KÜLTÜR 27 Haziran 2019
62b OKUNMA     697 PAYLAŞIM

Antik Yunan Mitolojisinde Tüccar ve Hırsızların Tanrısı: Hermes

Zeus ve Maia'nın oğlu olan Hermes, Antik Yunan'da tanrıların en kurnazlarından biriydi.

hermes, antik yunan mitolojisine göre yolcuların, tüccarların, habercilerin, kumarbazların ve hırsızların tanrısı. baş tanrı zeus ve yağmur perisi maia'nın oğlu. tanrıların en kurnazı, en hızlısıdır. bu yüzden de zeus onu habercisi (ulağı) olarak seçmiştir.

mitoloji bu ya, üstün yeteneklere sahip olan hermes daha bir günlükken beşiğinde doğrulur, uyuyan perilere ve nimfelere çaktırmadan sessizce mağaranın dışına çıkar. yolda bir kaplumbağa görür, aklına bir fikir gelir ve kaplumbağanın içini boşaltarak "lir" adı verilen bir müzik aleti icat eder. bu sırada acıkmıştır. abisi apollon'a ait öküzlerden 50'sini çalar. 2 tanesini kızartarak yer, geriye kalanları da bir yere saklar. geri dönerken ayak izlerini siler. mağaraya gelir ve sessizce beşiğine kıvrılır. o kadar sessiz ve hızlıdır ki hiç kimse onun ayrıldığını fark etmemiştir. tâ ki apollon öküzlerinin çalındığını fark edene kadar.

apollon öküzlerini hermes'in çaldığını hemen anlar. hermes'i kolundan tuttuğu gibi zeus'a götürür. zeus işin içinde hermes'in olduğunu biliyordur lâkin hermes o kadar tatlı ve masumca suçunu inkâr eder ki ona bir şey diyemez. sadece abisinin öküzlerini geri vermesini söyler. hermes apollon'un ona olan sinirini icat ettiği "lir"i ona vererek geçirir. apollon müzik tanrısı olduğundan verilen hediyeyi çok sever ve hermes'i dostluğuna kabul eder.

ayaklarında kanatlı sandallarla, elinde kanatlı asasıyla, başında kanatlı başlığıyla rüzgar tanrısı ve aynı zamanda tanrıların habercisi hermes. rüzgardan daha hızlı yol alır, geçişini en hassas varlıkların görmesi bile mümkün olmazdı, o istemedikçe. sürekli seyahat ettiği için aynı zamanda gezginlere, yolunu kaybeden yolculara yol gösterir, onların emniyetini sağlardı. yolculara yardımcı olan hermes aynı zamanda kazanç peşinde koşan tüccarların da tanrısıydı. gemileri ile yük taşıyan tüccarlara, yelkenlerini şişirerek onların limanlarına ulaşmasına yardım ederdi. o aynı zamanda, yolların, zanaatkarların, çobanların, konuşma ve yazının tanrısıydı. yeraltına giden ruhlara rehberlik etme görevi de kendisine verilmişti. ayrıca düşlerin habercisiydi. o roma mitolojisinde "merkür", mısır mitolojisinde "thot"tur. bir rivayete göre islam mitolojisinde hazret-i idris'tir.

Yunan Mitolojisinde Tanrıların En Çok Korkulanı ve Sevilmeyeni: Hades