YEME İÇME 20 Temmuz 2020
57,3b OKUNMA     560 PAYLAŞIM

Alinazik Kebabının Yavuz Sultan Selim Dönemine Uzanan Hikayesi

Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan Alinazik'in ortaya çıkış hikayesi Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim dönemine kadar uzanıyor.

aslında alinazik'in gerçek adı eli naziktir. hikayesi ise şöyledir: 

osmanlı döneminde seferden dönen yavuz sultan selim geçerken güzargahı üzerinde bulunan gaziantep'in bugünkü adıyla yavuzeli ilçesinde konaklar. yavuz sultan selim'in geleceği haberini alan yavuzeli sakinleri, padişahı iyi ağırlamak için türlü türlü yemekler hazırlarlar.

kim olduğu tam olarak bilinmeyen anadolu kadını patlıcanları ocakta közler, taze kuzu etini kavurur, yoğurdu sarımsaklar ve tuzlar, közlediği patlıcanları sarımsaklı yoğurt ile karıştırır ve kavurduğu eti bu karşımının üzerine alttaki karışım gözükmeyecek şekilde serer. son olarak etrafını yeşil biber ve domateslerle süsler ve yemeğini padişaha iletir. 

yemeğin tadına bakan yavuz sultan selim, yemeği çok beğenir ve çevresindekilere "bu yemeği hangi eli nazik yaptı?" diye sorar. o günden sonra yemeğin adı eli nazik olarak zikredilir. tabii geçen zaman içerisinde değişime uğrayarak alinazik adını alır.