SAĞLIK 2 Kasım 2021
20,8b OKUNMA     220 PAYLAŞIM

Ağız Kokusunun Genellikle Atlanan Sebeplerinden Biri: Dil Temizliği

Düzenli diş fırçaladığınız ve çürük çarık sahibi olmadığınız halde ağız kokusu derdinden muzdarip olabilirsiniz. Bunun bir nedeni de dil hijyenine yeteri özeni göstermemeniz olabilir. Peki dil temizliği nasıl yapılır?

düzenli diş fırçaladığınız ve çürük çarık sahibi olmadığınız halde ağız kokusu derdinden muzdarip olabilirsiniz. bu durumda şu ihtimaller söz konusu:

1. ağız içi diğer problemler ve özellikle dil hijyeni
2. dahili rahatsızlıklar (sinüzit, mide rahatsızlıkları, diyabet gibi). ayrıca aşırı keton üretimi de bu sınıfa giriyor.

biz bunlardan dil kaynaklı olanına bakalım

dil aslında ağız kokusu açından dişlerden daha fazla etkili bir organ. üstü günlük tabirle pütürlü olduğundan aralarda biriken yemek artıkları bakteriler için harika bir yaşam alanı sunuyor. dilinizin üzerindeki renkli paslanma bu yüzden oluşuyor[kısmen dahili rahatsızlıklar da bu paslanmaya etken]

bu yüzden ağız hijyeni için mutlaka dişlerin yanında dilin de temizlenmesi lazım. hatta daha çok lazım. peki bunu nasıl yapacağız. bu konuda uzmanların iki farklı önerisi var.

1. bir grup uzman dil kazıyıcı[yoksa temiz bir kaşık] dilin en dipten başlayarak kazınması gerektiğini söylüyor. bunun için özel aparatlar bile mevcut. şunun gibi:


2. bazı uzmanlar ise dil kazımanın zararlı olduğunu, hatta uzun vadede kalıcı rahatsızlıklara meydan verebileceğini söylüyor. bunun yerine diş fırçası ile bastırmadan dili fırçalamak daha iyidir fikrine sahipler. buyurun bir doktordan gelsin:


3. ayrıca dil için üretilmiş bazı hijyen ürünleri var dil macunu gibi. bunlar genellikle çinko içeriyor çünkü çinko bakterilerin çıkardığı kokuyu bastırıyor.

hangisi daha doğru olursa olsun dilinizi temizlemek ağız hijyeninizi hissedilir ölçüde arttıracaktır.