TARİH 19 Mart 2019
58,5b OKUNMA     615 PAYLAŞIM

Amerikalıların İngiltere'den Gelen Tonlarca Çayı Denize Dökmesi: Boston Çay Partisi

Boston Çay Partisi (Boston Tea Party), 16 Aralık 1773 tarihinde Amerika'da yaşanan ilginç bir olay.


aslında bu olay, tam olarak amerika'yı bağımsızlığa götüren ilk adım değildir

bir noktada zaten sons of liberty kurulmuştu. sons of liberty kim derseniz de bu olayın mimarlarıdır. tam olarak townshend'in kabul edilmez yasaları'ndan biridir çay yasası. townshend yasaları o kadar çok tepki toplamıştı ki tek çözüm onları kaldırmaktı, nitekim kaldırıldılar da. çay yasası (aslında tea act olarak geçiyor ingilizce kaynaklarda) ise aralarında en az tepki toplayandı ve bu yüzden bir müddet daha yürürlükte kaldı. tam içeriği de east india company'nin (doğu hindistan kumpanyası) amerika'ya ve britanya'ya giren çaylardaki koyduğu verginin azaltılmasıydı. bu vergi azaltılmasından önce çayda %25 vergi vardı ve bu durum hollanda'dan gelen kaçak çayın piyasada daha ucuza satılmasına neden olup kumpanyaya zarar veriyordu. bunun townshend'le anılmasının nedeni de townshend'in genel olarak koyduğu "townshend vergisi"nden dolayıdır.


1773'te olan olaysa şöyledir

doğu hindistan kumpanyası (şirketi) boston'a dört tane çay gemisi gönderir. ancak gönderilen gemilerden mallar indirilmez. bu daha önceden alınmış bir karardır. hatta gelen mallar "köleliğin tohumları oldukları" gerekçesiyle geri çevrilir (ki bence ironik). mallar geri indirilmediği gibi, gemiler de geri gönderilir. ancak geri gönderilen gemiler britanya'dan tekrar amerika'ya giderler. bu sefer de vali hutchinson gemileri limanda tutar ve vergileri ödemesini ister, ancak samuel adams (sons of liberty'nin asıl adamlarından) gemiyle ara bulmayı çalışır ancak başaramaz. 16 aralık gecesi sons of liberty'den 130 mohawk (kızılderili) giyimli adam, bütün çayları gemiden suya boşaltır. yaklaşık 3.2 milyon dolarlık bir zarar bırakırlar. samuel adams durumu anında üstlendi. bu konuda benjamin franklin aslında zararın ödenmesi taraftarı olmuştur.

bütün bu olay aslında amerika'nın en temeline yapılan bir saldırı olarak algılandığı için bu kadar ses getirmiştir. townshend ve çay yasaları amerika kolonilerinin "kendi kendini vergilendirme" kararına aykırı düşmüştür. koloniler kendi düzenlerinde devam edemedikleri için britanya karşıtı olmuş ve bağımsızlık savaşı'nda kendilerine bir neden bulmuşlardır. boston tea party (boston çay partisi) de onlar için bir nevi ilk kurşundur denebilir.

Büyük Taarruz'un Arka Planındaki Kritik Olay: Atatürk'ün Düzenlediği 'Fake' Çay Partisi