleri o bölgede korumak istiyorsa bu sefer en az 100-200 milyar dolar harcamak zorunda. en basitinden bu bölgeye bir hava savunma sistemi kurulmazsa uzun vadede yaşayamayacağını çok iyi biliyorlar. sonsuza dek "koalisyon adı altındaki abd uçakları" o bölgeyi koruyamaz. uçuşa yasak bölge ilan etme şansları da yok. orada hava savunma sistemi yoksa ya suriye ve rusya, ya da türkiye bir gün mutlaka ele geçirir oraları.
- abd türkiye'ye vermediği patriotları gidip kürtler için k. suriye'de kurar mı? buna en gerizekalı insan bile inanmaz bence. siyasi olarak türkiye üzerinde baskı kurabilirler mi? evet. ekonomik baskı kurabilirler mi? evet. fakat bölgeyi en azından "askeri olarak" korumak için çok büyük bedeller ödemeleri gerekir.
- zeytin dalı harekatının sadece "yapılması" bile bu anlamda başlı başına bir "zorlama manevrası". hedef afrin değil. toprak değil. kürt düşmanlığı değil. "kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" manevrası bu. afrin'deki başarımız abd'nin k. suriye kürtlerine desteği açısından bir "tamam mı, devam mı?" kararı aldıracak.
- bu nedenle yapılan aslında oldukça stratejik bir hamle. rusya, iran, suriye ve türkiye amerikan destekli kürt koridoruna karşılar. türkiye bu harekatı bu üç devletle müzakere edip kabul ettirmeden yapamazdı. bunu yapmak için "bölgesel güçlere" net teminatlar verdi. bunların en başında gelen teminat "suriye toprağında gözümüz yok, sınırlarına saygılıyız, tekrar stabil hale gelmesini istiyoruz, bölünmesinden yana değiliz" olmalı. türkiye bu şekilde rusya-iran-suriye üçlüsünü ikna etmiş bu harekattan önce. bütün bu 4 ülkenin en temel tezi "abd sen neden buradasın?". bu harekatın ardından bu soru daha çok sorulacak.
- bence sahadaki güç açısından afrin harekatının askeri olarak kaybedilmesi gibi bir olasılık yok. fırat kalkanı harekatından daha zor ama başarılamayacak veya vazgeçilecek zorlukta değil. zaten türkiye daha önceki manevralarıyla 4 yandan kuşattı bu bölgeyi. elbette siyasi ve askeri bedelleri olacak ama eninde sonunda orası da fırat kalkanı sonrasındaki gibi "kurtarılmış bölge" haline getirilir. bunun için bir kaç ay gerekir. bu nedenle önümüzdeki bir kaç hafta ve ay bu operasyon gündemimiz olacak.