YAŞAM 16 Mayıs 2017
118b OKUNMA     963 PAYLAŞIM

Akademik Kariyer Yapmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Altın Niteliğinde Tavsiyeler

Akademik kariyer oldukça dinamik bir süreçtir. Asla dur durak bilmeyen, sürekli gelişim göstermek zorunda bırakan ve sabır gerektiren bir yoldur. Bu zorlu yola girmek istediğinden emin olan kişiler için Sözlük yazarı "kabahatinbuyugukendisindeolanadam", bilmeleri gereken bazı şeyleri sıralamış.
iStock.com


öncelikle birlikte çalışacağınız hocayı/hocaları çalışmak istediğiniz alana göre belirleyin.

 bir hoca bir alanda iyi diye diğer alanlarda da başarılı olacak diye bir garanti yok. mümkünse başvuru yapmadan ilgili okuldaki hocaların uzmanlık alanlarını inceleyin. özellikle mülakat sırasında çalışmak istediğiniz alanı belirtin, eğer mülakat jürisinin tavırları sizi rahatlatıyorsa hocanın ismini de belirtin. neden o hocayı seçtiğinizi çalışmak istediğiniz alanla ilintilendirerek anlatın. ya da en geç öğrenciliğe kabul edildikten sonra, danışman atamalarınız kura biçimi yapılmadan evvel ilgili hocayla konuşun.

her ne kadar alanınızda iyi olursanız olun, doktoradan sonra her daim kadro garantisi yoktur.

ona göre önünüzdeki yılları aksiliklere karşı planlayın. kadariniz hocanızla aranızın gerildiğinde 'acaba ne olacak' düşüncesine sıkışıp kalmasın.

kendi alanınızda tıkılıp kalmayın, başka disiplinlerdeki araştırmacılarla konuşun onlarla birlikte ortak çalışmalar yapmaya gayret gösterin.



başka anabilim dallarında konuştuğunuz bilim insanlarından öğreneceğiniz çok şey vardır. bilime, ilerlemeye bakış açısı size çok şey kazandıracaktır. belki onların kullandıkları bir yöntem sizin kendi alanınıza uygulayacağınız yaratıcı birbakış açısına sürükleyecektir.

yüksek lisansta veya doktorada ders aşaması tez aşaması kadar zorlu değildir. tezinize azami özen göstermeniz beklenir.

mesela doktoraya başvurduğunuzda size x dersindeki yaptığınız projeyi sormazlar ama tezinizin konusunu ve özgün tarafını sorarlar.

doktora yeterlik de diğer önemli mevzulardan.

 sizi depresyonlara, anlamsız şeyler yapmaya sürükleyebilir. hayatınızda, ucu böylesine açık bir sınava girecek olmanın belirsizliğini size hiçbir sınav yaşatamaz.

asla sosyal yaşantıdan tamamen kopmayın.



tabi öncelere nazaran biraz uzak kalabilirsiniz ama haftada en az bir günü dışarı çıkmalık gün olarak belirleyin. zihninizi boşaltmak için spor yapın, film izleyin, kitap okuyun.

etrafınızın şark kurnazı, memur zihniyetindeki egoist insanlarla çevrili olacağını unutmayın.

bilimle uğraşmak belki sizi yormayacak ama bunlar, sizi uykusuz da bırakabilecek okula giderken ayaklarınızın geri gitmesine sebep de olabilecek. kişisel ilişkiler her ortamda olduğu gibi burada da çok kritik öneme sahip.

askerden kaçmak için veya kariyeri işi gücü yerinde koca bulmak için girmeye çalışmayın.

üniversitelerin anabilim dalları tez aşamasında yığılıp kalmış, uzatmalı onbinlerce öğrenciyle dolu.

unutmadan, sadece laboratuvarda çalışmayacaksınız ders de vereceksiniz öğrenciyle muhatap da olacaksınız.

o yüzden eğitim formasyon derslerine katılın olabildiğince. belki de doktorada aldığınız diğer anabilim dalınızın derslerinizden daha çok yolunuza ışık tutacak, sizi iyi bir hoca-öğrenci ilişkisine/iletişimine hazırlayacaktır.