EKONOMİ 6 Ağustos 2018
74,9b OKUNMA     1026 PAYLAŞIM

Alım Gücünün Düştüğünü Gösteren Küçük Detaylar

Döviz kurlarının da etkisiyle ülkemizdeki ekonomik durum malumunuz. Bunun günlük hayata en büyük etkisi ise alım gücünün hızla düşmesi.

eskiden 1 lira isteyen dilencinin şimdi "abi 2 liran var mı" diye sorması


küçük rutinlerin bitmesi

ev alışverişimizi genelde eve yakın marketten günlük yapıyoruz. hafta sonu bir gün de, biraz daha büyük bir alışveriş yapmak için bir süpermarkete gidiyorum.

özel bir keyfim vardı, hafta sonu markete gittiğimde tahıllı, çikolatalı bir bar alıyordum eve dönüşte onu yiyordum. bir süre önce 2,95’ti, hatta bazen kampanyada yakalayıp 2,50’ye alıyordum. önce 3,95 oldu, sonra 4,95 oldu, bugün gittiğimde 5,95 olmuştu. resmen gözümün önünde günden güne zamlandı meret. bugün artık ona 5,95 vermeye acıdım ve bir rutinim böyle son buldu.

100 liralık benzin alınca benzin göstergesinin 3 çizgi değil 2 çizgi yükselmesi


marketten günlük ihtiyaçlarınızı aldığınızda (süt, yumurta, peynir, ekmek, kıyma) hesabın kasada 190 lira çıkması


dün kardeşimle konuşurken sorduğu “abla, lisede nasıl bira içebiliyordunuz ki? ben almaya kalksam harçlığım yetmez” sorusudur


kurban bayramı

ben 3-4 yıldır kurban bayramı yaklaştığı zaman, kasaptan güzel bi paket yaptırır muhtarla konuşur ve kurban bayramı zamanı mahallemde yetim olan 2 haneye erzak desteği yaptırırım.

yetim büyüdüm bilirim. yenmeyecek yağlı etleri dağıtırlar kıl olurum. benim kendi inancımda bu durum helal değildir. kendi inancıma göre bir şeyler yaparım.

her neyse geçen yıl tam bu zamanlarda 2 destek kolisine; koli başı 335 liradan 670 lira vermiştim. bu yıl birebir aynı et için (aynı kısımlarından, aynı bakliyat, aynı marka ve aynı kilodan) koli başı 490 lira para verdim 2 koliye 980 tl para gitti.

bir yıl içinde param %32 erimiş. ama enflasyon %15, yersen.

oje fiyatları


insanların tavuk dönere yönelmesi


avrupa yakası'ndaki 300 lira

yemek yerken avrupa yakası izliyoruz genelde, bugün izlediğimiz bölümde bir iddiaya giriyorlar ve 300 lira kazanıyorlar. 300 lira o kadar çok para ki kıvırmış lastiklemişler. sayıp sayıp seviniyorlardı. şimdi 300 lira nedir ki, haftalık pazar ve market alışverişini bizim gibi küçük yerde bile yapamazsın kaldı ki yumurta vs bile kendi tavuğumuzdan, yani satın almıyoruz.

çubuk krakerin 25 kuruşa alınamaması


toefl sınav ücretinin 940 lira olması


instagram'da çadır-kamp fotoğraflarının artıp, yurt dışı fotoğraflarının azalması


orta boy cipsin 4 tl olması


bim'in muadil ürünlerinin orjinalinden daha lezzetli gelmeye başlaması


her market çıkışı "bu kadar nasıl tuttu ya yanlışlık var" diye faturayı incelemem

son zamanlarda hakkaten bunu çok sık yapar oldum.


tuvalet kağıdını bırakmayı düşünmek

insan kabız olunca tuvalette düşünecek zamanı çok oluyor. böyle kendi kendime düşünürken nelerden tasarruf edebileceğimi düşündüm ve artık eve tuvalet kağıdı almamaya karar verdim. starbucks'larda sanki arkadaşım sipariş veriyormuş, sıradaymış da ben de o ara peçeteleri hazırlıyormuş gibi yapıp peçete çalmaya karar verdim.

tlc'deki süper cimriler programını da kaçırmıyorum artık. oradan tasarruf fikirleri edinebilirim.

instagram'da a101 katalog fotoğrafının keşfet'e düşmesi


world of warcraft'ın aylık ücretinin 75 lira olması

tabii 3 ve 6 aylık cardlar kullanırsanız biraz daha ucuza gelebilir ama o hali bile çok pahalı, millet bu taksitlerle ev araba sahibi oluyor.

aliexpress

eskiden aliexpress ürünlerine bakarken 1-2 dolarlık ürünleri çerez gibi sepet atarken, şu an 1-2 dolarlık ürünleri alırken bile "gerçekten gerek var mı" diye düşünmek

duty free'nin artık ucuz olmaması...

Paranın Evriminin Son Halkası Bitcoin'in Yükselişi Neden Durdurulamaz?