TARİH 14 Ekim 2021
25b OKUNMA     269 PAYLAŞIM

Apollo ve 11 ve 17 Görevlerinde Ay'dan Getirilen Ay Tozu ve Türk Bayrakları Nerede Saklanıyor?

1969 tarihli Apollo 11 ve 1972 tarihli Apollo 17 insanlı uçuşlarında her ülkenin bayrağı gibi Türkiye bayrağı da ay tozuyla birlikte ülkemize getirilmiş.

1969'da apollo 11 içerisinde türk bayrağının da olduğu 135 ülke bayrağını ay'a götürdü. geri gelirken de bu bayraklarla birlikte her ülkeye 0.05 gram ay tozu örneği getirdi. bayrak, ay tozu ve nixon'ın aşağıdaki sözlerinin yazılı olduğu bir plaket ülkelere hediye edildi.

plaketteki yazı:

"this flag of your nation was carried to the moon and back by apollo 11 and this fragment of the moon's surface was brought to earth by the crew of that first manned lunar landing.

presented to the people of ____________ by richard nixon, president of the united states of america."


aynı jest apollo 17 görevinde de yapıldı. türkiye'ye yine bir plaket, ay'a götürülen bayrağımız ve ay tozu hediye edildi.

şans eseri öğrendim bu durumu ve türkiye'ye verilen bu hediyelerin akıbetini merak ettim. apollo 17 görevinden getirilen ay tozu, bayrak ve plaket ankara'daki şehit cuma dağ tabiat tarihi müzesi'nde sergileniyormuş. gidip görmedim, fotoğrafını gördüm yalnızca. gerçekten hala orada mı bilen gören varsa yazsın. ay tozu bayrağın üst tarafında ufak bir cam fanusta olmalı.

apollo 11 görevinden getirilen ay tozu ve plaketi bulamadım fakat bayrak kandilli rasathanesi'ndeymiş. hediyelerin apollo 11 astronotlarının anıtkabir ziyareti döneminde gelmiş olma ihtimali yüksek.


merak etmemek elde değil, aydan gelen ay tozu örneği şu an bir depoda dünya tozunun altında mı bekliyor acaba? apollo 11'in getirdiği ay tozu ve plaketin yerini bilen var mıdır?