İŞ HAYATI 22 Şubat 2022
30,7b OKUNMA     222 PAYLAŞIM

Airbnb Üzerinden Ciddi Paralar Kazanmaya İmkan Sağlayan Sistem: Airbnb Hosting

Airbnb üzerinden nasıl para kazanılır? Avrupa ve ABD'de giderek yaygınlaşan ve çok ciddi paralar kazanmaya olanak sağlayan Airbnb Hosting sisteminden bahsedelim.

bugün avrupa'da uyguladığımız ve başta 'ek iş' olarak yaklaştığımız fakat sonrasında getirilerini gördükten sonra şimdilerde ana iş şeklinde uyguladığımız bir gelir elde etme yönteminden bahsedeceğim. bu iş modelinin adı airbnb hosting (airbnb ev sahipliği). özellikle abd ve avrupa'da yaygınlaşıyor ve çok ciddi paralar kazanma imkanı sunuyor.

detaylara geçmeden şunları belirtmek istiyorum. bu iş için ciddi bir sermayeye veya tecrübeye ihtiyacınız yok fakat şunu da belirtmeliyim ki airbnb konusunda türkiye'de tecrübemiz yok. dolayısıyla bu yöntem ve anlatacaklarım türkiye özelinde ev sahibi, misafir ve gelir gider gibi konularda değişiklik gösterebilir. ama bu sizi korkutmasın oldukça basit ve uygulanabilir bir yöntem.

1. ev bulmak

ilk adım evi bulmak olacak. konum, kira bedeli, ev sahibi gibi etkenler çok önemli. biz ilk evimizde şehir merkezine nispeten yakın (7 km) ve fiyat konusunda iyi bir eski huzurevini tercih ettik. yer sahibi ile daha anlaşma aşamasında bu işi yapacağımızı belirttik ve 15 bin euro gibi bir depozito sunduk. avrupa'da airbnb gibi işler yaygınlaşmaya başladığı ve yer sahibi ile iyi bir iletişim kurduğumuz için iki tarafın da kafasında bir soru işareti kalmadı. ev sahibi ile daha ilk baştan durumu konuşmak ve niyetinizi belirtmek ilerde doğabilecek potansiyel komşu vs. sorunlarını engelliyor.

seçeceğiniz evde airbnb veya airdna üzerinde aratarak benzer evlerde istenilen günlük fiyat, sunulan olanaklar, doluluk oranı gibi detayları hesaplayarak aşağı yukarı hesap kitap yapmanız gerekiyor. şu anda bizim 14 yerimiz bulunmakta, bu yerlerin kirası ve diğer giderlerini topladıktan sonra aylık getirisi ortalama giderlerin 1.5 ila 2.5 katı arası oluyor.

not: ev size ait olursa tabii ki işleriniz daha kolay olacak fakat ilk etapta yer kendinizin değilse tecrübe kazanana kadar ve bu işi yapıp yapamayacağınızı anlayana kadar kiralamak daha mantıklı. ayrıca bu sayede ev almak için ekstra bir sermayeye gerek duymazsınız.


2. ilk hazırlıklar

airbnb işinde ilk izlenim çok önemli. ilk konuklarınızı ağırlarken iyi yorumlar almak ve güzel bir izlenim yaratmak daha sonrasındaki kazançlarınız için çok önemli. yine airdna üzerinden araştırarak bölgenizdeki diğer yerlerin sunduğu ve sunmadığı olanaklara bakarak onların bir fazlasını yapıp bir eksiğini yapmayarak öne çıkabilirsiniz. mesela bizim ilk evimizin bulunduğu bölgede evlerin %92'si saç kurutma makinesi seçeneği sunmuyordu. biz de bunu fark ederek saç kurutma makinesi koyduk. airbnb hosting sistemi sunduğunuz her olanağı sizi ön plana çıkarmak için tasarlanmış bir sistem.

çoğunlukta olmayan şeyler yaptıktan sonra sistem sizi adeta parlatarak öne çıkarıyor ve daha fazla rezervasyon alıyorsunuz. eve yapacağınız cüzi bir harcamayla, çok ufak dokunuşlarla mekanı daha modern gösterebilir ve bu sayede daha fazla ücret talep edebilirsiniz. emin olun, harcadığınız 100 birim size uzun vadede 1000 birim olarak dönebiliyor.


3. fiyat

fiyat konusunda bölgeyi ve müşteriyi analiz etmek çok önemli. kendi tecrübemden örnek verecek olursam; şu an bulunduğumuz şehir 150 bin nüfuslu, küçük bir kasaba ve turistik hiçbir yanı yok. fakat bu bölgeyi ilk incelediğimiz zaman şunu fark ettim; buraya gelen insanın hiçbir turistik niyeti olmuyor ve sadece geceyi geçireceği bir yer arıyor. diğer listelemeler gecelik ücret 45-50 euro civarındayken %30-40 arası doluluk oranını yakalayabiliyordu. biz airbnb akıllı fiyat sistemiyle fiyatı yarı yarıya düşürerek %80 civarlarında bir doluluk yakaladık. ve şöyle bir ipucu vereyim fiyata ayrıca temizlik ücreti de girebiliyorsunuz fakat bu müşteriye en son aşamada yansıyor. atıyorum; gecelik ücreti 20 birim yazıp temizlik ücreti 5 birim girerseniz aslında gecelik ücret 20 birim gözüküyor aramada fakat müşteri en son rezervasyonu onaylarken onaylamaya meyilli oluyor. fiyat konusunda asıl önemli olan çevreyi, masraflarınızı ve evinizi analiz etmek. ayrıca mesela uzun konaklamalarda indirimler vs. sunabilir ve bu sayede %100 doluluk oranını garantilemiş, temizlik ve vakit ayırma gibi dertlerden kurtulmuş olursunuz.

4. iletişim

iletişim konusu da çok önemli. yerinizde konaklayacak kişi size rating verecek kişi ve misafiriniz olduğu için iyi bir iletişim kurmalısınız. check-in yapacağı saati, çıkış yapacağı saati gibi detayları sorarak ve başka durumlar varsa onları belirterek sağlıklı bir iletişim sağlamalısınız.


5. temizlik

bu etken airbnb'de kötü yorum almanıza yol açabilecek en büyük neden. biz ilk başladığımızda temizliği kendimiz yapıyorduk, avrupa'da bulunduğumuz ülkede temizlik yapacak kişiye minimum saatlik 16 euro teklif etmemiz gerekiyor, neredeyse bütün kârımızı öldürüyordu. türkiye'de işler farklı olabilir fakat ilk etapta kendiniz yapmak çok daha kârlı. ileriki aşamada da şöyle bir çözüm yaratıyorsunuz, maaşlı bir çalışan tutarak bu kişiye hem gelen kişiyi karşılatıyorsunuz hem de birden fazla yerde temizlikçi ihtiyacınızı görüyor. bu sayede ayrı ayrı ücret ödemektense günde 6 saat çalışacak bir kişiye aylık maaş vererek büyük bir gider kalemini azaltmış oluyorsunuz.

işinize yarayabilecek kaynaklar

airdna: kısa süreli konaklama yerlerinin her detaylarını öğrenebileceğiniz, ev sahiplerine yönelik araştırma sitesi.

airbnb automated: bu adamın airbnb üzerinde yıllarca tecrübesi ve milyonlarca dolar kazancı var. çok ince taktikler verdiği videoları var. bize çok yardımı oldu.

wheelhouse: airdna benzeri bir analiz sistemi, airbnb'ye bağlayabiliyorsunuz. şurada bir ekşi sözlük yazarı çok iyi anlatmış, güzel bilgiler içeriyor: