SİNEMA 8 Mayıs 2020
43b OKUNMA     698 PAYLAŞIM

Animasyon Film Yapmak İsteyen Acemiler İçin Başlangıç Niteliğinde Bir Rehber

Hikayelerinizi animasyon film düzleminde gerçekleştirmek istiyorsanız yardımcı olabilecek bilgiler. Hangi programı seçmeli, hangi kaynaklardan yararlanmalı? Buyrun.
Fotoğraf: Bloop Animation

hobi olarak hikayelerinizi animasyon haline getirmek istiyorsanız bilmeniz gereken ilk şey animasyonda fazlasıyla angarya iş olmasıdır, özellikle öğrenim sürecinde bu durum çok sinir bozucu olabilir.

giriş

- eğer ekstra bir pipeline, plugin falan yazmayacaksanız yazılım bilgisi pek önemli değil.

- oyun motorlarını kullanmayı biliyorsanız zaten genel olarak bazı temel konulara haizsiniz demektir bu da işinizi kolaylaştırabilir.

- tanıdıklardan karakter/çizim/modelleme için yardım alma konusuna bir şey diyemeyeceğim, ama az da olsa bu konularda çalışıp kendiniz bir şeyler yapmayı deneyin derim. sonuçta eskilerin dediği gibi taşıma suyuyla değirmen dönmez. animasyon işinde çok fazla detay iş olduğudan yarın öbür gün başkalarına güvendiğiniz için yarı yolda kalmayın sonra.


çevre tasarımı

çevre tasarımı konusu da sinematografisi iyi (misal büyük kubrick'inkiler) filmler en iyi kaynaktır. gerek hazır bulunacak modelleme ve asset'lerden gerekse kendi modelleyeceğiniz (modelleteceğiniz) objelerle öncelikle oyun motorlarında sahne kurup bol bol pratik yapmaktan başka yöntem yok zaten. ışık tasarımına ve ışık render'i konusuna gelince tavsiye edebileceğim kitaplardan bazıları; digital lighting and rendering, motion picture and video lighting, real time cinematography for games, fundamentals of photography and cinematography, the five c's of cinematograpy (eski ama çok değerli ve sektörde kutsal kitap muamelesi gören bir kitaptır), digital animation bible vesaire vesaire. görüleceği üzere ışık tasarımı ve ışıklandırma işi sinematografi ile iç içedir. bunun dışında birçok video ders bulmak da mümkün. elbette özellikle ışık ve render konusunda çok daha teknik programlama ve mühendisliğe yönelik kitaplar/konferanslar/videolar var ama onlar başlangıçta gereksiz ağır kaçar. oyun motorlarının ve modelleme programlarının eğitim kitaplarında da ışıklandırma bölümlerini okumak çok işe yarar.

2d / 3d seçimi

bu süreçte hangi programı kullanacağınıza gelmeden önce karar vermeniz gereken asıl konu: 2d mi yoksa 3d üzerinden mi ilerleyeceksiniz? bu ikisi bambaşka iki disiplindir, ikisini birden seçmeniz imkansızdır, o yüzden kafanızda netleştirmeniz gereken ilk konu budur. özellikle bu seçimi yaparken her türlü çizim/modelleme işini kendinizin yapmanız gerekeceği bir gün gelebilirmiş gibi düşünüp hangisinin size ve yeteneklerinize daha yatkın olduğunu iyi düşünmeniz iyi olur.


hangi programı kullanmalı?

eğer 3d animasyon çalışacaksanız ücretsiz olarak blender var, hızlı çalışan hafif bol sayıda dersi bulunabilen bir program. sketch up'ın eski versiyonları da ücretsiz. onun dışında ücretli alternatifler mevcut. cinema 4d çoğu kişi tarafından hem kullanımı kolay olduğu için hem de standart versiyonunda bile pek çok özellik hazır geldiği için (motion graphic için) tercih edilir. maya özellikle keyframe animation konusundaki üstünlüğü ile sektörde tercih edilir. 3ds max sektörde en çok kullanılan programdır, modelleme konusunda çok övülse de arayüzü ve kullanımı gereksiz zordur. lightwave 3d az kullanılsa da köklü ve stok render'i kalitelidir. houdini özellikle son yıllarda film ve vfx stüdyoları tarafından tercih edilen prosedural görsel efekt başta olmak üzere pek çok konuda üstün bir tercihtir ama eğer bir workstation veya en azından çok güçlü bir bilgisayar kullanmıyorsanız canınızdan bezdirir, çünkü çok yüksek sisteme ihtiyaç duyar. modo benim de şahsen çok sevdiğim arayüzü ve kullanımı son derece kolay bir programdır, render ayarları iyi öğrenilmedikçe hep grenli sonuç verir, yüksek sistem özelliklerine ihtiyaç duyar. sketch up açık ara kullanımı en kolay modelleme yazılımıdır, hiç modelleme bilmeyen biri bile birkaç dakika içinde temel modelleme işini çözebilir, ama modelleme yöntemleri çok kısıtlıdır, anime etmek ve modelleme seçeneklerini yükseltmek için paralı plug-in'ler alsanız da asla diğer seçenekler gibi kaliteli anime ve modelleme başaramazsınız.

2d animasyon üzerinden devam edecekseniz ücretsiz olan opentoonz vardır. onun dışında paralı tercihlerden en iyisi toon boom studio'dur. elbette seçeceğiniz 2d stiline göre pek çok farklı program da mevcuttur.

hangi programı seçmeniz gerektiği "hangi arabayı almalıyım" gibi bir sorudur. kişiden kişiye, durumdan duruma farklılık gösterir. benim için ideal olan bir program sizin için ters gelebilir vesaire. aynı şekilde programı kullanacağınız sistemin gücü işletim sisteminiz gibi konular da tercihlerinizi belirler. burada en iyi yöntem deneme sürümlerinden kullanarak en uygunu kendiniz bulmanızdır. kimse sizin için en iyisinin hangisi olduğunu sizden iyi bilemez.


bu işe memuriyet maaşı ile yatırım yapmanızı asla tavsiye edemem

özellikle ekonomik şartların gün geçtikte belirsizleştiği bir ortamda henüz size uygun olup olmadığını bile bilmediğiniz bir istek için büyük harcamalar yapmayın. kinect ile mocap sistemi kurmak çok sonra düşünmeniz gereken konu. öncelikle mixamo ve ücretsiz mocap database'lerden yardım almanız daha yerinde olur. aslında en doğru yaklaşım oyun motorlarında hazır bulacağınız karakterlerle (makehuman, mixamo poser vesaire) ya ücretsiz mocap dosyalarını kullanarak ya da keyframe animasyon yaparak en az altı ay pratik yapın. bu süreçte motorların sis, yağmur, rüzgar, kar, yaz güneşi gibi efektleri, terrain generator gibi ve market place'teki ücretsiz hazır objelerle, binalarla ve diğer şeylerle sahneler oluşturup çok primitif animasyon denemeleri yapın. bu süreçte kafanızdaki hikayeleri falan boşverin. öncelikle eldeki malzemelerden basit sonuçlar elde etmeye çalışın. elbette sonuçlar çok amatör ve kötü gözükecektir ama bu süreçte siz de animasyon hobisinin size hitap edip etmediğini anlar ve tecrübe edinirsiniz. eğer ki 6 ayın sonunda hala aynı istek ve hevesle devam ediyorsanız o zaman ufak tefek harcamalarla işi bir sonraki aşamaya taşırsınız.

ayrıca eğer ki tek amacınız hikaye anlatmaksa animasyon dışında alternatifleriniz olduğunu unutmayın

kısa film çekmek, kitap yazmak, radyo tiyatrosu hazırlamak gibi yöntemler hikaye anlatmanın daha kolay ve acısız yoludur. eğer ki görsel anlatım sizin hikayenizi anlatmanın tek yolu gibi gelirse ve görsel algınız ön planda duruyorsa animasyon o zaman daha iyi bir tercih olur. mesela bazı insanlar sosyal medyada, arada bir telefonuyla yaptığı kısa animasyonları paylaşıyor. o animasyonları izlediğinizde kişinin görsel algısının çok güçlü olduğunu, ve hikayesini anlatmanın yolunu imgeler üzerinden bulduğunu görebilirsiniz. haliye o yazar gibi insanlar için görsel anlatım vazgeçilmez bir yöntemdir. kısacası bir şeyler çizmeden duramayan, visualist (görselci) insanlar için animasyon angaryasını çekmek normaldir, ama diğerleri için candan bezdirici olabilir...

Pixar Animasyon'a Göre Başarılı Bir Hikaye Anlatmanın 22 Altın Kuralı

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?